Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EXTON-MAN 2013 Maxi 64bit (Mageia 3) på svenska

EXTON-MANJag har färdigställt en helsvensk version av den relativt nya linuxdistributionen Mageia version 3, släppt 130519. Jag har lagt till epitetet Maxi, eftersom min remaster är fullspäckad med nyttiga (och roliga) program. Se hela PROGRAMLISTAN.

Historia
Eftersom Mageia (från början) bygger på Mandriva har jag valt att kalla min nya remaster för EXTON-MAN 2013 i linje med mina tidigare remasters av Mandriva, t. ex. EXTON-MAN 2010 från 091123. Jag har tidigare också gjort en remaster av Mageia 1 från 111111 och av Mageia 2 från 120930. De kallade jag EXTON-MAN 32bit 2011 resp. EXTON-MAN 32bit 2012. Min nya svenska remaster EXTON-MAN 2013 Maxi 64bit Live DVD (1120 MB) är nu alltså klar för nerladdning.

Program
Min remaster innehåller KDE 4.10.2 och kernel 3.8.13 (liksom originalet). Program: Bl a LibreOffice, Gimp, Java, Firefox, Vlc, Samba (Client) och "alla" mediacodecs. Alla program är uppdaterade till senaste version per 130524. Se hela PROGRAMLISTAN. En lista på de av mig installerade "extraprogrammen" kan studeras HÄR. Alla program och menyer är på svenska. Det svenska översättningsarbetet i Mageia 3 är otroligt bra utfört. Komplett skulle jag vilja påstå.

Unik skiva
Min remaster av Mageia 3 är alldeles världsunik (såvitt jag vet). Remastermetoden mylivecd, som utvecklats av folket bakom PCLinuxOS (som också bygger på Mandriva, fungerar inte på Mandriva fr o m version 2008. Inte heller Mandrivas egen remastermetod fungerar. Även skivorna EXTON-MAN 2008, 2009, 2010, 2011 och 2012 var därför unika. (Rätta mig gärna om jag har fel).

S k feedback
Jag är som vanligt mycket tacksam för körrapporter från alla intresserade medlemmar. Fungerar allt? Vad tycks f ö om Mageia 3 jämfört med t. ex. Ubuntu 13.04, openSUSE 12.3 och/eller Fedora 18? Jag tycker själv att Mageia 3 är väl så "bra" som t. ex. Ubuntu 13.04. Kanske rentav "bättre". Att döma av Distrowatch.coms "popularitetslista" är många benägna att hålla med mig. Mageia ligger tvåa. Efter Linux Mint (av någon outgrundlig anledning).

Se en skärmdump av KDE-skrivbordet.

LÄS MERA...