Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skapa dina egna Fedora 12 live-skivor

EXTON-RHF12 KDE4 LiveDVD och EXTON-RHF12 Gnome LiveCD är mina remasters av Fedora 12, som släpptes nu i dagarna. Så gott som alla program i EXTON-RHF12 (på båda skivorna) är på svenska. Bl a AbiWord 2.8.1 (på Gnome-skivan), Firefox 3.3.5 och Gimp 2.6.7. KDE 4.3.2 resp. Gnome 2.28.1 och kernel 2.6.31.5 används.

Du kan enkelt göra egna remasters av Fedora 12. Läs bara min instruktion nedan.

Instruktion: Skapa dina egna Fedora live-skivor

Observera att det hela är synnerligen enkelt. Om du följer nedanstående instruktion exakt kan du bara inte misslyckas. Alltså:
1. Installera Fedora 12 till hårddisk. Installera på en partition på minst 20 GB (så att du har gott om plats för ditt remaster-arbete).
2. Installera (som root) programmet livecd-tools med kommandot yum install livecd-tools.
3. Hämta filen EXTON-RHF-LIVE.7z och packa upp så att du får en mapp som innehåller filerna fedora-live-base.ks, livecd-fedora-12-gnome-exton.ks och livecd-fedora-12-kde-exton.ks.
4. Lägg mappen EXTON-RHF-LIVE med de nämnda tre filerna på skrivbordet.
5. Ställ dig i /home/DinAnvändare/Desktop och kör kommandot:
livecd-creator --config=EXTON-RHF-LIVE/livecd-fedora-12-kde-exton.ks --fslabel=EXTON-RHF12-KDE4 --cache=/var/cache/live om du vill skapa en skiva med KDE eller kommandot: livecd-creator --config=EXTON-RHF-LIVE/livecd-fedora-12-gnome-exton.ks --fslabel=EXTON-RHF12-G --cache=/var/cache/live om du vill skapa en skiva med Gnome. Du måste köra kommandona som root.

Sätt givetvis vilken "fslabel" du vill. Observera att nyssnämnda kommandon ska stå på en rad. Din skapade ISO-fil hittar du sedan i /home/DinAnvändare/Desktop. D v s på skrivbordet. Observera också att du kan/ska redigera filerna i mappen EXTON-RHF-LIVE om du vill lägga till (eller ta bort) program. Du kan också ändra rootlösenordet m m. Bekanta dig lite med filinnehållet så förstår du snart hur det hela är uppbyggt. Om ovanstående kommandon resulterar i felmeddelanden betyder det att program du lagt till saknas i Fedoras repositories.

Förslag: Installera VirtualBox i ditt installerade Fedora-system så kan du testa dina skapade ISO-filer om och om igen tills du blir nöjd.

Fedoras installationsprogram Anaconda finns med på din egen Fedora-skiva, vilket innebär att du kan installera till hårddisk från skiva (precis som i originalet). Installationsprogrammet är på svenska.

Se en skärmdump av mitt Gnome-skrivbord HÄR och av mitt KDE-skrivbord HÄR.

Läs mera HÄR (om Fedora och om mina egna Fedora-remasters).