Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Äldsta linuxdistributionen med senaste kernel och KDE-version

Exton-Slack är en remaster av Slackware 13.37/current. Skrivbordsmiljöerna KDE 4.7.2 (senaste - släppt 111007) och Xfce 4.6.2 används. Jag har kompilerat kerneln 3.0.4 (senaste) på samma sätt som Slackwares kernel 2.6.37.5 huge. Det betyder att det finns väldigt mycket inbyggt stöd för modern hårdvara i "min" kernel 3.0.4-exton. T o m ännu mera än vad som finns i Slackwares originalkernel huge.

Dagens version av Exton-Slack (111025) ersätter version 110412.

Systemspråk/locale

Systemspråket är engelska. Detta för att jag ska kunna sprida systemet i lite vidare kretsar. Förhoppningsvis finns det många linuxentusiaster därute som är sugna på att köra/testa ett eminent linuxsystem (Slackware) med senaste KDE-version och kernel.

Om nya KDE 4.7.2
KDE 4.7.2 ingår inte i Slackware current för närvarande. Jag har hämtat installationsfilerna på annat håll. Förmodligen kommer KDE 4.7.2 heller inte att ingå i Slackware "inom överskådlig tid".

To my English spoken readers
Exton-Slack current is a new remaster of Slackware 13.37/current. KDE 4.7.2 (latest version) and Xfce 4.6.2 is used as Desktop environments. I have compiled the kernel 3.0.4 (latest stable kernel) in the same way that Slackware's kernel 2.6.37.5 huge is compiled. This means that there are a lot of native support for modern hardware in "my" kernel 3.0.4-exton. Even more than what is available in Slackware's original kernel huge. READ more about Exton-Slack...

System language/locale
The system language is English.

Nyheter
Denna version av Exton-Slack (111025) ersätter alltså version 110412. Jag har bytt ut kernel 2.6.38.2-exton mot kernel 3.0.4-exton med stöd för "allt". Kernel 3.0.4 är senaste tillgängliga stabila kernel på kernel.org. Dessutom har jag installerat Nvidias egen grafikdriver version 285.05.09 och uppgraderat VirtualBox till version 4.1.4. De flesta andra ingående program (t.ex. Firefox och Thunderbird) har också uppgraderats till senaste versioner. Därtill kommer att det finns med ett (nytt) extra installationsprogram, som medger att Grub Legacy används som starthanterare (boot loader). Installation kan (givetvis) också liksom tidigare ske till USB-sticka (på tre olika sätt).

Skivan/ISO-filen är på 1770 MB.

Inloggning
Logga in till KDE 4.7.2 som den vanlige användaren linux eller som root. Linux och roots lösenord är: linux/root. KDE 4.7.2 är förvalt skrivbordsgränssnitt. Du kan alternativt logga in till bl a Xfce 4.6.2 och Fluxbox.


Klicka på skrivbordsbilden om du vill se en större version. Bilden visar hur det ser ut när Exton-Slack med skrivbordsmiljön KDE 4.7.2 körs i VirtualBox 4.1.4 under en KDE 4.7.2 session.

Körning i datorns RAM
Exton-Slack 13.37 har också vissa inslag av Slax, vilket bl a innebär att systemet kan köras i datorns RAM. Det är startalternativ 3. Efter uppstart från skivan kan densamma tas ut. Fordrar RAM om minst 3 GB. Se nedan hur det ser ut när startalternativen visas.
BOOTBILD
Läs mera...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Finns aspell-sv, kde-l10n-sv, koffice-l10n-sv med?

Ska nog kolla den när jag lekt klart med Linux 3.1 kärnan.

extons bild

kde-l10n-sv finns med. Övriga program installerar du enkelt med slapt-get --install MittOumbärligaProgram. Även under live-körning. Om du sedan installerar till hårddisk följer de nya programmen med till densamma.

Du får KDE på svenska om du går till System Settings och byter locale till svenska. (Det vet ju du, men andra kanske inte...).

LISTA över alla installerade program 111025 i Exton-slack

LINUX.EXTON.NET

slapt-get Shock varför inte använda det officiella slackpkg istället?

slackpkg och sbopkg är dom jag rekommenderar till slackware.

extons bild

Jo, slackpkg fungerar lika bra. Sbopkg har jag inte använt så många gånger, men det finns med i Exton|Defender.

LINUX.EXTON.NET