Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Multiboot med Grub2 - en liten handledning

Jag har tidigare skrivit "handledningarna" Multiboot med LILO och Multiboot med GRUB (Legacy).

BAKGRUND
Fr o m version 9.10 av Ubuntu använder det linuxsystemet (och de linuxsystem som baseras på Ubuntu - bl a Linux Mint) starthanteraren Grub2. Även Debian m fl linuxsystem använder Grub2. Grub2 fungerar annorlunda än "gamla" Grub, som min "gamla" handledning Multiboot med GRUB handlar om. Nya GRUB (Grub2 - the next generation of GRUB) behandlas bl a i Ubuntus Wiki och på Linuxwiki.se (instruktivt). Läs också gärna mitt blogginlägg på Linuxportalen.se (med kommentarer) om GRUB. Det är troligt att Grub2 kommer att ta över helt inom kort i de flesta linuxdistar. Å andra sidan använder "nya" openSUSE 11.4, som släpptes 110310 fortfarande "gamla" GRUB (Legacy). Detsamma gäller för Fedora 15, som släpptes 110524.

När jag nyligen införskaffade en ny dator bestämde jag mig för att använda Grub2 som starthanterare på den datorn. Bl a i lärosyfte. Jag tycker fortfarande att "gamla" Grub är lättare att konfigurera och förstå sig på, men man måste ju hänga med i utvecklingen...

På aktuell ny dator ska jag ha sex OS.

Läs om min enkla "multiboot"-konfigurering av Grub2 HÄR.