Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Om UNetbootin

UNetbootin kan i både Linux, Windows och Mac användas för att installera ett linuxsystem till USB-sticka. Jag har tidigare inte haft så mycket till övers för UNetbootin, eftersom man inte kunnat spara systemändringar (programinstallationer m m) till stickan. Idag fick jag anledning att hämta senaste versionen av UNetbootin för Windows - UNetbootin-win-549 - och använda programmet för installation av DebEX-Kubuntu 11.04 Maxi till USB-sticka. Detta i testsyfte sedan en medlem här på Linuxportalen haft problem med en sådan installation.

Jag blev mycket positivt överraskad. Inte för att installationen var helt problemfri (det hade jag nog förväntat mig), men för att man numera kan skapa ett stort sparutrymme på stickan. Jag installerade på en sticka om 4 GB och skapade i samband med installationen ett sparutrymme om 2 GB på stickan. Så här såg det ut när UNetbootin kördes.

Unetbootin

Det är möjligt att denna sparmöjlighet inte är alldeles ny, men jag har inte känt till den tidigare. Helt plötsligt tycker jag att UNetbootin är riktigt användbart! Observera dock att sparmöjligheten bara gäller Ubuntu-distar. Möjligen är det därför jag missat "nyheten" härom.

Jag testade (givetvis) också att installera några större nya program under körning från USB-sticka. Programmen fanns kvar efter omstart.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

Vad rekommenderar du för program för icke Ubuntu-baserade linuxdistributioner?

extons bild

Jag "rekommenderar" LiLi. Det programmet klarar att skapa ett sparutrymme på stickan vid installation av många olika linuxsystem.

Annars tycker jag att det är allra bäst om man kan göra en "riktig" linuxinstallation på stickan. Det kan man i PCLinuxOS-EXTON 2011 och i många andra av mina 66 remasters.

LINUX.EXTON.NET