Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Snabbare än snabbast!

Jag vill tipsa alla intresserade om mini-linuxsystemet Xpud. Det startar upp på 5 - 15 sek beroende på datortyp.

Xpud innehåller bara ett minimum av program, bl a webbläsaren Firefox. Se HÄR hur det ser ut när Xpud bootat färdigt. Och HÄR om du vill se vilka program som kan startas.

Xpud kan lätt installeras till hårddisk och USB-sticka. Läs på Xpuds hemsida hur du ska göra det. Det går t o m att installera Xpud i Windows precis som vilket windowsprogram som helst. Inget jag själv testat, men...

Själv kör jag helst Xpud från en USB-sticka. Om du vill göra sammaledes ska du hämta Unetbootin-xpud. Om du dessutom vill köra Xpud på svenska bör du installera Xpud på USB-stickan från ISO-filen xpud-0.9.2.iso. När du väl har systemet på USB-stickan kan du redigera filen syslinux.cfg (i roten på stickan) så att den får nedanstående innehåll.

default vesamenu.c32
prompt 0
menu title Xpud-0.9.2
timeout 100

label ubnentry0
menu label Svenska
kernel /boot/xpud
append /opt/media lang=se kmap=se

label ubnentry2
menu label English
kernel /boot/xpud
append /opt/media lang=en kmap=us

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Testade 0.9.2 för några veckor sedan och det fungerade helt ok. Det trådlösa hoppade rent av igång utan några problem. Fast jag misstänker nästan att det använde sig av drivrutiner från det existerande Ubuntu på hårddisken, för enligt hemsidan skulle man behöva dra hem extra drivrutiner för just Broadcom.

Det enda problem jag hade var egentligen att inställningar och dylikt inte sparades mellan gångerna. Backup/Restore fungerade inte riktigt som tänkt, anser jag. Hur som helst är det väldigt intressant det här med paketarkivet som kommit till sedan senaste versionen, som gör att man kan installera OpenOffice och lite annat om man skulle vilja.

Tycker det är ett spännande projekt. Xpud eller Chrome OS är de som jag skulle vilja ha vid sidan om Ubuntu på mina laptops, för de gånger då man vill snabbstarta och surfa lite Smile

extons bild

Du har helt rätt. D v s Xpud bygger på Ubuntu.

Du har också rätt i att backup/restore inte fungerar fullt ut.

LINUX.EXTON.NET

bittins bild

Xpud ftw :) 

valdermans bild

Det låter som en ripoff på Chrome OS, fast utan de säkerhetsfeatures som är Chrome OS enda egentliga fördel (när det gäller mitt use case.) Är dessa fem sekunder från power on, eller från GRUB?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Ripoff? Tror jag knappast. Xpud bygger alltså på Ubuntu 9.10. Oklart vad Chrome OS bygger på. (BSD kanske?)

Man kan också själv skapa ett Xpud-liknande system. Det finns ett projekt som kallas Mkxpud. Det kan intresserade läsa om HÄR och HÄR.

Tiden räknas från det GRUB-menyn visas.

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Ripoff kanske var fel uttryck, det jag menade var mer att de gjort något eget av samma idé.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Nu måste jag korrigera mig själv. Chrome OS bygger på openSUSE. Det är skapat med Suse Studio. Det betyder bl a att man (relativt) lätt kan remastra systemet.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Tid från power on är ju ganska subjektivt. Som jag nämnt tidigare tar det min dator 10 sekunder att ta sig för POST-skärmen...

Den stora skillnaden mellan Chrome OS och xPUD är väl att den senare inte på något vis är avsedd att vara byggd kring webben egentligen. Du har OpenOffice, mediaspelare och annat precis som på en vanlig distribution.

valdermans bild

Tyvärr verkar det som att ingen talat om den saken för utvecklarna, som på projektets hemsida bestämt hävdar att xPUD framför allt är tänkt att användas som Chrome OS. (Dvs. skriver inte just att det ska vara som Chrome OS, utan beskriver det på samma sätt som Chrome OS beskrivs.)

Huruvida boot-tiden är från före eller efter POST är intressant därför att mitt Arch startar på runt fem sekunder om vi inte räknar POST. Hade xPUD startat på en knapp sekund hade det nästan varit intressant att undersöka möjligheterna till byte.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Tycker du? Det här låter kanske lite som Chrome OS: "Power on, get online, start surfing or playing music and movie, within seconds." Men inte det här, anser jag: "Not just web, also access to your data and run your favorite native applications."

Jo, om tiden är från före eller efter POST är så klart bra att veta, men en tid som anges före POST säger ju "inget" för andra, var det jag menade. Vilket jag hoppas folk tänker på när de anger boottider.

rodvitners bild

Klart intressant! Xpud går som spjutet på en gammal laptop med 128 mb ram. Den maskinen tänker jag använda som fotoarkiv - men hur gör man för att installera t ex f-spot och någon enklare texteditor, t ex gedit? Tips mottages tacksamt. God Jul!

extons bild

Gör så här:

1. Gå till Inställning
2. Välj Opt-Get
3. Du kan sedan installera t. ex. Extra-apps så får du Geany, som är en utmärkt texteditor. Du kan också installera OpenOffice m fl program, t. ex. Skype
4. När du trycker Install dyker det upp en ruta som säger att du måste välja ett program att öppna "opt-get-filen" med. Välj då /bin/remote-opt-get.
Klart!

Installerade program finns sedan i menyn.

F ö: Du har väl inte missat "mitt" minilinuxsystem MiniEX (36 MB!?)? Det är kanske ett bättre alternativ för dig om du vill ha ett snabbt minisystem installerat på din laptop. Med MiniEX har du flera tilläggsprogram att välja på. Dessutom sparas givetvis dina ändringar av systemet inkl. programinstallationer. (Något som inte fungerar tillfredsställande med/i Xpud).

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Hur stora är paketförråden för xPUD resp. din minidist? Hur krångligt är det att bygga sina egna paket? Vad kör de för respektive pakethanterare?

Skulle vara kul att pröva, men känns rätt ovärt om det är för mycket krångel med att installera nödvändiga saker som wicd, GHC, Eclipse, xmonad, etc.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Du ställer (för) svåra frågor valderman. Faktum är att jag inte har svaren på rak arm. Paketförrådet i MiniEX/ SliTaz 2.0 är i vart fall mera omfattande än i xPUD.

Wicd: Lär du inte behöva installera (om det inte redan är installerat) i vare sig xPUD eller MiniEX. Om du kör trådbundet blir du automatiskt uppkopplad. Om du kör trådlöst behöver du i princip bara uppge ditt WAP/WEP-lösenord. Klart!

LINUX.EXTON.NET

extons bild

rodvitner!

Jag glömde det här med f-spot. Jag tror inte just det programmet kan installeras, men ett foto-program medföljer om du installerar Extra-apps. Kommer nu bara inte ihåg vad det heter.

LINUX.EXTON.NET