Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ännu en Ubuntu-kernel

Jag har roat mig med att kompilera ännu en "egen" Ubuntu-kernel idag. Nämligen kernel 3.1.4-exton-custom. Kernel 3.1.4 är den senaste stabila kernel som finns att hämta från kernel.org.

Historia
I ett blogginlägg från 111202 har jag beskrivit hur man installerar kernel 3.2.0-rc4-exton-custom i ett Ubuntu-system. RC står som bekant för Release Candidate. Kernel 3.2.0-rc4 är den nyaste kernel som finns att hämta från kernel.org.

Varför?
Senaste Ubuntu (11.10) använder kernel 3.0.0-12. Det har tillkommit väldigt mycket olika slags hårdvarustöd m m i senaste stabila kernel 3.1.4. Om du alltså har skaffat ny hårdvara, som inte stöds i din nuvarande Ubuntu-installation kan det vara värt att testa "min" kernel. Bl a finns stöd för alldeles nya USB-enheter, som skrivare och kameror m m. Udda stöd: Wii (som inte stöds i Ubuntus senaste kernel 3.0.0-12-generic). En annan anledning att byta kernel kan vara att du bara vill ha det senaste...

Vilken Ubuntu-installation?
Kernel 3.1.4-exton-custom kan installeras i alla Ubuntu-system fr o m version 10.04. (Kanske även i tidigare versioner). Kerneln kan också installeras i alla förekommande installerade linuxsystem som bygger på Ubuntu. T. ex. i Linux Mint 12.

INSTRUKTION
A. Hämta kerneln här: http://linux.exton.net/debex-mint/kernel/linux-image-3.1.4-exton-cus...

B. Hämta kernel-headers här: http://linux.exton.net/debex-mint/kernel/linux-headers-3.1.4-exton-c...

Kör dessa kommandon som root:

1) dpkg -i linux-image-3.1.4-exton-custom_3.1.4-exton-custom-10.00.Custom_i386.deb

2) dpkg -i linux-headers-3.1.4-exton-custom_3.1.4-exton-custom-10.00.Custom_i386.deb

3) cd /lib/modules

4) update-initramfs -ck 3.1.4-exton-custom

5) update-grub (om du använder Grub2 installerat i aktuellt Ubuntu-system som starthanterare).

6) Starta om datorn sedan du ändrat i den starthanterare (Grub Legacy eller Grub2) du använder så att den nya kerneln går igång. Du kan läsa min handledning Multiboot med GRUB - Legacy (som handlar om konfigureringen av gamla Grub). Nya GRUB (Grub 2) behandlas i Ubuntus Wiki. Läs också vid behov min lilla "handledning" om Grub2.

Ett litet klargörande
"Min" kernel är kompilerad precis på samma sätt som alla original Ubuntu-kernlar. Om så inte var fallet skulle den inte fungera i ett Ubuntu-system.

Lycka till!

exton / 111204

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Är det endast för 32-bitars?

extons bild

Ja, kerneln passar i ett 32-bitars Ubuntu-system.

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

Jag vill tack "exton" för ett utmärkt arbete. Jag kör med båda dina kärnor "Kernel 3.1.4-exton-custom" och 3.2.0-rc4-exton-custom Jag hoppas på en fortsättning av dina "exton Linux-kärnor" efterhand som nya kärnor släpps.

Även om det fungerar utan några problem får jag upp följande vid installationen av dina "exton-kärnor".

"Saknas stöd för sv_SE.UTF-8"

Det var också något om något saknat stöd för "VirtualBox"

extons bild

"Saknas stöd för sv_SE.UTF-8": Det är ett felmeddelande som man får vid installation även av andra kernlar. T o m om systemspråket är satt till en_US.UTF-8. (Då blir felmeddelandet: "No support for locale en_US.UTF-8").  Jag vet inte varför det felmeddelandet kommer upp. Om du kör kommandot locale så ser du (sannolikt) att du har stöd för sv_SE.UTF-8.

VirtualBox: Ev. felmeddelanden beror (sannolikt) på att du inte kör VirtualBox just då. Om man kör ett linuxsystem med en av "mina" kernlar i VirtualBox så fungerar det perfekt.

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Du skulle kanske kunna använda BuildService från openSUSE för att bygga kärnorna för andra processorer också, och få ett paketförråd för dina paket. https://build.opensuse.org/

Eftersom det är Ubuntu specifikt du bygger dem för kanske PPA är ett bättre alternativ? Kika på https://launchpad.net/ubuntu/+ppas .

Med de tjänsterna kan användare lägga till dina paketförråd och på så sätt få uppdateringar automatiskt.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

Jo, jag har funderat på den saken. D v s att ha ett eget programförråd för någon/några dist/distar. Hitintills har det dock inte varit några problem att "snylta" på originaldistarnas programförråd.

Den som installerar någon av "mina" kernlar kan alltid gå tillbaka till originalkerneln eller installera en lika ny kernel (eller nyare) när en sådan finns tillgänglig i originaldistens programförråd.

LINUX.EXTON.NET