Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Boota USB-stickor med Syslinux

INSTALLATION till USB-sticka med Syslinux

Jag har förstått att väldigt många numera har datorer som saknar CD/DVD-enhet. Alla "extondistar" kommer därför händanefter att kunna "installeras" på USB-sticka direkt från ISO-filen i Windows. Detta med hjälp av Syslinux.

Syftet är alltså att alla ska kunna köra en extondist live och dessutom kunna installera disten till hårddisk om tycke uppstår.

Visserligen finns Unetbootin och Linux Live USB Creator, men dessa program är konfigurerade enbart för vissa distar. Några extondistar kan ändå installeras till USB-sticka med hjälp av nyssnämnda program. I några fall blir resultatet dock mindre bra - se exempel. Särskilt Unetbootin har en tendens att "strula till" saker och ting. Bl a byts namn på kerneln och skapas en syslinux.cfg-fil, som inte alltid är korrekt.

Med Syslinux (konfigurerat på mitt sätt) uppför sig USB-stickan på exakt samma sätt, som under körning från skiva.

Jag har idag (110211) lagt ut en ny version av EXTON-AR KDE 2011 (Arch Linux/Chakra testing med KDE 4.6) med Syslinux. Om du vill installera nyssnämnd dist till en USB-sticka om minst 1 GB ska du göra så här:

1. Hämta hem ISO-filen exton-ar-kde460-bootinst-864mb-110211.iso.
2. Starta upp ditt windowssystem (XP/Vista/7) och sätt in en USB-sticka. Formatera stickan med FAT32.
3. Öppna ISO-filen med MagicISO eller PowerISO eller liknande program och kopiera över mapparna boot och larch till USB-stickan.
4. Öppna kommandotolken som administratör och gå till O:\boot. Det ser då ut så här.
bootinst-exton-ar.png
Observera att min sticka fått beteckningen O. Kontrollera noga vilken beteckning din sticka fått innan du kör något kommando!
5. När du alltså står i O:\boot kör du kommandot bootinst.bat. På vissa datorer kan du då få upp ett felmeddelande, som ser ut så här.
try-again-bootinst-exton-ar.png
6. Bry dig inte om felmeddelandet utan klicka bara ett par gånger på knapparna "Försök igen och "Fortsätt" så fortsätter installationen. Det ser då ut så här.
mbr-bootinst-exton-ar.png

7. Tryck alltså t. ex. "ENTER" så blir stickan bootbar. Du får då till slut ett meddelande, som ser ut så här.
bootinst-finish-exton-ar.png
8. Nu kan du alltså stänga Kommandotolken och starta om datorn med stickan på plats. Förutsatt att du ändrat i datorns BIOS så att datorn i första hand ska boota från aktuell sticka så kommer EXTON-AR att starta upp fint. Sen kan du alltså testa systemet och ev. installera detsamma till hårddisk.

TILLÄGG 110306

Motsvarande process kan (givetvis) göras i Linux också. Gör då så här:

1. Starta upp ett linuxsystem och en terminal. Bli root med kommandot sudo su
2. Hämta t. ex. cruxex-284mb-110306.iso med kommandot wget http://ftp.se.linux.org/distributions/exton/cruxex-284mb-110306.iso
3. mkdir montering
4. mount -o loop cruxex-284mb-110306.iso montering
5. mkdir /mnt/sdb1 (din sticka - kan givetvis ha en annan beteckning - kolla det!)
6. mount /dev/sdb1 /mnt/sdb1
7. cp -av montering/* /mnt/sdb1
8. umount montering
9. cd /mnt/sdb1/boot
10. bash bootinst.sh

Så här ser det ut när sistnämnda kommando bash bootinst.sh körts.
Bootinstall

Lycka till!

110306/ exton