Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EXTON OpSuS 11.4 LXDE live USB

Jag har i ett blogginlägg om SUSE Studio sagt att jag inte kommer att lägga ut någon remaster av nya openSUSE 11.4. Detta i och med att det är så lätt för vem som helst att själv skapa ett openSUSE-system med hjälp av SUSE Studio. Nu visade det sig emellertid att det inte är så lätt att få till en fungerande dist med skrivbordsmiljön LXDE. Det är heller inget alternativ som erbjuds när man loggat in på SUSE Studios sida. Jag har därför (trots allt) gjort en svensk remaster av nya openSUSE med LXDE och ett antal andra mer eller mindre nödvändiga program. EXTON OpSuS 11.4 LXDE är den första "extondist", som inte kommer i form av en ISO-fil. Den kommer istället enbart som en IMG-fil för direktinstallation på USB-sticka med programmet Win32DiskImager.

Om remasterprocessen
Jag gjorde grundsystemet i SUSE Studio. Därefter finslipade jag systemet med "mina egna gamla" remastermetoder. Det tog mig ganska många timmar att få till ett till alla delar fungerande system.

Installation till hårddisk m m

När du installerat EXTON OpSuS 11.4 LXDE till USB-sticka kan du förändra systemet helt och hållet och sedan installera detsamma till hårddisk om du vill. Du kan också fortsätta att ha det enbart på USB-stickan och köra det på vilken dator du vill. Om du installerar systemet på en tillräckligt stor (och snabb) sticka kan du gå vidare och installera t. ex. KDE 4.6 eller Gnome. Alla dina ändringar av systemet sparas automatiskt direkt på stickan. Ändringarna är alltså kvar efter omstart av datorn.

Min nya openSUSE-remaster ersätter EXTON-OpSuS 11.2 KDE4 Maxi LiveDVD, som börjar bli lite gammal. Det var också min sista SUSE-remaster som var unik/världsunik.

Se en skärmdump av LXDE-skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Tillägg 110322
Ett förtydligande.