Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny version av ExTiX 9 x64 - "Det ultimata linuxsystemet"

ExTiXJag har anpassat mig till det faktum, att många numera anser att Ubuntu är synonymt med Linux. Ett annat faktum är att Ubuntu 11.10 är ett förträffligt linuxsystem med oändliga ändrings- och utbyggnadsmöjligheter. Nya ExTiX 9 x64 LiveDVD är därför baserat just på Ubuntu 11.10. Jag har förändrat (förbättrat?) systemet på olika sätt. Läs mera härom nedan och på INFO-sidan. Den som installerar ExTiX 9 till hårddisk kan själv lätt förändra hela "mitt" system och sedan skapa en ny ISO-fil. Ett enda kommando (som bara består av två ord) är allt som behövs. För den som inte gillar terminalen finns det ett GUI för remasterarbetet.

Historia
Tidigare versioner av ExTiX har varit baserade på KNOPPIXPaldo och Debian Sid. I den ordningen. Den första versionen av ExTiX 9 var klar den 28 december 2011.

Nytt i version 120105 av ExTiX 9
1. En ny kernel >> 3.1.7-extix
2. Flash i Firefox 8.0 (för YouTube etc.)
3. SSH
4. Programkälla för Spotify >> installera med sudo apt-get install spotify-client-qt
5. Tillägg för körning av  ExTiX i VirtualBox
6. Firmware för Broadcom trådlösa kort. 

Distrowatch's popularitetslista
ExTiX 9 ligger just nu (kl 19 120105) på en 13:e plats på världslistan (Popularitetslistan) över antalet nerladdade linuxdistributioner de senaste sju dagarna. D v s enligt Distrowatch.coms statistik. Före PCLinuxOS, KNOPPIX, Mandriva, Puppy Linux, Kubuntu, Lubuntu, Slackware m fl "etablerade" linuxsystem. Något imponerande om jag får säga det själv. Om också nerladdningarna från Svenska Linuxföreningen medräknades så...

Mina förändringar av Ubuntu 11.10
1. Originalet innehåller skrivbordsmiljön Unity med  Gnome 3.2. I ExTiX 9 har jag tagit bort Unity och lagt till Gnome Shell och den "nya" skrivbordsmiljön Razor-qt - The free and open source lightweight destop environment.

2. Jag har ersatt Ubuntus originalkernel 3.0.0-14-generic med "min" egenkompilerade kernel 3.1.7-extix. Kernel 3.1.7 är den senaste tillgängliga stabila kernel, som kan hämtas från kernel.org. Det har tillkommit väldigt mycket olika slags hårdvarustöd m m i senaste stabila kernel 3.1.7. Om du alltså har skaffat ny hårdvara, som inte stöds i Ubuntu 11.10 och/eller linuxsystem som bygger på Ubuntu 11.10 kan det vara värt att testa ExTiX 9. Bl a finns stöd för alldeles nya USB-enheter, som skrivare och kameror m m. Udda stöd: Wii (som inte stöds i Ubuntus senaste kernel 3.0.0-14-generic). Kernel 3.1.7-extix är kompilerad "the Ubuntu way". Annars skulle den inte fungera i ett Ubuntu-system.

3. Jag har installerat alla tänkbara codecs. Dessutom Java och alla nödvändiga programtillägg för att kunna installera program från källa/source. Vlc, som är erkänt svårinstallerat i vilket linuxsystem som helst, har installerats just på detta sätt i ExTiX. Som en test och för att möjliggöra rootkörning av programmet.

4. Jag har installerat Nvidias proprietära grafikdriver 290.10, så att den som har ett nyare Nvidia-kort i datorn kan få njuta av Gnome 3.2-skrivbordet fullt ut under live-körning. Du ser efter uppstart från skiva om nyssnämd driver kommer till användning genom att Nvidias stora logga då "flashar till" precis innan du kommer in i Gnome.

Se en skärmdump av standardskrivbordet i ExTiX 9

LÄS MERA...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kyllings bild

Sorry! "exton"

06-Jan-2012 23:23

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.1.8-precise/ ( Rekommendation, alla som kör v3.1.7 skall uppdatera).

##########

05-Jan-2012 02:00

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.2-precise/

extons bild

Nya ExTiX släpptes 120105. Kernel 3.1.7 släpptes 120104. Kernel 3.1.8 släpptes 120106.

Var är "rekommendationen"? Är det du som rekommenderar det? På vilken grund i så fall?

Jag får väl installera kernel 3.2 för att slippa ytterligare uppgraderingar (på ett tag).

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

Exton skrev följande: "Var är "rekommendationen"? Är det du som rekommenderar det? På vilken grund i så fall?"

Svar följer här:

Info om Linux 3.1.8

Av: "Greg KH", (tydligen har "Greg KH" tillåtelse att "announcing").

"I'm announcing the release of the 3.1.8 kernel".
"All users of the 3.1 kernel series must upgrade".

https://lkml.org/lkml/2012/1/6/331

 

extons bild

Ok, men det framgår fortfarande inte varför man "måste" uppgradera.

 

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

Av/Källa/kommentar: Harald Tveit Alvestrand

plus.google.com/109995262342451767357/posts/FzpWWo4sRip

- I love the comment about "all users ... must upgrade". "Gives a whole new level of meaning to the word "must"...."
https://linuxcounter.net/kernels/stats.html gives a tiny little bit of insight into what people actually do. But in this case, "must" probably means "must upgrade, or we won't care about your bug reports any more". Which is perfectly appropriate. Keep it up!"

 

extons bild

 Ja, ja. Det inlägget fick du nog leta länge efter. Jag kan väl bara säga att det inte specifikt gäller för Ubuntu 11.10/ExTiX 9.

Jag har ändå idag uppgraderat kerneln till version 3.1.8 i ExTiX 9 x64 idag. Detta i samband med rättelser av smärre fel i systemet.

LINUX.EXTON.NET