Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

PCLinuxOS 2011 live med KDE 4.6.3 och kernel 2.6.38.7

Jag har färdigställt en ny version av PCLinuxOS-EXTON 2011 live. Den innehåller bl a nya KDE 4.6.3 (senaste version) och kernel 2.6.38.7 (näst senaste version). Allt är på svenska.

Unik
Såvitt jag vet är min nya remaster med KDE 4.6.3 unik. Det kan möjligen förklaras av att uppgraderingen av KDE m m inte var alldeles problemfri.

Program m m

På skivan finns de flesta och bästa av alla stabila Linux-program. Bl a nya KDE 4.6.3 (släppt 110506), Samba (anslut till windowsdatorerna i ditt nätverk), Firefox, Midori, Skype, Wine, Vlc, Scribus, K3b, Abiword, Gimp och VirtualBox (testa din egen remaster genom att köra skapad ISO-fil direkt i PCLinuxOS-EXTON 2011 i VirtualBox). Vidare Compiz för 3D-support. Så gott som alla program är på svenska. Se en fullständig lista på alla installerade program per 110525 med versionsnummer.

Remastra själv
PCLinuxOS-EXTON 2011 kan lika enkelt som förut remastras av alla. Ett enda kommando (som f ö bara består av ett enda ord) är allt som behövs för att skapa en ny ISO-fil av ditt installerade (och förändrade) system.

Ersättning
Denna version [110525] ersätter version 101022 av PCLinuxOS-EXTON 2011.

Installation
Systemet kan mycket lätt installeras till hårddisk eller USB-sticka. Samma installationsprogram används i båda fallen.

Användarvänlighet
PCLinuxOS konkurrerar starkt med Ubuntu vad gäller "användarvänlighet".

ISO-filen är på 1280 MB.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

Hej exton!

Vill bara tipsa om aptosid och att den baseras på Debian Sid. Kanske det är något att remastra?

Har en fråga då det finns människor som är intresserade av en samisk linuxdistribution. Hur går du tillväga med att remastra och är det enkelt?

Brukar installera Kubuntu och sedan language-pack-kde-se, language-pack-kde-se-base, language-pack-se, language-pack-se-base & language-support-writing-se för nordsamiska.

extons bild

Aptosid (f d Sidux) har jag redan gjort två remasters av. Den senaste kallade jag för Sidux-Exton 2010 LiveDVD. Aptosid/Sidux är ett mycket bra linuxsystem. Förtjänar helt klart mera uppmärksamhet. Tycker jag.

Jag föreslår att du gör en samisk remaster av PCLinuxOS-EXTON 2011. Ett enda kommando är allt som behövs sedan du väl installerat systemet till hårddisk. D v s ändra först allt i ditt installerade system. Skapa sedan en ny ISO-fil med ett enda kommando, som består av ett enda ord. Enklare än så kan det inte bli. Beroende på datortyp tar hela remasterprocessen 10 - 30 minuter. Om du är van vid Debian-baserade distar kommer du att trivas också med PCLinuxOS. Den disten använder nämligen också apt-get och Synaptic för programhanteringen (fast den ursprungligen är baserad på Mandriva/Mandrake).

Kubuntu/Ubuntu kan remastras på olika sätt. Det finns massor med "manualer" härom att finna om du googlar lite.

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

Tack för svaret exton!

Behöver de samiska språkpacketen i förrådet. Tror det ska heta kde-l10n-se och kde-i18n-se i Debian om det hade funnits. Hittar bara de samiska språkpacketen i Ubuntu-baserade linuxdistributionernas förråd. Det går kanske att installera manuellt, men följer det med när jag remastrar disten? Om jag kompilerar program följer det programmen på .iso:n när jag har gjort en remaster?

/ Lyfang

extons bild

Så dessa språkpaket finns inte med i PCLinuxOS menar du?

Allt du installerar är kvar efter det du har remastrat systemet (oavsett hur du installerar programmen). D v s allt kommer med på din nya ISO. Du kan t o m installera program under live-körning, som sedan är kvar (kommer med) när du installerar PCLinuxOS till hårddisk.

Tillägg lite senare
Om nu aktuella språkpaket inte finns med i PCLinuxOS's förråd så kan du testa att ta språkfilerna (.mo) från en annan dist med KDE 4.6.3 och placera in dom på vederbörlig plats i ditt installerade PCLinuxOS-system. Kan fungera. D v s lägg mo-filerna i /usr/share/locale/se/LC_MESSAGES.

LINUX.EXTON.NET