Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Entusiasternas linuxsystem

CruxEX 2011 Linux LiveCD bygger på CRUX 2.7 (senaste version), som är alla linuxentusiasters/nördars favoritsystem. (CRUX is a lightweight, i686-optimized Linux distribution targeted at experienced Linux users). CruxEX 2011 använder skrivbordsmiljön Fluxbox. Jag har bytt ut originalkerneln 2.6.35.6 mot "min" specialkernel 2.6.37.2-exton med stöd för "allt".

Ny version av CruxEX 2011
Jag har idag (110310) lagt ut en ny version av CruxEX. Den första versionen är från 110306. Version 110310 av CruxEX kan installeras på en USB-sticka formaterad med alla typer av filsystem, t. ex. ext2, ext4, reiserfs eller fat32. Ändringar av systemet kan sparas direkt på stickan. (Då blir du alltså riktigt portabel). En mapp kallad cruxchanges skapas på stickan i samband med installationen. Läs mera härom på INFO-sidan.

Kernel 2.6.37.2 är den senaste tillgängliga stabila kerneln. Bland alla installerade program kan nämnas Firefox, Thunderbird och Wicd. Vidare kompileringsverktyg så att du kan installera program från källa/source.

Unik
CruxEX är - liksom mina tidigare Crux-remasters EXTON-CR LXDE och EXTON-CR KDE - världsunik. D v s det finns ingen annan CRUX live cd på något språk (så vitt jag vet). I vart fall inte för nerladdning. 

Standardspråk
För att lättare kunna sprida CruxEX i lite vidare kretsar är standardspråket (locale) satt till engelska.

To my English spoken readers

CruxEX 2011 Linux LiveCD is based on CRUX 2.7 (latest version), which is all Linux enthusiasts/nerds favorite OS. (CRUX is a lightweight, i686-optimized Linux distribution targeted at Experienced Linux users). CruxEX 2011 uses the Fluxbox Desktop environment. I have replaced the original Crux kernel 2.6.35.6 with "my" special kernel 2.6.37.2-exton, with support for "everything". Read more about CruxEX 2011 HERE (in English).

Kerneln har stöd för väldigt mycket
Du som har ny/ovanlig hårdvara bör testa CruxEX. Detta emedan systemet (använd kernel 2.6.37.2) har stöd för "all slags" hårdvara.

Bootalternativet Copy to RAM
När du startar upp CruxEX från skiva eller USB-sticka får du välja mellan två startalternativ. Se denna bootbild. Du kan alltså välja att köra CruxEX i RAM-minnet. Snabbare än så kan du inte köra ett linuxsystem. När systemet bootat färdigt kan du ta ut skivan eller USB-stickan. Jag vet att det fungerar med copy2ram med 2 GB RAM. Möjligen räcker det med 1 GB, eftersom ISO-filen bara är på 284 MB.

Installationsprogrammet Crux Installer
CruxEX kan installeras till hårddisk i live-läge med programmet Crux Installer, vilket kan förväntas upplevas som positivt av vissa. CRUX i original innehåller (från början) nämligen varken Fluxbox, Gnome, KDE, LXDE eller någon annan fönsterhanterare.

Installation till USB-sticka direkt från ISO-filen
V g läs detta blogginlägg om bootning från USB-stickor med Syslinux. Gör alltså likadant som betr. EXTON-AR KDE 2011. D v s kopiera först över alla filer/mappar till roten på en fat32-formaterad sticka om minst 512 MB. Gör sedan stickan bootbar på sätt som visas i nyssnämnt blogginlägg. Detta förfarande är alltså särskilt bra att ta till om din dator saknar CD/DVD-enhet. Du behöver alltså inte för den sakens skull avstå från att installera CruxEX till hårddisk (om tycke skulle uppstå). Observera också möjligheten att använda Syslinux i ett linuxsystem. Det framgår exakt hur du ska göra mot slutet av nyssnämnt blogginlägg.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Tillägg senare samma dag
Om standardspråk och min engelska sida om CruxEX.

Tillägg 110308
Om bootalternativet copy2ram.

Tillägg 110310
Om den nya versionen av CruxEX (10310) med möjlighet att efter installation till USB-sticka spara systemändringar direkt på stickan.