Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kopiera ett linuxsystem på en partition till en annan partition - del 2

Jag har i ett tidigare blogginlägg skrivit om hur man kopierar ett linuxsystem på en partition till en annan partition.

Nu fick jag anledning att upprepa saken. Jag hade PCLinuxOS-EXTON 2010 installerat på en partition om 4 GB. Således klart otillräckligt för att kunna remastra systemet. Jag kopierade därför över det befintliga installerade systemet till en ny partition om 15 GB helt i enlighet med instruktionerna i mitt förra blogginlägg om saken. Det fungerade som väntat alldeles utmärkt. Inom kort kommer jag därför att kunna lägga ut en ny version av PCLinuxOS-EXTON 2010 med nya KDE 4.5.2 och alla andra program uppgraderade per idag eller imorgon.

Så här ska det se ut i /boot/grub/menu.lst efter kopieringen.

title PCLinuxOS-EXTON 2010 (sda8)
root (hd0,7)
kernel (hd0,7)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=8ce9d983-7e19-4394-9ab0-047175262d91 resume=UUID=64b1f855-9a93-484e-8398-1505916da96d splash=silent vga=788
initrd (hd0,7)/boot/initrd.img

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Själv var jag inte lika mycket "hacker" när jag klonade över mitt Linuxsystem till nyinköpta SSD-hårddisken, utan jag körde just med Clonezilla Smile Funkade bra med Linux, men mindre bra med Windows. Blir lite problem när partitionerna inte är lika stora.

hoths bild

Min bittra erfarenhet är också att det fungerar utmärkt i Linux men inte alls i Windows. För den senare så gäller ominstallation på ny dator.

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Japp, det blev samma här (ominstallation). Windows blåskärmade efter kloningen. Mycket märkligt beteende får man lov att säga. Edit: Kan ju tilläggas att det var exakt samma dator, bara ny hårddisk. Försökte reparera uppstarten som Windows föreslog men det gick inte heller.

extons bild

Förmodligen har väl windowsutvecklarna lagt in något "smart" för att omöjliggöra dylikt. Man kunde ju annars kopiera in t. ex. Windows 7 på ett oändligt antal datorer. (Utan nya licenser).

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Hmm, så långt tänkte jag inte. Det är förstås inte osannolikt att de gjort så, men jag tycker nog det vore ganska dumt ändå. De vet ju med vilken typ av hårdvara som licensen aktiverats, så att avaktivera licensen vid ett senare tillfälle är inte omöjligt. Det sker ju om jag sätter i hårddisken i en annan dator (jag tror att systemet samlar in serienummer och dylikt på moderkort, så även om datorn är "identisk" i övrigt så funkar det inte). Jag tror nog att det handlar om en "bugg", precis som det att Windows (åtminstone tidigare) måste ligga på första aktiva partitionen på hårddisken. Alternativt att Clonezilla glömde något... eller jag glömde något.

extons bild

"Alla" datorer kommer ju nu med Windows 7 förinstallerat. Man får som bekant inte ens systemet på en skiva utan endast en extra partition med återställningsprogram om något skulle gå snett. Då är det väl sannolikt så som du skriver, att systemet samlar in serienummer och dylikt på moderkort. Om man däremot tänker sig att man själv installerar en fullständig version av t. ex. Windows 7 Ultimate på en tom dator med en hårddisk borde man rimligen utan problem kunna flytta den hårddisken till en annan dator. Jag  v e t  dock inte om det går.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Nja, enligt licensen så får man egentligen inte göra så, men Microsoft brukar väl inte vara allt för hårda på det när det gäller sk retail-versioner. Oftast brukar man då få ringa till Microsoft för att kunna återaktivera licensen på den nya datorn (om du flyttar hårddisken till en ny dator eller byter moderkort i en befintlig blir ju samma sak). Fast även då måste man ju installera om Windows, eftersom det inte klarar av ett byte av moderkort... Att samla in serienummer och sådant är inget som görs från fabriken, utan de funktionerna finns i operativsystemet. Det finns i Linux också, testa kommandot dmidecode.

hoths bild

För min del så var det Windows Xp och flytt från en dator till annan dator där ALL hårdvara ändrades. Med positiv erfarenhet från Linux, så skulle det ju inte vara så svårt. Efter att ha kämpat med det länge så frågade jag företagets datasupport hur de gjorde. Svaret var; det gör vi inte. Det går inte. Vi installerar om. Så... besviken jag blev på detta "professionella" OS.

----
Linux växer snabbast!