Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ExTiX 8 LXDE med Live-Installer och Awesome

En ny version av ExTiX 8 LXDE har färdigställts 110112. ExTiX är baserat på utvecklingsutgåvan av Debian ”Sid”, med aliaset ”unstable” (”instabil”). Det finns också inslag av Debian "testing" och "experimental". I nya ExTiX 8 LXDE finns programmet Live-Installer med. Det innebär att ExTiX 8 LXDE nu kan installeras i live-läge. D v s du kan testa ExTiX 8 LXDE live och sedan direkt (utan omstart av datorn) installera systemet till hårddisk eller USB-sticka. Alla ingående program har uppdaterats till senast tillgängliga version per 110112, (vilket innebar programuppgraderingar av program om totalt ca 300 MB).

Jag har samtidigt passat på att installera de "extra" skrivbordsmiljöerna Awesome, Fluxbox och Blackbox. Awesome är alldeles otroligt elegant och snabbt. (Jag fick först igår kännedom om Awesomes existens).

Programmet Live-Installer har jag "knyckt" från LMDE (Linux Mint Debian Edition) och modifierat så att det passar ExTiX 8. Den som (till äventyrs) tror att man/jag inte får göra så kan läsa HÄR.

Läs på INFO-sidan om hur du använder Live-Installer. INSTRUKTION (för den otålige). Observera att både Debian-Installer och Live-Installer kan användas för installation av ExTiX 8 till en USB-sticka om minst 4 GB.

ExTiX 8 LXDE 110112 finns på Sourceforge.net - Fast, secure and free downloads from the largest Open Source applications and software directory.

LADDA ner ExTiX 8 LXDE från Sourceforge.net på ca 5 min

Se en skärmdump av nya ExTiX 8 LXDE skrivbordet HÄR (LXDE) och HÄR (Awesome). Läs mera HÄR.

English
My English spoken readers can have a look at my short description of ExTiX's features HERE.

Edit 110112
Jag har idag (110112) lagt ut en ny version av ExTiX 8 LXDE, som innehåller de "extra" skrivbordsmiljöerna Xfce4 (4.6.2), Awesome, Fluxbox och Blackbox samt de något mindre användbara miljöerna Openbox och Lwm. Således totalt sju skrivbordsmiljöer/fönsterhanterare. Du väljer vilken skrivbordsmiljö du vill köra på GDM3:s inloggningssida.

Förra versionen av ExTiX 8 LXDE (110111) var på 647 MB. Dagens version (110112) är på 690 MB i och med att jag lagt till Xfce4. Tänkte att det kunde vara intressant att under live-körning göra jämförelser mellan LXDE och Xfce4 vad gäller funktionalitet och snabbhet m m.