Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

CruxEX (CRUX 3.0) live med LXDE och kernel 3.11.4

CruxEX 3.0 2013 64bit Linux Live USB är en live-version av CRUX 3.0 (senaste version, släppt 130119), som är alla linuxentusiasters/nördars favoritsystem. (CRUX 3.0 is a lightweight Linux distribution for the x86-64 architecture targeted at experienced Linux users). CRUX 3.0 är den första versionen för 64bit-datorer. CruxEX 3.0 2013 version 131008 använder skrivbordsmiljön LXDE. (The "Lightweight X11 Desktop Environment" is an extremely fast-performing and energy-saving desktop environment). Jag har bytt ut originalkerneln 3.6.11 mot "min" specialkernel 3.11.4-x86_64-exton med stöd för "allt". Kernel 3.11.4 är den senaste tillgängliga stabila kerneln på Kernel.org. Bland alla installerade program kan nämnas Firefox 24.0, Gimp 2.8.6 och Wicd. Vidare kompileringsverktyg så att du kan installera program från källa/source (vilket är nödvändigt i CRUX).

Fördelar med CruxEX (jämfört med originalet CRUX)
Du kan köra CruxEX enbart från USB-sticka om du vill och installera nya program m m. Om du sedan bestämmer dig för att installera CruxEX på hårddisk så följer alla dina systemändringar med. En hårddiskinstallation av CruxEX tar bara ca 5 min. En installation av orginalet CRUX 3.0 kan vara tidskrävande och även upplevas som "svår".

Vem passar CRUX/CruxEX för?
Inte bara linuxentusiaster/nördar utan kanske också de som tröttnat på mainstream-distar som Ubuntu.

LÄS MERA...

Bild