Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

DebEX-Squeeze (Debian 6.0) LiveDVD

DebEX-Squeeze på svenska är en remaster av det förnämliga linuxsystemet Debian i senaste stabila version (6.0 - alias Squeeze). DebEX-Squeeze kan lätt installeras till hårddisk eller USB-sticka i live-läge med hjälp av installationsprogrammet Debian Installer på svenska.

Programinnehåll
Xfce4 (skrivbordsmiljön), Synaptic, OpenOffice, Vlc, Wicd (nätverkshanterare), GParted, Wireless-tools, Gimp och webbläsaren Debian Iceweasel (Mozilla Firefox). Kernel: 2.6.32-5-486. Dessutom "alla" media-codecs och nödvändiga program (essential-build) för installation av nya program från källa/source. Alla program är på svenska.

Debian 6.0 stable alias "Squeeze" släpptes den 4 februari 2011 efter 17 månaders utveckling. Debian GNU/Linux är en av de största och äldsta linuxdistributionerna, skapad år 1993, som många andra linuxdistributioner (bl a KNOPPIX och Ubuntu) bygger på.

Ersättning
DebEX-Squeeze ersätter Lenny-Exton - Debian 5.0 - från 090825.

Skäl att använda Debian stable
I Debians FAQ behandlas skäl för och emot att använda Debian stable/testing/unstable. Möjligen skulle man kunna hävda att man bör köra Debian stable om man vill vara helt säker på att systemet eller delar av det aldrig någonsin ska krascha. Samtidigt får man kanske inte använda den allra senaste hårdvaran, eftersom Debian stables kernel sannolikt inte har stöd för densamma. T. ex. Ubuntu 11.04 (som är baserad på Debian unstable "Sid") använder en betydligt nyare kernel - 2.6.38-8.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR.

Läs mera...