Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En ny kernel kanske?

Jag har kompilerat ännu en "egen" Ubuntu-kernel. Nämligen kernel 3.2.2-mex för 32-bit system. Kernel 3.2.2 är den senaste stabila kernel som finns att hämta från kernel.org. Släppt 120126.

MeX Linux
Jag kommer inom någon vecka att lägga ut MeX Linux, som ska ersätta DebEX-Mint 12 KDE Special. MeX kommer att använda kernel 3.2.2-mex. Den kerneln har jag nu också lagt ut för separat nerladdning för (möjlig) installation i alla ubuntusystem

Varför?
Senaste Ubuntu (11.10) använder kernel 3.0.0-12. Det har tillkommit väldigt mycket olika slags hårdvarustöd m m i senaste stabila kernel 3.2.2. Om du alltså har skaffat ny hårdvara, som inte stöds i din nuvarande Ubuntu-installation kan det vara värt att testa "min" kernel. Bl a finns stöd för alldeles nya USB-enheter, som skrivare och kameror m m. Udda stöd: Wii (som inte stöds i Ubuntus senaste kernel 3.0.0-12-generic). En annan anledning att byta kernel kan vara att du bara vill ha det senaste...

Vilken Ubuntu-installation?
Kernel 3.2.2-mex kan installeras i alla Ubuntu-system fr o m version 10.04. (Kanske även i tidigare versioner). Kerneln kan också installeras i alla förekommande installerade linuxsystem som bygger på Ubuntu. T. ex. i Linux Mint 12.

INSTRUKTION
A. Hämta kerneln HÄR.

B. Hämta kernel-headers HÄR.

Kör dessa fyra kommandon:

1) sudo dpkg -i linux-headers-3.2.2-mex_3.2.2-mex-10.00.Custom_i386.deb linux-image-3.2.2-mex_3.2.2-mex-10.00.Custom_i386.deb

2) cd /lib/modules

3) sudo update-initramfs -ck 3.2.2-mex

4) sudo update-grub (om du använder Grub2 installerat i aktuellt Ubuntu-system som starthanterare).

Starta om datorn sedan du ändrat i den starthanterare (Grub Legacy eller Grub2) du använder så att den nya kerneln går igång. Du kan läsa min handledning Multiboot med GRUB - Legacy (som handlar om konfigureringen av gamla Grub). Nya GRUB (Grub 2) behandlas i Ubuntus Wiki. Läs också vid behov min lilla handledning om Grub2.

Ett litet klargörande
"Min" kernel är kompilerad precis på samma sätt som alla original Ubuntu-kernlar. Om så inte var fallet skulle den inte fungera i ett Ubuntu-system.

Lycka till!

exton / 120128
 
MeX

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Tack Exton, för den exellenta kärnan.

Nu kör jag Debex Mint 10 med 3.2.2-mex-kerneln,  Mozilla 9.0.1 och Thunderbird 9.0.

Mint 10:an fungerar nu bättre än någonsin tidigare OCH jag har ett FUNGERANDE Nordea e-leg på den åxå!  Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Härligt att höra att allt fungerar så bra.

Till alla andra
Läs gärna tux-svens inlägg på LINUX.EXTON.NET om hur han installerade kerneln och uppdaterade Firefox/Thunderbird.

LINUX.EXTON.NET