Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 11.04 live på svenska med Unity

Exton-Natty 11.04 Maxi live dvd är en helsvensk remaster av Ubuntu 11.04 (alias "Natty Narwhal"). Ubuntu 11.04 släpptes den 28 april 2011. Unity (alternativt Gnome 2.32) och kernel 2.6.38-8 används. Skivan är på 1010 MB.

Installerade program
Utöver de program som finns i Ubuntu 11.04 original (t. ex. Libre Office 3.3.2) finns följande i Exton-Natty Maxi: VLC 1.1.9, AbiWord, Miro, SMPlayer, Inkscape, Wicd, Skype, Synaptic 0.70 och kompileringsverktyg (för installation av program från källa/source). Alla win32-codecs är dessutom installerade i Exton-Natty. D v s du kan spela upp alla tänkbara filer inkl. AVI med bl a VLC.

Proprietära grafik-drivrutiner behövs för att köra Unity
För att kunna använda Unity-skrivbordet (liksom nya Gnome 3.0) behöver man (tyvärr) kunna använda proprietära grafik-drivrutiner. Om du har en dator med ett nyare NVIDIA-kort i kan du få uppleva Unity live i Exton-Natty Maxi. Jag har nämligen installerat NVIDIAS senaste driver 270.41.19 i Exton-Natty. Det var inte alldeles enkelt, eftersom drivrutinen Nouveau (open-source 3D-driver för Nvidia grafikkort) "blockerade" en sådan installation. Jag "tvingades" avinstallera Nouveau-drivern och "svartlista" (blacklist) densamma i Ubuntu-systemet. Jag tvingades dessutom ändra själva initieringen av Ubuntu-systemet. Allt detta för att Unity skulle kunna användas live i Exton-Natty Maxi. Tog mig faktiskt ett par dagar att kunna underfund med exakt hur jag skulle göra.

Vem är denna "extondist" lämpad för?
Exton-Natty (och Ubuntu 11.04) passar den som vill göra "linuxlivet" riktigt enkelt för sig. Och alla nybörjare. Dessutom passar den alla som vill testa Unity live (och har ett NVIDIA-kort i datorn).

Se en skärmbild, som visar hur det ser ut när Unity startats. Läs mera...