Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Exton|Defender SRS 2010 :: Räddaren i nöden

Exton|Defender Super Rescue System (SRS) LiveDVD bygger på Slackware 13.1. Det finns också vissa inslag av Slax. Kernel 2.6.35-exton-slack och Fluxbox (med inslag av LXDE) används. ISO-filen är på 834 MB. Systemet innehåller dessa räddningsverktyg: TestDisk, GParted, PartImage, Shred, Sfdisk, Rsync, Ddrescue, FSArchiver och Midnight Commander. Övriga program bl a: Wicd 1.7.0, Firefox 3.6.9, Gimp 2.6.8 och alla kompileringsverktyg. Exton|Defender kan lätt installeras till hårddisk och/eller USB-sticka av den som så vill. Ändringar av systemet kan sparas direkt på stickan.

Ersätter tidigare version
Version 100905 av Exton|Defender ersätter en tidigare version från år 2009.

Hämtning av Exton|Defender 2010
Nya Exton|Defender 2010 är en av 28 (av totalt 66) extondistar, som kan hämtas gratis. Bl a på/från Svenska Linuxföreningens server. Se min fullständiga CD/DVD-lista HÄR. Listan innehåller korta beskrivningar av alla 66 extondistar.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

TILLÄGG 100914
Jag har idag lagt ut en ny version av Exton|Defender. I den nya versionen har jag:
1. Bytt kernel till 2.6.35-exton-defender kompilerad med gcc-4.5.1.
2. Rättat ett allvarligt fel i konfigureringen av Wicd.
3. Bytt skrivbordsmiljö från Fluxbox till LXDE.
4. Lagt till div. program, bl a Samba, Cups, java (JRE), AbiWord och Emacs. ISO-filens storlek har därmed ökat till 1290 MB.

Nya Exton|Defender SRS 2010 version 100914 är nu ett mera "fullständigt" linuxsystem.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

I helgen hade jag anledning att köra GParted och tog därför hem LiveCDn från GParteds hemsida. Storleksändrade en NTFS-partition som efter storleksändringen blev i princip obrukbar. Buggen är känd och har förekommit i tidigare versioner av GParted men skulle enligt uppgift vara borta från de nyare (tror jag använde mig av 0.6.2). Jag läste inte så mycket om buggen, men jag uppfattar det som att det är i kombination med kärnorna och övrigt system som de använder som den uppstår. Det är buggen som beskrivs vid Caution #2 här: http://gparted.sourceforge.net/download.php

Vet du om ditt system fungerar bättre? (För övrigt är TestDisk ett mycket användbart verktyg, det har räddat partitioner åt mig vid minst två tillfällen, tex nu i helgen.)

extons bild

Jag kände inte till den buggen, men har nu läst på lite. Såvitt jag kan se borde buggen inte kunna uppträda i Exton|Defender 2010 med kernel 2.6.35 och GParted version 0.6.2. Jag ska dock testa lite ikväll (för säkerhets skull). Jag återkommer alltså.

TILLÄGG senare samma dag
Det visade sig (tyvärr) att "buggen" fortfarande existerar. Det kunde jag aldrig tänka mig. Övermodig tog jag mig för att minska en NTFS-partition från 43,6 GB till 37,77 GB med GParted 0.6.2 i Exton|Defender 2010. Ett riktigt dåligt beslut! På nyssnämnd partition har/hade jag Windows 7 installerat. Till saken hör (måhända) att jag också har Windows XP och ett antal linuxsystem installerade på samma dator.

GParted klarade alltså inte av operationen. Se detta felmeddelande.

Windows 7 kan nu inte startas på aktuell dator. Det går heller inte att köra reparationsprogrammet "Startup repair". Återstår sannolikt bara att ominstallera Windows 7.

Vad kan man lära sig av detta? Jo, rör aldrig (i onödan) en NTFS-partition med ett fungerande OS på. Inte i/med GParted och knappast heller i/med något annat liknande program.

Jag har tidigare (många gånger) använt GParted för partitionering av hårddiskar. Jag har då (sannolikt) aldrig förminskat en NTFS-partition innehållande en windowsinstallation. Nu får jag nog skriva en VARNINGS-text i rött på INFO-sidan.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Återstår sannolikt bara att ominstallera Windows 7.

Morsans (varför testar man alltid på andras datorer för?) Vista blåskärmade efter storleksändringen. Fanns en lösning i forumet som inbegrep dd, hexeditorer och grejer men den lösningen fungerade inte för mig (det blev något bättre dock). Vad jag valde att göra var att ta bort den storleksändrade partitionen och köra TestDisk. Den hittar gamla partitioner och kan återställa dom, så jag återställde till det ursprungliga läget. Du kan säkert göra detsamma! Därav mitt tidigare uttalande om detta utmärkta program Smile (Varning förstås för att inte återställa till ett ännu äldre läge där dina andra partitioner inte fanns...)

Jag har faktiskt använt GParted ett flertal gånger och då främst för att storleksändra NTFS-partitioner, och detta har aldrig inträffat annars. Så det är en mycket olycklig bugg, och konstigt att den fortfarande finns kvar. Egentligen borde kanske du och jag ha meddelat GParted-teamet att problemet fortfarande finns kvar i 0.6.2?

Intressant i sammanhanget är att jag inte sett varken SystemRescueCD eller Parted Magic varna för denna bugg. Det betyder förstås inte att de inte är drabbade av samma bugg, men verkar konstigt att inte varna för den isf. Och om de inte har den, hur kan det komma sig?

extons bild

Jag slapp undan med blotta förskräckelsen! Tack för ditt tips/din påminnelse om Testdisk. Helt underbart program. Rena magin faktiskt. Jag använde en bruksanvisning om Testdisk, som kan läsas HÄR - "min" lilla handledning, som jag också hänvisar till på INFO-sidan. Det visade sig alltså att "bootsektorn" hade förstörts under krympningen av NTFS-partitionen med GParted. Testdisk lyckades snabbt reparera/återställa densamma.

Varningar: SystemRescueCD innehåller GParted 0.6.1 Oklart vilken version av GParted Parted Magic använder/innehåller. Sannolikheten för att nu aktuell "bugg" finns även vid användning av GParted för aktuell operation i nyssnämnda system måste rimligen vara stor.

Möjligen är det så att ett antal olyckliga/speciella omständigheter samverkar så att aktuellt fel uppkommer. D v s viss typ av dator, antal partitioner, kerneltyp, antal hårddiskar i datorn m m. På min dator har jag två hårddiskar och alltså multiboot med Win 7, Win XP och ett antal linuxsystem.

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

 Tyvärr är det väl så i dagsläget att man bör rekommendera användare att minska disken inne i windows om man kör vista/7. Det verktyg som finns med där fungerar bättre. I alla fall tills dom fixat diverse buggar i Gparted.

Jag har dock inte stött på några fel när jag använt mig av gparted på en XP NTFS partition. Men det är iofs länge sen jag testade.

FoHs bild

Problemet med det är väl att partitioneringsprogrammet som kommer med installationsskivan inte klarar av att storleksändra partitioner utan endast ta bort och skapa nya. Och innifrån Windows själv kan du ju inte storleksändra, då är ju partitionen "monterad". Gäller det en annan partition än systempartitionen kanske det går från Diskhanteraren, men det är ju inte alltid man har det uppdelat på det viset.

leochingkwakes bild

 I Vista så finns det ett diskverktyg där man ändrar storlek på disken inne i windows. Detta verktyg har jag använt vid ett flertal tillfällen utan några som helst problem. Det enda jag gjort innan är att köra defrag...

Jag la in Ubuntu på min mors dator nyligen och gjorde en dualboot installation. Jag defragade först och körde sen Ubuntus funktion för att ändra storlek på ntfspartitionen. Detta fungerade utmärkt i det fallet. Hon har Windows XP på sin dator...

FoHs bild

Låter otäckt. Förr i tiden när jag använde Partition Magic eller något liknande så kunde man inte göra detta, utan var då tvungen att skapa en boot-CD. GParted vägrar också att ändra storlek på ext-partitioner som är monterade väl? Nåja, man får väl hoppas att Microsoft vet vad de gör som låter en ändra storlek på systempartitionen...

leochingkwakes bild

 Nja, så enkelt är det väl inte. Programmet analyserar först. Jag hade nåt "vajsing" med en disk en gång... 650GB med 500GB ledigt. Men programmet upptäckte nåt och tillät bara en minskning med 40GB. Så viss säkerhet finns ju. Sen hur mycket man kan lita på den vet jag inte. Men jag har i alla fall inte stött på några fel efter en minskning.

FoHs bild

Jag ser inga direkta problem med att göra det på andra partitioner, men just på systempartitionen tycker jag det verkar läskigt med växlingsfil (kanske var därför du bara kunde minska med 40GB , den går väl inte att flytta utan omstart?) och allt möjligt som ligger där. För att inte tala om att det inte får förekomma några skrivningar precis när storleksändringen sker, och det kan väl vara problematiskt när det är en systempartition känns det som. Det borde ju innebära att alla andra program sätts på paus, ungefär som att de inte har tillgång till disken i fråga.

Nåja, jag vet inte alls tillräckligt om Windows interna funktioner för att avgöra om det är säkert, som sagt får man väl lita på att Microsoft vet vad de pysslar med Smile Funktionen fanns även i Windows 7 såg jag. Det är ju helt klart att föredra framför GParted så länge som buggen kvarstår.

frilas bild

Det här tyckte jag lät intressant så jag laddade ner ison och brände och verifierade den.

Bootade upp med skivan men det gick inte alls bra. Fick följande fel:

"Fatal error occured - defender data not found. You are maybe using an unsupported device (e.g SCACI or old PCMCIA). Workaround: Copy ..... to an IDE/SATA disk e.g ...

Something went wrong and we can't continue. This should never happen. Please reboot ... "

Brukar aldrig ha problem att boota på skiva.

extons bild

Det låter oroväckande. Är du säker på att du hämtat hem en felfri ISO-fil? Kollat med md5sum? (Det finns bara två felkällor. Felaktig/ofullständig ISO-fil eller misslyckad bränning).

 

LINUX.EXTON.NET