Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

SUSE Studio

Som vi har kunnat läsa bl a här på Linuxportalen har openSUSE 11.4 släppts. När jag fick reda på det började jag (givetvis) genast fundera på om jag skulle göra en svensk version av nya openSUSE.

SUSE Studio fungerar mycket bra
Nu visade sig det vara väldigt enkelt. Projektet SUSE Studio är nämligen klart att använda på allvar. Jag har idag byggt en openSUSE 11.4-dist på svenska med hjälp av SUSE Studio.

Det hela kan göras i din webbläsare (Firefox eller...) i t. ex. Windows 7. Jag gjorde så. Så HÄR ser det ut när du loggat in på SUSE Studios sida. Det är alltså bara att välja efter tycke och smak och sätta igång. Hela förfarandet är synnerligen enkelt.

Jag valde själv KDE 4.6, Wine, LibreOffice, Gimp, Cups och Vlc m m. Valmöjligheterna är stora (oändliga) i SUSE Studio.

Mina tidigare remasters av openSUSE (senast EXTON OpSuS 11.2) har varit världsunika. I och med tillkomsten av SUSE Studio är det slut med det.

Min ISO-fil
Den skapade ISO-filen EXTON_OpSuS_11.4.i686.iso på 636 MB fungerade (som jag egentligen också förväntade mig) perfekt. Tyvärr var jag lite för snabb när jag valde programpaket första gången. Inga svenska språkfiler kom med. Jag trodde att de skulle läggas till automatiskt i och med att jag valde systemspråket svenska. Nåväl, det var ju inte alltför tungt att börja om från början...

Resultatet
Till slut fick jag alltså en "perfekt" version av EXTON OpSuS 11.4 på svenska. Se hur skrivbordet ser ut HÄR.

Jag kommer inte att lägga ut min remaster för nerladdning, eftersom det är så lätt för vem som helst, att när som helst skapa ett liknande (eller helt annorlunda) openSUSE-system. Detta alltså med med hjälp av SUSE Studio. Om man gör rätt från början tar hela processen max 30 min.

Tillägg 110313 om img-filer och USB

När du skapat ett SUSE-system med SUSE Studio så erbjuds du till slut att "hämta hem" systemet i form av en IMG-fil eller en ISO-fil. Om du väljer IMG-alternativet så skapas en komprimerad tar.gz-fil (exempel: EXTON_OpSuS_11.4.i686-0.0.2.oem.tar.gz). Packa upp densamma med WinRAR (eller...) så skapas en fil med filändelsen .raw (exempel: EXTON_OpSuS_11.4.i686-0.0.2.raw). Byt filändelsen till .img. Gör sedan så här:

1. Formatera en USB-sticka med filsystemet fat32.
2. Hämta sedan hem programmet Win32DiskImager i ditt windowssystem och starta detsamma. Det ser då ut så här.
DiskImager

3. Bläddra dig alltså fram till din img-fil och se till att du väljer rätt "Device".
4. Sedan är det bara att starta om datorn med stickan på plats och njuta!
Det absolut bästa med att följa ovanstående 4 punkter är att alla dina ändringar av systemet sparas automatiskt på stickan. D v s dina ändringar av systemet är kvar även efter omstart av datorn.

openSUSE 11.4 ist ein führender Linux Systeme
Tycker jag alltså. Det mest fantastiska är att du kan installera på sticka såsom visats ovan under rubriken Tillägg 110313 om img-filer och USB och spara systemändringar direkt på stickan.