Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Installera kernel 3.2.0-rc4 i Ubuntu

Jag har roat mig med att kompilera en "egen" Ubuntu-kernel, nämligen kernel 3.2.0-rc4-exton-custom. Kernel 3.2.0-rc4 är den nyaste kernel som finns att hämta från kernel.org.

Varför?
Senaste Ubuntu (11.10) använder kernel 3.0.0-12. Det har tillkommit väldigt mycket olika slags hårdvarustöd m m i senaste kernel 3.2.0-rc4. Om du alltså har skaffat ny hårdvara, som inte stöds i din nuvarande Ubuntu-installation kan det vara värt att testa "min" kernel. En annan anledning kan vara att du bara vill ha det senaste...

Vilken Ubuntu-installation?
Kernel 3.2.0-rc4-exton-custom kan installeras i alla Ubuntu-system fr o m version 10.04. (Kanske även i tidigare versioner). Kerneln kan också installeras i alla förekommande installerade linuxsystem som bygger på Ubuntu. T. ex. i Linux Mint 12.

INSTRUKTION
A. Hämta kerneln här: http://linux.exton.net/debex-mint/kernel/linux-image-3.2.0-rc4-exton-cus...

B. Hämta kernel-headers här: http://linux.exton.net/debex-mint/kernel/linux-headers-3.2.0-rc4-exton-c...

Kör dessa kommandon som root:

1) dpkg -i linux-image-3.2.0-rc4-exton-custom_3.2.0-rc4-exton-custom-10.00.Custom_i386.deb

2) dpkg -i linux-headers-3.2.0-rc4-exton-custom_3.2.0-rc4-exton-custom-10.00.Custom_i386.deb

3) cd /lib/modules

4) update-initramfs -ck 3.2.0-rc4-exton-custom

5) update-grub (om du använder Grub2 installerat i aktuellt Ubuntu-system som starthanterare).

6) Starta om datorn sedan du ändrat i den starthanterare (Grub Legacy eller Grub2) du använder så att den nya kerneln går igång. Du kan läsa min handledning Multiboot med GRUB - Legacy (som handlar om konfigureringen av gamla Grub). Nya GRUB (Grub 2) behandlas i Ubuntus Wiki. Läs också vid behov min lilla "handledning" om Grub2.

Tillägg senare 111202
Jag har korrigerat mitt misstag. Den som vill kan nu testa kernel 3.2.0-rc4-exton-custom i DebEX-Mint 10 eller i något annat Ubuntu-system. (Kernel 3.2.0-rc4 är absolut senaste tillgängliga kernel på kernel.org).

Tillägg 111204
Jag bör kanske klargöra att "min" kernel är kompilerad precis på samma sätt som alla original Ubuntu-kernlar. Annars skulle den inte fungera i ett Ubuntu-system.

Skillnaden är alltså bara den att det finns ytterligare stöd för ny hårdvara m m i kernel 3.2.0-rc4-exton-custom. Bl a för nya USB-enheter, som skrivare och kameror m m. Udda stöd: Wii (som inte stöds i Ubuntus senaste kernel 3.0.0-12-generic).

Lycka till!

exton / 111202

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kyllings bild

2011-12-02, Klockan: 01.52

Alternativ 3.2-rc4-oneiric den finns att hämta här: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.2-rc4-oneiric/

Changes: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.2-rc4-oneiric/CHANGES

 

extons bild

Oj, vilken otur jag har. Jag kompilerade "min" kernel igår. Då var fortfarande kernel 3.2.0-rc3 senaste tillgängliga kernel. Idag (111202) släppte kernel.org kernel 3.2.0-rc4...

Nu måste jag ju kompilera om. Vilket besvär! (Får se om jag "orkar").

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Jag har korrigerat mitt misstag. Den som vill kan nu testa kernel 3.2.0-rc4-exton-custom i DebEX-Mint 10 eller i något annat Ubuntu-system. (Kernel 3.2.0-rc4 är absolut senaste tillgängliga kernel på kernel.org).

LINUX.EXTON.NET