Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya exGENT (Gentoo) med kernel 3.0.4 och ett installationsprogram

Jag har gjort en en ny version av exGENT (Gentoo) LiveCD. Den gamla versionen av exGENT är från år 2009. Nya exGENT använder Fluxbox som skrivbordsmiljö och kernel 3.0.4-exton. Fluxbox används bl a på grund av snabbheten. Systemspråket är engelska p g a att jag vill sprida exGENT över världen. Alldeles nytt är att jag hittat ett lämpligt installationsprogram, i vilket också en Grub-installation (Grub Legacy) ingår. Även gamla exGENT kunde installeras till hårddisk, men då bara "manuellt".

To my English readers
The best thing with exGENT (Gentoo) Linux LiveCD is the premier autodetection of hardware and the ability to easily install the system to hard drive and/or USB stick. Installed programs: Among many others Firefox 7.0.1 (latest version), AbiWord, Audacious, Gimp, Wicd, GParted, gFTP, Pidgin, Apache (Web server), and Cups. Furthermore compilation tools so that you can install programs from source the Gentoo way. READ MORE .... (in English).

Om

Det bästa med exGENT är den förnämliga autokonfigureringen av hårdvara och möjligheten att enkelt installera systemet till hårddisk och/eller USB-sticka. Använd kernel: 3.0.4-exton med stöd för "all slags" hårdvara. Övriga program: Bl a Firefox 7.0.1 (senaste), AbiWord 2.6.8, Audacious, Gimp, Wicd, GParted, gFTP, Pidgin, Apache (webbserver) och Cups.

Historik
Föregångaren till exGENT, Exton-Gentoo, hade jag byggt helt från scratch. D v s alla ingående program hade kompilerats från source/källkod. Vad gäller exGENT har jag "fuskat" lite. D v s jag har utgått från en Gentoo-baserad dist och sedan förändrat allt. Förändringarna är så stora att i princip inget återstår av "ursprungsdisten". (Jag ska bli intressant att se om någon lyckas lista ut vilken ursprungsdisten var).

exGENT Linux kan på 5 - 10 min installeras till hårddisk. Det innebär att alla ni som inte "orkat" genomföra en normal Gentoo-installation - som kan ta upp till ett par dygn - nu ändå har chansen att få in detta fantastiska linuxsystem på era datorer.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR.

Läs mera...