Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Är botten nådd?

Den 28 juli 2009 skrev jag ett blogginlägg, som jag kallade "Är Linux tråkigt?". Intresserade kan läsa här: http://www.linuxportalen.se/blogs/exton/2009/07/28/r-linux-tr-kigt Sedan dess har aktiviteten ytterligare stadigt minskat. Är botten nådd? (Det tror inte jag). Aktiviteten här på Linuxportalen.se är helt klart lägre än någonsin. Detsamma gäller för alla andra svenska linuxsajter. Är ämnet - d v s Linux - uttjatat? Eller har alla i likhet med leochingkwake (se här: http://linuxportalen.se/blogs/leochingkwake/2010/04/02/en-annan-tillvaro...) bestämt sig för att satsa på annorlunda spännande/fysiska aktiviteter?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

En tänkbar orsak till denna låga aktivitet kanske kan vara att Linux numera fungerar så otroooligt väl att ingen hjälp via detta forum längre erfordras.. Wink

En annan orsak kan vara den hätska stämning som ett tag rådde här, vilket kanske skrämde bort folk från LP.

"Skitdistar, idioter, hatar" osv är kanske inte ordval som man tidigare förväntat sig mellan Linuxanvändare...

Man behöver inte använda sådana uttryck om något som man själv frivilligt och  egenhändigt tankat ner från webben och inte betalat ett öre för. Speciellt om ens irritation mest beror på att man inte riktigt använder disten så som det är avsett av upphovsmannen (-männen, -kvinnorna). Smile

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

valdermans bild

En annan möjlig orsak är att avvikande åsikter inte uppskattas på LP. När ett gäng stollar hoppar fram och börjar gasta om Linuxhat och onda viljor att förstöra LP samt hänga ut uppgifter om folks familjer, etc. som en konsekvens av att man kritiserar någonting uppmuntrar det inte precis till diskussion.

Det mest sannolika är dock att folk har försvunnit till de engelskspråkiga sidorna. Linuxportalen har väldigt gott om "evangelister" och andra tyckare, och väldigt ont om tekniskt kunniga, involverade människor (ja, jag vet att några av dessa finns; oturligt nog brukar de vara relativt tystlåtna av sig.) Helt enkelt samma anledning som är roten till "OH NEJ NÅGON SADE NÅGONTING UTAN ATT LÄGGA TILL TRE MENINGAR FULLA AV MENINGSLÖSA ARTIGHETSFRASER"-problemet; andra Linuxforum är fulla av folk som gör, LP är fullt av folk som pratar.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Ciphers bild

+1

----------------------------------------
Archlinux.se | jlug.se | munix.se

extons bild

Jag undrar om det helt enkelt inte kan vara så "illa" att folk sitter nöjda med nya Windows 7 (och att det därför inte spelar så stor roll vad som händer i linuxvärlden).

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Jag tror det har blivit lugnare sedan jag slutade skriva i min blogg, många inlägg där skapade långa trådar av kommentarer.. Smile

Jag vet inte egentligen hur det är, men min känsla är att Linux inte är lika intressant längre. Tittar vi runt omkring oss så ser jag faktiskt mer aktivitet kring Open Street Map och WordPress. Fast det kan nog bero på att det är där jag befinner mig just nu. Fick en inbjudan till ett seminarium i Göteborg där Red Hat skall presentera lite nyheter.

Linux känns inte hett längre, nu är det molnet som gäller. Andreas Bergman (abergman) förutspådde molnet som en framgångssaga för ett par år sedan. Han hade så rätt!

Finns det ideer på hur vi skulle kunna förändra LP och få fart på sidan igen är jag öppen för förslag. Jag lämnar gärna över till andra administratörer att förvalta sidan.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

 Just ja, i maj kommer jag flytta LP från den nuvarande servern in i molnet.. mer om det senare.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

abergmans bild

Linux är alltid intressant, dock så måste man ställa sig frågan; "Är det värt min tid att drifta eget? eller är det enklare och billigare att låta någon annan göra det?"

Som du säger som molnet så handlar det mer och mer om att specialisera sig, stordriftsfördelar finns definitivt för vissa system, som exvis e-post och webb. under förutsättning att man ska göra någorlunda standardiserade saker och inte special haxxa en massa. Men det är OT.

Jag tror att många som kommer i kontakt med linux och behöver hjälp tar det via ubuntus forum. Eller resp. distsforum och inte via linuxportalen. Jag kan även känna att det blivit många ideologiska diskussioner på sistone och helt ärligt så är det nog ganska ointressant för en nykomling.

Jag säger inte att jag vet, men det är en teori i alla fall.

 

 

johnh3s bild

Jag tror det är en kombination av att Linux funkar bättre nu än för 2 eller 3 år sen, så man behöver inte lika mycket support. Samt att det finns många engelskspråkiga forum.

Sen gissar jag att intresset ökar vid släppet av en ny Linuxversion. Exempelvis när Ubuntu 10.04 kommer. Men intresset skulle nog öka ännu mer om nån Linuxdist såldes förinstallerat med datorn på nån större kedja. Som när Xandros fanns på netbooks. Men den verkar borta nu eller?

hoths bild

Det tror jag med. Linux blir ju lättare och bättre med varje version. Så det 'r ständigt sant, "Linux nu enklare än någonsin".

----
Linux växer snabbast!

Lasps bild

 Det borde alltid finnas plats för alternativ.

Men alternativ skall vara gångbara, dvs språkmässigt och hanterligt för oss som använder datorn som verktyg.
Jag har flera och visst är det så att Win7 är rejält mycket bättre än tidigare varianter av Windows.

Men mycket av intresset för att bidra med en utveckling har definitivt försvunnit, inte minst här på LP.  Man måste inte vara artig, men visa viss respekt är kanske inte fel bland civiliserade människor.

Det kan också vara så att Android har skapat en plattform för att använda en manick just som verktyg.

Min hustru har nu sin första Android, och hon har aldrig varit så intresserad som nu, gläds åt möjligheterna.

Det är viktigt att man kan göra det man vill, inte med vad!

 

 

frilas bild

Lasp, nu känner jag inte igen dig! Visst har det betydelse vilket verktyg man använder. Jag vet att du sedan länge vurmat för Win7 men vill du verkligen att utvecklingen ska styras av enbart MS? Om alla tänker som du gör nu, då lär vi inte inte få någon mångfald eller alternativ till slut.

elwiss bild

 Linux är ingen hype och är kanske inte lika intressant längre, faktum är väl att skrivbords-datorer inte är så intressanta längre alls. Pratas det om Linux idag är det i termer som ChromeOS och Android, inte så mycket om Red Hat och Ubuntu.

Huruvida folk använder det vet jag faktiskt inte, jag övergav det själv efter att ha kört Linux only i 7-8 år helt enkelt för att det underlättar mitt jobb att köra windows. Jag vet inte heller någon som kör Linux dagligdags längre, det kanske är en åldersgrej, man överger det när man passerat gränsen för ungdomlig nyfikenhet(eller hur Lasp Wink

Sen är det säkert så, att de som kör det inte har samma behov av att fippla och fråga längre. När jag började fick man slita i dagar för att få igång X, så är det inte riktigt längre, och dessutom dignar webben av bra handledningar och material när man kör fast så frågorna kommer först i tredje hand, därmed alltmer sällan.

 

 

desirees bild

En sak som jag tyvärr tror har missgynnat Linux är Ubuntus stora popularetet. Inget fel på Ubuntu, men färgerna är trista och Gnome passar nog bara tidigare Macanvändare.
Jag är aktiv i ett forum där det även finns en datoravdelning och där dominerar Windowsanvändarna stort men det finns några linuxanvändare, alla utom jag kör Ubuntu.
Ubuntu har alltså på något sätt blivit liktydigt med Linux, vilket självklart inte är bra. Som vi alla vet är ju Linux oerhört mångfacetterat och kanske är det så att vi bör satsa mer krut på att marknadsföra annat än Ubuntu.
LP har en särställning som oberoende linuxportal, därför tycker jag att denna sajt ska ha allt stöd och uppmuntran.

 

 

Désirée ingen kan allt men alla kan något

kyllings bild

Ja! Att marknadsföra annat än Ubuntu har inte under alla år varit något som fått applåder. Det är ett stort problem som aldrig åtgärdats.  Är linuxportalen.se en "oberoende linuxportal"? Det kan man fråga sig. Eller är det samma personer som befinner sig i den här gemenskapen som i de två svenska Ubuntu forum. Är det inte tillräckligt med två Ubuntu forum i Sverige. Kan det inte vara berättigat med en trevlig gemenskap som bygger på glädje, ödmjukhet, öppenhet och ett mångfacetterat synsätt på Linux.

Kylling

extons bild

Jag blir mer och mer övertygad om att min första rubriksättning ("Ointresserade och/eller lata") i denna bloggserie var korrekt.

Fram för allt är "normalanvändaren" av datorer ointresserad. Så pass ointresserad att han/hon inte orkar bry sig om vare sig det ena eller det andra.

Några här har kommit med "förklaringar" som går ut på att Linux blivit så bra att det inte längre finns något större behov av att ställa frågor för att få igång system/program m m. Jag har dock inte särskilt efterlyst flera frågeställare. Det finns ju mycket annat man kan göra för att visa att man tycker att Linux är intressant.

Några har också hänvisat till att internationella linuxfora skulle vara mera välbesökta/aktiva än svenska. Det är en sanning med modifikation. Givetvis är aktiviteten relativt större. Det beror ju på att "upptagningsområdet" är så mycket större. Aktiviteten är dock ändå långt ifrån imponerande.

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Det kan nog vara så att hypen helt enkelt är över. I början på 2000-talet fanns det en enorm hype kring anime, och det fanns åtminstone tre stora (som i, minst dubbelt så välbesökta som Linuxportalen var innan aktiviteten började dala) forum och ett ständigt inflöde av nya medlemmar. Idag finns alla tre visserligen kvar, men numera är det snarare nostalgi som driver dem, när de gamla rävarna vägrar släppa nånting som varit en de av deras liv (och, i de flestas fall, uppväxt) under så lång tid. Samma sak, om än i mindre utsträckning, har hänt med de utvecklarforum jag brukar besöka. Den enda nätcommunity (och då räknar jag inte sociala medier, som fyller ett helt annat syfte) jag känner till som inte följt den kurvan är 4chan.

Kan det vara så att allting har sin uppgång, storhetstid och fall?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

frilas bild

Tolkar jag dig rätt? Linux har haft sin storhetstid och håller nu på att dö? I så fall har MS verkligen lyckats att sopa mattan... Sorgligt Crying.

valdermans bild

Knappast. Anime är på intet sätt på utdöende, lika lite som spelutveckling. Snarare är det väl som så att det inte är lika nytt och spännande längre. Det finns inte särskilt många aktiva Windowsforum, men så vitt jag vet betyder inte det att Windows är dött eller döende, tvärtom. När någonting blir etablerat är det inte längre spännande att prata om, och forumen tappar användare.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jontes bild

Hmm.. Jag är nästan av den åsikten att maskinen  fungerar ju! Det har förändras till det bättre drastiskt på senare år. Det blir inte så mkt att intressera sig för att gräva ner sig i olika saker kring det hela då. En annan sak är just det här med nätet ja, mer och mer finns ute där. Det är kanske där som det näms att framtiden ligger för majoriteten av Linux för minimala burkar/devices.

Visst, jag kör en hel del hemma som kräver ett riktigt os men det är ju långt ifrån alla som gör det. Gnome/KDE andra fönsterhanterare ställer till det för en del. Andra kallar det för valfrihet men det stämmer inte riktigt i o m att miljöerna är olika. Samma applikation borde fungera sömnlöst. Samma sak gäller mellan olika distar, program och installationsätt/pakethanterare borde.. Jag ni fattar nog vad jag är ute efter.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

leochingkwakes bild

Det är väl tur att du inte kör Windows då, med tanke på det med "riktigt" os.

jontes bild

Hade du inte fullt upp med att vara ute och cykla nuförtiden? Wink Vad kör du för OS(märke) på ditot?

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

leochingkwakes bild

Jag är sjuk just nu så jag har gott om tid att tjöta Smile

Ghost är märket på min cykel... Den är precis så som ett operativsystem skall vara, den presterar efter personens förmåga... Wink

jontes bild

Hehe.. Gissa vad min servrar heter internt hemma.. Ledtråd, -Gho...

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

kimjohanssons bild

 Leder en ståupp-workshop i Gislaved. Kämpar med en ståuppklubb och med min egna ståupp. En katti hushållet. 

Uppträder nu på fredag för första gången på engelska. Plats: Wisecrackers i Lund. 

extons bild

Och? Vill du därmed ha sagt att du inte har tid för Linux och/eller att ståupp är roligare/intressantare än Linux?

LINUX.EXTON.NET

desirees bild

Exton jag tror att Kim menar att han använder Linux därför att han inte har tid att krabba med datorn Wink

Nog är det så att mycket är så bra och användarvänligt i Linux idag att frågorna blir färre. Men vi ska också komma ihåg att säkerheten är mycket mycket bättre i Linux än i det där "oriktiga" os:et. Som vanlig Linuxanvändare behöver jag numera bara installera själva os:et och vips har jag allt jag behöver och massor av bra att hagrejer där utöver (Nåja lite handpåläggning från Jonte gäller ännu)
Äldsta dottern får titt som tätt rycka ut för att hjälpa nödställda kompisar som inte har brännarprogram eller andra finesser. 2 gånger har hon, med sin egen laptop, varit hemma hos en dotter till en fotograf för att hjälpa hans dotter med att bränna DVD. Pappa fotografen har då funnits i bakgrunden och undrat vad vår dotter gör och hur hon bär sig åt. Tja, säger dottern, jag fattar inte vad det är för probelm med deras os, de verkar inte kunna göra något utan att köpa tilläggsprogram för att utföra grundläggande funktioner + att de ska betala för diverse antivirusprogram, antimalware och så vidare...  Konsekvensen är alltså att först ska man betala för datorn (eller datordelarna), sedan för os:et sedan för ordbehandlingsprogram och dessutom för de tidigare nämnda.

Désirée ingen kan allt men alla kan något

krippas bild

Jag tror mycket på tidigare nämnda att "bråket" som var här på LP ställde till det lite. Det finns nog en del som inte vågar fråga eller blogga pga att bli idiotförklarad av någon dryg tuffing.

Sedan när "LP-bråket " var, så var det prat en del prat om att man ska googla om sitt problem innan man ställer en fråga här. Det anser jag är det mest dummaste man kan göra om man vill ha ett bra forum. Det är ju här på LP man vill kuna hitta sina svar, då får ju frågan ställas här, även om svaret kanske finns på ett annat forum.

Sedan tror jag oxå, som någon sa tidigare inlägg, att Linux är för litet för att ha flera Linuxforum på svenska.

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

FoHs bild

Ställer mig lite tveksam till hur mycket av bråket man ser utifrån. Tycker de flesta frågor kommer från nya användare. Jag tror de allra flesta nya Linuxanvändare hittar till Ubuntu och därmed något av de svenska Ubuntu-forumen. Sen fanns det ju tidigare en hel del frågor från folk som köpt mini-laptops med Linux förinstallerat på, och de finns ju i princip inte längre.

krippas bild

Nä, kanske inte, men det känns faktiskt som att dalade efter "bråket", men det kan ju vara slumpen också!

Kan man få se en statistik-kurva from "bråket" och fram tom nu?

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

FoHs bild

Jo, jag är väl av samma uppfattning att det dalat, och "bråket" kanske var en faktor i det. Det finns ju en rad tidigare väldigt aktiva användare som i princip meddelat att de inte kommer posta (så mycket) mer: tomasuu, leochingkwake, Lasp etc. Det påverkar så klart.

krippas bild

Ja, det påverkar ju enormt mycket då man väldigt ofta får bra hjälp av bl.a just dom...

Om det fanns lite mer IT-nyheter, fler webfrågor, en chat, det hade varit coolt med en LogMeIn som en funtion. Sånt hade kanske fått fart på LP! Att vissa medlemmar är elaka mot andra medlemmar finns det ju inte mycket att göra åt tyvärr...

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

valdermans bild

Är det verkligen så viktigt med "aktivitet," definierat som antal inlägg per dag oavsett innehåll, att det är värt att besvara samma triviala frågor igen och igen och igen?

Det om något skrämmer bort kunniga användare. Men det är klart, om målet är ett forum där blind leder blind och innehållet till 90% består av samma svar på samma 10 frågor om och om igen så är det en god ide.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Med handen på hjärtat så kan jag säga att om jag har ett bekymmer som kräver hög kunskap så använder jag andra forum eller IRC kanaler för att hitta lösningen.

Tror aldrig jag skulle posta sådant på LP då jag inte kan tänka mig att det skulle lösas här.

Men man ska aldrig underskatta kunskapen hos ett forums läsare och ibland snubblar man på svar från någon som oftast bara läser som innehåller fördjupad kunskap.

Kanske är det så att vi användare lägger nivån själva med vilka bekymmer vi postar om eller väljer att svara på?

jeffs bild