Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

"From Russia with source"

Nu är Calcul-Exton 2011 LiveDVD på svenska utlagd för gratis nerladdning. Calcul-Exton är en remaster av Calculate Linux 11.3, som är baserat på Gentoo Linux. Calculate är utvecklat i Ryssland. Därav den fyndiga rubriken tagen från Distrowatchs recension av Calculate. Det bästa med Calculate/Calcul-Exton är den förnämliga autokonfigureringen av hårdvara och möjligheten för vem som helst att själv skapa en Gentoo-dist direkt under live-körning.

Några särskilda fördelar med Calculate/Calcul-Exton LiveDVD
1. Calcul-Exton kan på 15 - 30 min installeras till hårddisk. Det innebär att alla ni som inte "orkat" genomföra en normal Gentoo-installation - som kan ta upp till ett par dygn - nu ändå har chansen att få in detta fantastiska linuxsystem på era datorer. Läs nedan om hur installationen går till. Ett lättanvänt installationsprogram (Calculate Linux Install) är installerat.

2. Autokonfigureringen av hårdvara är förnämlig.

3. Det finns olika startalternativ när du startar upp datorn från skivan. Bl a kan du välja efter olika skärmstorlekar. Se en BOOTBILD på hur det ser ut efter uppstart från skiva. Observera möjligheten att köra systemet i RAM-minnet. Fordrar RAM om minst 4 GB.

4. "Svenskheten" är ovanligt stor i Calcul-Exton. Originalet kan köras på flera språk. Dock inte på svenska (fullt ut). Calcul-Exton kan bara köras på svenska. Jag har t o m gjort en del översättningsarbete själv. Även LibreOffice är på svenska, vilket jag hade en del besvär med att få till. Jag "tvingades" installera RPM ("Red Hat Package Manager") för att kunna installera de svenska språkfilerna.

5. Möjlighet för vem som helst att själv skapa en Gentoo-dist direkt under live-körning med hjälp av programmet cl-builder.

Se en skärmdump av skrivbordet när installationsprogrammet körs. Läs mera HÄR.