Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EXTON-AR KDE 2011 (Arch Linux testing) med KDE 4.6 och remastermöjlighet

ArchLinuxJag har nu gjort klar en ny svensk version av EXTON-AR KDE 2011 LiveDVD (Chakra 0.3.60/Arch Linux testing) med kernel 2.6.37-CHAKRA och nya KDE 4.6 - elegantly yours, som släpptes 110127. EXTON-AR KDE 2011 kan lätt installeras till hårddisk av den som så önskar. Denna version kan dessutom lätt därefter remastras av vem som helst. Inga speciella kunskaper krävs. Läs på INFO-sidan om hur du ska göra.

Program
Alla ingående program inkl. KDE 4.6 har uppgraderats av mig per 110209. Du ta del av en lista över alla ingående program HÄR.

Svenska
Chakra i original finns inte live på svenska, men väl på t. ex. danska. I EXTON-AR KDE 2011 finns bara stöd för engelska och svenska.

Ny version

Denna version (110211) av EXTON-AR KDE 2011 ersätter tidigare versioner från 110120, 110207 och 110209.

Vem passar Arch Linux/Chakra/EXTON-AR för?

Mitt svar: Systemet passar den "avancerade" linuxanvändaren/entusiasten, som kan tänka sig att köra ett och annat kommando då och då. Jag vill dock ändå påstå att Arch Linux inte är "svårare" än andra linuxsystem att bemästra. Det finns mycket lättillgänglig information om systemet bl a på Arch Wiki.

S k feedback
Jag efterlyser som vanligt körrapporter från intresserade medlemmar. Fungerar allt? Hur går det att skapa egna Arch-system? Vad tycks om nya KDE 4.6? Installationsprogrammet Tribe? Pakethanteraren CInstall jämfört med t. ex. Synaptic?

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

TILLÄGG 110209
Jag har lagt ut en ny version av EXTON-AR KDE 2011 idag. I den nya versionen (110209) har smärre fel rättats till. Dessutom har jag lagt till programmen VirtualBox och Vlc.

TILLÄGG 110211
Som ett alternativ till att bränna ISO-filen till skiva kan du installera direkt från ISO-filen till USB-sticka i Windows XP/Vista/7 med hjälp av Syslinux. Läs HÄR om hur du ska göra. Det nyssnämnda gäller bara version 110211 av EXTON-AR KDE 2011. Jag har ordnat med det alternativet p g a att många datorer numera saknar CD/DVD-enhet.

Till slut vill jag bara nämna att allt fungerar. D v s inget ingående program kraschar eller uppför sig underligt. Detta trots det faktum att Chakra-utvecklarna hävdar att version 110130 - 0.3.60 - är en s k BETA-release. F ö är det så att den som installerar EXTON-AR KDE 2011/Chakra 0.3.60 till hårddisk därefter hela tiden kan följa Arch/Chakras utveckling. Det är alltså fråga om en s k rolling distribution.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

benzins bild

Nu har jag provat att installera exton-ar 2011.

Installationen är snabb-testad på en:

www.thinkwiki.org/wiki/Category:Edge_11%22

Började med att skapa en bootbar usb-sticka med hjälp av Unetbootin 490-1.

Kommer till bootmenyn och försöker välja American/English för jag vill inte ha ett svenskt system (bara svenskt t-bord). Får följande fel:

/boot/isolinux/vesamenu.c32: not a COM32R image

Väljer istället 'Default' och maskinen bootar upp.

Installationsprogrammet är otroligt segt! Snudd på oanvändbart! Menyer är blandat Svenska/Engelska, inte 100% översatt. Väljer i installationsprogrammet att jag vill ha Engelsk/Amerikansk system med svenskt t-bord, visade sig senare att jag iallafall fick ett svenskt system med vissa inslag av Engelska tex, Skrivbord Settings i cashew menyn. Kör igång installationen och stöter inte på några konstigheter förutom att jag får ett felmeddelande som lyder ungefär såhär:

Kunde inte läsa: .kde4/nepomuk/socket

Klickar vidare och installationen slutförs.

Första booten ger mej en del fel i kmix, och frågar om jag vill inaktivera vissa sound-devices. Gör det och ljudet fungerar iallafall. Orkar inte kolla mer på det.

Öppnar en terminal för att kolla vad /var/log/messages spottar ur sig. När jag anväder tab får jag följande fel:

bash:varning:setlocale:LC_TYPE: cannot change locale (sv_SE.utf8)

Otroligt störigt men troligen inte så svårt att åtgärda.

 

Startar Dolphin via menyn, den stannar och i statusraden står det att den försöker läsa in /root. wtf? Får följande fel-medelande:

Executable: nepomukservicestub PID: 3110 Signal: Segmentation fault (11)

Vet inte om man ska rapportera det som bug när detta är en remaster jag kör på. Provar genvägen som finns på skrivbordet och den funkar.

 

Försöker att få igång mitt 3g modem men får ge upp då den inte växlar över från mass-storage till modem. Kanske kan fixas med usb-mode-switch men jag hamnade i moment 22 då jag inte kan komma åt nätet på något annat sätt.

Just det, installern kollar inte om det finns andra system installerade så man får fixa till sin grub själv i efterhand, dåligt. Flashig grafik på installern men dålig funktionalitet eller så var jag så blind att jag missade den funktionen.

Summa:

Bra system som kan bli bättre. Översättningen inte 100%-ig om man vill ha svenska.

/B

Edit:

Nu har jag fått igång mitt 3g modem, som jag misstänkte var det usb-modeswitch som fattades. Hämtade och installerade usb-modeswitch och tcl

Ändrade också i /etc/locale.gen till

en.US.UTF-8 UTF-8

körde sedan: loacle-gen

Ändrade i /etc/rc.conf:

LOCALE="en_US.UTF-8"

KEYMAP="sv-latin1"

reboot

Nu har jag mitt system på engelska med svenskt t-bord. Wink

Edit2:

Dolphin vill öppna /root istället för /home/user. Ändrade i Dolphin->settings->configure dolphin till min hemkatalog istället för /root som var default.

extons bild

Felmedelandet ang. kde4/nepomuk/socket är inget egentligt fel.

Installationsprogrammet Tribe segt: Så har jag inte upplevt det. Vet inte varför det var det på din dator. På mina installeras systemet på 5 - 15 min. Knappast "segt".

Svenska: Vet inte hur du kollat översättningarna i och med att du använt startalternativet Amerikansk engelska. Om man använder startaltenativet Swedish blir så gott som alla program inkl. installationsprogrammet Tribe på svenska. Du har iofs rätt i att språkinställningarna måste korrigeras efter en hårddiskinstallation. Detta genom redigering av filen /etc/locale.gen och körning av kommandot locale-gen. Även /etc/rc.conf kan behöva ändras så som du skriver. Tangentbordslayouten kan man annars också ändra i KDE:s inställningscentral. D v s det kan behöva göras efter en hårddiskinstallation. Detsamma gäller språkinställningarna.

Dolphins startproblem. Möjligen en KDE 4.6-"bugg".

Dolphin och root: Mitt fel. Åtgärdas alltså enkelt.

Tack för tipset om usb-modeswitch och tcl. Rättar jag till i nästa utgåva.

Jag tycker själv att installationsprogrammet Tribe är rätt bra nu. Det är alltså egenutvecklat av Chakra-utvecklarna. De har tidigare haft stora besvär med att få Tribe att fungera. Du har dock rätt i att Tribe (ännu) inte känner av andra installerade OS. Det kan man ju tycka är dåligt, men...

LINUX.EXTON.NET

benzins bild

Installationsprogrammet. Segheten infinner sig i gui:et när man klickar i menyer, tex välja tidszon, alltså inte när själva installationen körs, då kopieras paket som 'vanligt' dvs 5 - 15 minuter.

 

"Svenska: Vet inte hur du kollat översättningarna i och med att du använt startalternativet Amerikansk engelska. Om man använder startaltenativet Swedish .."

Jag kunde inte använda något annat startalternativ än 'default', se mitt tidigare inlägg.

Mvh B

 

 

extons bild

Ok, jag tror att jag förstår nu vad "språkproblemen" beror på. Det var aldrig tänkt att Unetbootin skulle användas som ett mellansteg till en hårddiskinstallation. Unetbootin har sannolikt rört till startalternativen. När man startar upp EXTON-AR KDE 2011 från skiva ser det ut så HÄR. Därefter kan man t. ex. välja att starta med "nonfree" drivers. Då ser det ut så HÄR. Något "default"-startalternativ finns alltså inte (om man inte blandar in Unetbootin).

Om man alltså väljer de "normala" startalternativen American English eller Swedish blir det ingen språkblandning (mellan engelska och svenska).

LINUX.EXTON.NET

benzins bild

Ok, det förklarar saken Smile Jag har ingen dvd/cdrom så jag använder bara sticka när jag installerar.

Tack för info:n

/B

extons bild

Du skrev förut ang. Tribe att "segheten infinner sig i gui:et när man klickar i menyer, t ex välja tidszon". Det störde mig lite, varför jag gjorde en ny testinstallation. Tribe är faktiskt inte det minsta "segt" på något sätt. Tvärtom går allt snabbt (även i gui:et)!

Jag misstänker att dina erfarenheter av Tribe på något sätt också de beror på det faktum att du använt Unetbootin vid/för installationen.

Nu lägger jag snart ut ytterligare en ny version av EXTON-AR KDE 2011 med div. rättelser och programtillägg. Den felkonfiguration av Dolphin du upptäckte kunde jag bara inte ignorera.

 

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Sedan jag upptäckt hur dåligt Unetbootin (ibland) kan vara har jag lagt ut en ny version av EXTON-AR KDE 2011, som innehåller Syslinux. Med Syslinux kan "installation" till USB-sticka ske direkt från ISO-filen i Windows XP/Vista/7.

Läs HÄR om hur installationen ska gå till.

Unetbootin använder i och för sig också det Syslinux, men med "min" installationsmetod blir allt rätt. D v s systemet uppför sig exakt så som om det kördes från skiva.

LINUX.EXTON.NET