Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ett fantastiskt windowsprogram!

Om Linux Live USB Creator

Jag "upptäckte" nyligen LiveUSB Creator i samband med att jag gjorde två svenska remasters av Fedora 14 - EXTON-RHF14 KDE och EXTON-RHF14 LXDE. I nyssnämnda system är LiveUSB-Creator för Linux installerat. På INFO-sidorna nämner jag också att LiveUSB Creator finns för Windows.

Idag testade jag LiveUSB Creator i Windows 7. Programmet är otroooligt bra! Man kan installera på USB-sticka från en befintlig hämtad ISO-fil eller ladda ner över 100 (!) olika linuxdistar för installation på USB-sticka.

VirtualBox - kör ditt installerade linuxsystem direkt i Windows
I samband med installationen till USB-sticka erbjuds du att installera en specialversion av VirtualBox så att stickan också kan köras direkt i Windows. Det fungerar felfritt. Om VirtualBox inte startar när du sätter in stickan så går du till mappen VirtualBox på stickan och dubbelklickar på VirtualBox.exe.

"Normal" körning av ditt USB-installerade linuxsystem
Det normala är att starta om datorn och ställa om i BIOS så att datorn i första hand bootar från USB-stickan. Sen kör du alltså systemet från USB-stickan.

Min testinstallation
Jag installerade nya DebEX-Mint 10 på en USB-sticka om 4 GB. Se HÄR hur det såg när LiveUSB Creator startades upp. Jag kunde skapa ett sparutrymme på 2900 MB på stickan. På det utrymmet kunde jag spara vissa programinstallationer m m. Observera att det av naturliga skäl inte går att spara (och installera) vissa "kärnprogram", som t. ex. en ny kernel. (Stickan blir då obrukbar). Programmet LiveUSB Creator kände inte till Linux Mint 10, varför jag fick en varning härom - se HÄR. Det var dock (som väntat) inga problem med installationen av DebEX-Mint 10.

Hämta LinuxLiveUSBCreator2.6.exe: http://old.linuxliveusb.com. Programmet kan köras på svenska.

Läs om vilka linuxdistar det finns stöd för: http://old.linuxliveusb.com/en/supported-linuxes.html

Läs manualen: http://old.linuxliveusb.com/en/how-to.html

Ha så kul!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

USB-creator (usb-creator-gtk) finns med i Linux Mint out of the box åxå.  Fast i menyn heter den "Skapa uppstartsdisk". Den versionen hämtar inte hem från nätet utan tar bara redan nedladdade ISO-filer..   

Nuförtiden gör jag mest en vanlig installatiion på stickan istället, då jag skall provköra en linuxdist.  Då kan man göra alla uppdateringar som vanligt.  Jag har bara en partition på stickan då jag hört att det kan uppstå problem annars.  (Ingen swap heller, ty det verkar som stick-installationen använder den swap som redan finns på hårddisken.)

Man bör helst använda filsystemet ext2 eftersom det inte är journalförande, om man gör en installation på USB-sticka.

Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ja, du har rätt. Att göra en "vanlig" installation på USB-sticka är oftast allra bäst. Linux Live USB Creator och Unetbootin kan väl ses mest som en alternativ till att köra Linux live från skiva. Det är också ett enkelt sätt att testa olika linuxdistributioner. Hämtning och installation sköter programmen om.

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Intressant. Vad menar du med att du gör "en vanlig" installation på stickan?

tux-svens bild

Jag tar en stor USB-sticka 8 eller helst 16 GB.  Med Parted formaterar jag hela stickan till en partition ext2 (därför att det är icke journalförande) Om stickan t.ex identifieras som sdb så kommer partitionen heta sdb1 och bli ext2.

Jag gör sedan en helt vanlig installation men installerar på USB-enheten istället för Hårddisken.  Obs bara EN partition för "/" denna innehåller således även "home" och allt annat.

Swap skall man ej skapa på stickan. Om man redan har en Linux "swap" på hårddisken så kommer stickan att utnyttja den vid behov.

Starthanteraren (Grub) placerar jag i mitt exempel på sdb.  På USB-stickan alltså.  Dock inte på sdb1, utan på sdb.

Nackdelen med att installera på en sticka är att systemet blir något långsammare än en hårddisinstallation.  Detta märks tydligt vid t.ex uppdateringar.

Annars är det förträffligt för att kunna provköra olika distar, riktigt installerade, och enkelt kunna skifta mellan dem!

En sådan här sticka lämpar sig inte heller att ha som "installatiionsmedium".

Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

frilas bild

Strålande, att jag inte tänkt på detta själv. Fungerar ju klockrent Smile

tux-svens bild

Visst är det käckt!  Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

tux-sven har iofs redan besvarat din fråga. Angående GRUB kan jag ändå tillägga följande:

Välj att installera systemet på /dev/sdb1. Din USB-sticka får beteckningen /dev/sdb1 (om du bara har en hårddisk). Välj att installera starthanteraren GRUB på /dev/sdb. D v s på stickan. På så sätt blir du riktigt portabel. D v s stickan kan då köras på vilken dator som helst. När du efter installationen startar om datorn med stickan på plats så måste du ställa om i datorns BIOS så att datorn i första hand bootar från din USB-sticka. Observera att din "vanliga" GRUB-installation på /dev/sda inte påverkas om du installerar GRUB på stickan (i /dev/sdb).

Det ovannämnda skriver jag t. ex. på INFO-sidan om PCLinuxOS-EXTON 2011.

Om systemet på USB-sticka skulle upplevas som långsamt kan det bero på stickans (undermåliga) kvalitet.

LINUX.EXTON.NET