Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

MiniEX/SliTaz 3.0 - ett fullvärdigt linuxsystem på 32 MB!

MiniEX 3.0 Linux LiveCD är en svensk remaster av det franska mini-linuxsystemet SliTaz 3.0. The system is quick and responsive, clean and robust. SliTaz is simple and intuitive, providing a lightweight, elegant desktop, detailed documentation and easy to use configuration tools.

Nya MiniEX 3.0/SliTaz 3.0 ersätter MiniEX 2.0/SliTaz 2.0.

Jag har lagt till fullständigt svenskt språkstöd. Trots sin minimala storlek (32 MB) innehåller systemet i princip allt en "normalanvändare" behöver. Förutom då (givetvis) OpenOffice. Det förtjänar (kanske) att nämnas att SliTaz i original inte har något svenskt språkstöd och inte heller svensk tangentbordslayout. Man kan heller inte (utan visst besvär) installera sådant stöd.

För att köra MiniEX från skiva/i RAM behöver man en dator med RAM på minst 256 MB. När MiniEX väl bootat färdigt kan skivan matas ut. Systemet körs i RAM-minnet.

MiniEX kan installeras till hårddisk och/eller USB-sticka. En hårddiskinstallation kräver bara ca 100 MB utrymme. Du kan också (relativt) enkelt skapa egna versioner av SliTaz och/eller MiniEX. Läs mera om det på INFO-sidan.

Jämförelse med andra Linux-minisystem
SliTaz 3.0 i original är på 29 MB. MiniEX är på 32 MB p g a att jag lagt till fullt svenskt språkstöd. Två andra kända minisystem DSL och Puppy Linux är på 50 MB resp. 100 MB. Även nu nämnda system kan köras i RAM. Frågan är nu vilket system som är "bäst"?

Hämtning
ISO-filen hämtas på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för MiniEX

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pettssons bild

Ser ju najs ut.

Hade väntat mig lite mer avskalat när det bara var 32MB.

In Coffea veritas - Sanningen finns i kaffet.

extons bild

Ja, SliTaz är imponerande på många sätt. Jag har alltid tyckt att männen bakom DSL och Puppy Linux är genialiska. Vad ska man då säga om fransmännen bakom SliTaz?

Observera hur enkelt det är att installera ev. saknade program även under körning från skiva/USB-sticka (i RAM-minnet). Om du t. ex. skulle behöva öppna/redigera ett MS Office-dokument så går du bara till Menyn >> Office >> Skriv dokument - installera AbiWord. Ca 5 sek därefter startar AbiWord!

Det finns ju också ett GUI för programhantering. Hela 2080 program finns att installera. Om du t. ex. väljer att installera GIMP (photoshopdödaren?) så är det den senaste versionen - 2.6.8 - som installeras. Även GIMP installeras på ca 5 sek!

LINUX.EXTON.NET