Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kom igång med Linux!

Ibland känns det som om det är läge att påminna om hur enkelt det är att komma igång med Linux. Särskilt om man väljer att börja med att köra ett Linux live system. D v s att köra ett linuxsystem direkt från en CD/DVD-skiva.

Det är egentligen inte så viktigt vilket linuxsystem man väljer att börja med. Det viktiga är att komma igång med något system. Alla linuxsystem har väldigt mycket gemensamt.

Den riktiga novisen kan börja med att läsa följande stycke.

Linux är alltså inte ett program (som en del tycks tro) utan ett OS (operativsystem) precis som t. ex. Windows XP, Windows Vista eller Windows 7. Det hindrar inte att att fåtal linuxsystem kan installeras i Windows precis som ett windowsprogram (och sedan köras som ett alternativ till Windows XP/Vista/7). Det normala är dock att man installerar ett linuxsystem på en egen datorpartition och sedan använder s k dualboot. D v s i samband med uppstart av datorn väljer man om man vill köra Linux eller Windows. På mina tre datorer har jag i snitt tio (10) olika linuxsystem installerade. Plus t. ex. Windows XP och Windows 7.

Alla "extondistar" kan köras "live". D v s du kör alltså linuxsystemen direkt från CD/DVD-skivan. På så sätt kan du testa olika linuxsystem och sedan ev. installera det system du själv (och/eller datorn) gillar bäst. För att köra en extondist gör man så här:

1) Hämtar ISO-filen t. ex. Toorox-Exton 2010 LiveDVD från Svenska Linuxföreningens server. (Det finns 24 extondistar till som är gratis att ladda ner)

2) Bränner ISO-filen till skiva som en s k image. Handledning - Hur man bränner ISO-filer m m

3) Startar om datorn med skivan på plats. Under uppstarten autokonfigureras allt inkl. grafikkort, ljud internetuppkoppling m m. Om du har en trådlös uppkoppling kan du dock behöva göra vissa manuella inställningar i aktuellt nätverksprogram och/eller läsa min handledning - Trådlöst och Linux

4) Om du sedan vill installera Toorox-Exton till hårddisk så bör du börja med att läsa min installationsanvisning på INFO-sidan om Toorox-Exton. Det rådet gäller generellt. På alla INFO-sidor om extondistarna skriver jag något om hur en hårddiskinstallation ska gå till. Ibland finns det en väldigt utförlig instruktion med bilder m m.

Lycka till!
/exton

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

För den riktiga novisen rekommenderar jag att börja med en Linux live CD eller DVD, om man inte installerar och tar ut Linux live CD eller DVD är systemet exakt detsamma. Ja om man inte har monterat sin Windows partition och t.ex. sparat ett dokument. Det är faktiskt möjligt att med det flesta Linux distributioner att få tillgång till sina filer genom att montera sin Windows partition.

Har man Windows 98, 2000, XP eller Vista kan jag också tipsa om Wubi: http://www.linuxportalen.se/forums/2009/11/26/wubi-ubuntu-installerare-f...

Att partitionera, installera Linux och lägga till en boot hantera går bra om man är helt säker att man vet att man vill behålla Linux eller vet hur man tar bort en partition och återställer Windows boothanteraren. Det går också att formatera och installera om Windows, det är något som man inte behöver tänka på med Wubi.

 

extons bild

För att undanröja ev. missförstånd: Ens windowssystem är oförändrat/intakt även om man monterat windowspartitionen under en Linux live CD/DVD-session och då "t. ex. sparat ett dokument".

Wubi är iofs bra, men det är ingen "riktig" linuxinstallation. Om man är seriös i sitt linuxanvändande är Wubi (enligt mig) inget alternativ.

Det finns också alternativ till Wubi. Ett är Portable Ubuntu Remix. Jag har gjort en svensk remaster som jag kallar Portable Ubuntu-sv-Exton. Portable Ubuntu bygger på coLinux.

Sen finns det ju också "rena" coLinux. Jag har bl a gjort en skiva som jag kallar coLinux-Exton.

Vidare finns alternativet CDlinux. Det systemet kan t. ex. installeras på din C-disk där du normalt har ett windowssystem. CDlinux installeras alltså "jämsides" med din windowsinstallation. Ingen partitionering krävs. Jag har gjort en svensk remaster av CDlinux, som jag kallar CDlinux-Exton. En annan bra sak med CDlinux är att det också/alternativt enkelt kan installeras på en FAT-formaterad USB-sticka. Alla ändringar av systemet sparas direkt på stickan.

Det absolut bästa sättet att köra ett linuxsystem utan att installera till hårddisk är (enligt mitt förmenande) annars att installera till en USB-sticka. Bäst är då att installera på ett sådant sätt att alla ändringar av linuxsystemet på stickan (inkl. nya programinstallationer m m) automatiskt sparas direkt på stickan. Det kan man göra om man t. ex. följer mina installationsanvisningar, som går att läsa HÄR. Eller HÄR. Jag kallar metoden för "kloning".

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

 Intressant artikel om "kloning".  Det borde väl gå att använda valfri Linux-dist, eller är det något speciellt som gör att det endast går att göra denna "dynamiska" bootbara USB-sticka med Pardus?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ja, i den här artikeln under rubriken Tillägg 090615 efterlyser jag personer villiga att testa metoden på andra linuxsystem. Responsen har dock varit obefintlig. Vad det beror på vet jag inte. Ointresse eller...? Man frågar sig då (kanske) vad som skulle räknas som intressant?

Observera dock att också SverEX Linux v5.0 och ExTiX v7.0 garanterat kan installeras till USB-sticka med "kloning-metoden". Det har jag nämligen själv gjort.

Möjligen måste man modifiera aktuella kommandon något beroende på vilket linuxsystem man vill installera.

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

Wubi är enligt mig ett bra sätt att prova Ubuntu och det fungerar ganska bra för den som vill prova Ubuntu. Den använder Windows egna starthanterare och Windows egna partition, dvs. säkrare för en nybörjare enligt mig. Nackdelarna är ett känsligare filsystem och att viloläge inte har stöd vilket står på deras hemsida: http://wubi-installer.org/faq.php

Spara det som är viktigt/egna filer på till exempelvis på t.ex. en USB-sticka, då filsystemet inte är lika bra. Men jag tror det flesta blir nöjda, annars kan man ju avinstallera Wubi vilket är lika enkelt vilket annat Windows program. Det är med andra ord riktigt enkelt att avinstallera även för de flesta nybörjare.

extons bild

Jag säger/menar inte att Wubi är dåligt. Kanske lite överflödigt bara.

Det är inte svårt (ens för en nybörjare) att partitionera en hårddisk. De flesta installationsprogram i olika linuxsystem klarar det utan problem. För den som i förväg "själv" vill partitionera sin hårddisk med hjälp av något partitioneringsprogram i Windows eller Linux - och känner sig osäker - finns det mängder av dokumentation/information på nätet och annorstädes att gå igenom.

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Härligt! Jag gillar din produktivitet Smile. Det är också bra att du har kraft och tid att arbeta igenom dina instruktioner på ett detaljerat sätt. Det är precis sån't här man skall kunna hitta på en portal - ett sätt att komma igång med Linux serverat på ett förståligt sätt. Själv tillhör jag den glada gruppen 'användare' d v s jag vill kunna köra Linux som ett bättre alternativ till Windows så därför vill jag inte pilla för mycket i systemet. LiveCD är en av de bästa 'uppfinningar' man gjort, att kunna testa en dist utan att riskera att ställa till skit för sig själv. Att sen kunna köra från en USB-pinne är ännu bättre.

Började själv med en Extondist och har nu "avancerat" till Ubuntu Wink Smile.

Det jag ibland ragerar på är ditt val av distar att remastra. Är en Gentoobaserad-dist bra att börja med? Kanske...

Kör hårt Exton, ditt arbete behövs Grade.

extons bild

Tack för din positiva kommentar.

Visst kan man ifrågasätta om det är lämpligt att börja med en Gentoo-baserad dist, men som jag skriver ovan så gäller det att komma igång med något system. Alla linuxsystem har väldigt mycket gemensamt.

Att jag tar Toorox-Exton som exempel ovan beror mest på att den disten är den senaste (av extondistarna) som kan laddas ner. Dessutom är det så att de Gentoo-baserade distar jag remastrat Toorox-Exton, EXTON-BAY (Sabayon) och exGENT Linux 2009 är betydligt enklare att bemästra (och framförallt installera till hårddisk) än Gentoo i original.

 

LINUX.EXTON.NET