Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

PuppEX 2012 (Puppy Slacko 5.3.1) med alternativkerneln 3.1.5

PuppEX 2012 LiveCD är en remaster av Puppy Linux Slacko 5.3.1, släppt den 12 december 2011. Kernel 2.6.37.6 används när du kör systemet live, men om du installerar PuppEX till hårddisk kan du använda "min" egenkompilerade kernel 3.1.5-puppex istället. Kernel 3.1.5 är den senaste stabila kernel som finns att hämta från kernel.org.

PuppEX 2012 använder, liksom originalet, JVM, Fvwm95 and IceWM som skrivbordsgränssnitt. I PuppEX finns dock inslag av LXDE, som t. ex. filhanteraren PCManFM och LXTerminal. Dessa program är mera användbara än ROX-Filer resp. Rxvt tycker jag. ISO-filen är på hela 405 MB, vilket beror på att jag bl a installerat alla nödvändiga tillägg för att kunna installera program från källa/source, Vlc och Nvidias egen grafikdriver. Slacko 5.3.1 är bara på 126 MB. PuppEX körs ändå lika snabbt som originalet, vilket betyder att det går otroooligt snabbt (jämfört med de flesta andra OS).

To my English speaking readers
See a short description of PuppEX's features.

Ersättning för Puppy-Exton Lucid 5.1.1
PuppEX 5.3.1 ersätter Puppy-Exton Lucid 5.1.1 från 101119.

Standardspråk är engelska
Stöd för svenska språket finns, men standardspråk är engelska för att jag ska kunna sprida systemet i lite vidare kretsar.

Kompatibelt med Slackware 13.37
Puppy Linux är att betrakta som ett självständigt linuxsystem. Det är dock ändå kompatibelt med det eminenta linuxsystemet Slackware 13.37. I Puppy Package Manager har jag lagt till repositories/programförråd från Slackware 13.37 Official, Slackware 13.37 Salix och Slackware 13.37 Slacky. Det betyder att i princip alla program avsedda för Slackware 13.37 kan installeras i PuppEX.

Remastra själv!
Du kan väldigt enkelt remasta PuppEX 2012 direkt under körning från skiva. Gå till Menu >> Setup >> Remaster PuppEX live-CD. Följ bara programmets instruktioner så kan du inte misslyckas. Till slut får du möjlighet att bränna en ny CD med dina ändringar på. Du kan alternativt välja att skapa en ny ISO-fil.

Byte till kernel 3.1.5-puppex
Efter en hårddiskinstallation kan du alltså byta till "min" kernel 3.1.5-puppex om du vill. Läs på INFO-sidan om hur du ska göra.

Varför är Puppy Linux så speciellt (bra)?
Så här har medlemmen Libretto100ct på Puppy (Murgas) forum sammanfattat saken: Puppy is a thinking man's (or woman) OS. It's for people who have passion in all areas of their life. It's for people who are creative and enjoy individualism. It's not for spectators.......though that degree of usability is obviously well on it's way. Jag skulle själv aldrig kunna uttrycka det bättre.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR och HÄR.

LÄS MERA...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Den som är lite intresserad av Puppy Linux Slacko 5.3.1/PuppEX kan följa en forumtråd där PuppEX diskuteras.

LINUX.EXTON.NET