Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Installera om datorn

Efter att jag körde en installerad Windows Vista under VirtualBox så slutade windows att fungera. Vet inte riktigt vad som hände, men Windows ville helt enkelt inte starta. Körde Windows på jobbet och Linux då jag kom hem på samma dator.

 

Men nu då Windows inte fungerade fick jag köra Linux på jobbet också, utan problem Exchange fick jag igång ganska snabbt genom Evolution. Gick faktiskt smidigare med Linux än med Windows att arbeta o göra vardagliga saker som fjärrstyra servrar genom ssh och kopiera genom scp osv.

 

Men nu var dagen då jag verkligen behövde Windows igen. Jag beslöt mig att installera om Windows genom att använda HPs recoverypryl de hade lagt in på burken. Najs tänkte jag då tar det väl typ 20 min att installera och sedan kanske 10 min att avinstallera de programmen man inte vill ha, och kanske ytterligare 10 min för att installera Service pack och uppdateringar. Van Ubuntu/Debian användare tänker man lätt i sånna banor.

 

Jag satte igång fabriksåterställningen av burken. Allt gick smidigt förutom att det tog en timme smärtfritt att få igång Windows så man kunde börja sysselsätta sig med att avinstallera massa saker och ladda hem Servicepack 1 medans datorn i bakgrunden installerar lite uppdateringar som den tyckte var viktiga.

 

Ja det hela tog hela 2 timmar och 50 minuter ganska exakt. Jag blev själv överraskad över att det tog sådan lång tid att installera ett modernt operativsystem.

 

Nu var det bara Ubuntu kvar. Jag hade redan bränt skivan med Hardy Heron för 64 bitar. In med skivan och då upptäckte jag att jag hade råkats bränna Alternateskivan, inga problem alls bara lite mer användande av piltangenterna. partionerade hårddisken som jag ville, och sedan satte jag igång. paket installerades och installerades och grub installerades och hiddade Windows som vanligt med tillhörande recoverypartition, minutvisaren hade precis tickat över 30 minuter då Ubuntu var igång o klart att användas.

 

Dags för uppdateringarna, jag aktiverade alla källor som fanns med i det grafiska gränssnittet och satte sedan igång Update Managern 43 uppdateringar, rasslade in i datorn med hög hastighet. Pang så var de också installerade på under 5 minuter. En omstart krävdes och då klockan slog över till 38 minuter så hade jag ett nytt färsht Linux på min laptop som hade de senaste uppdateringarna och var klar att användas.

 

Så frågan jag ställer mig nu. Var det värt att installera Windows som tog upp 2 timmar och 50 minuter då jag lika gärna hade kunnat sitta kvar i Linux, känns som att Microsoft har tagit 2 timmar och 50 minuter av mitt liv utan att ge något betallt. Ska jag polisanmäla försvunnen tid?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

svenduss bild

En Hp återställning tar u-nödigt lång tid, men om du använder ett disk avbildnings program (där finns flera bra program för att återställa en hårddisk eller partition. Norton Ghost, PowerQuest Drive Image Acronis True Image, är nog de vanligaste) kan du återställe en tung Installation som kan ta upp till 24 timmar att installera på under 20 minuter ,de allra flesta seriösa dataföretag använder sig av sådana lösningar i dag, en vanlig Windows installation med alle servicepac och uppdateringar äterställs på under 5 minuter tack vara ett disk avbildnings program Flört Don’t waste your precious time

---

Svendus

falconixs bild

Du glömde dd Tongue

mindlights bild

jo, men dd går under "korkat sätt att göra en diskavbildning" då den gör en 120GB image av en 120GB disk trots att du bara har 1GB data på den.... Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

chnaons bild

Använd dd tillsammans med gzip så får man ner storleken drastiskt.

Kör dd på jobbet för klona våra minneskort

Ta backup av exempelvis /dev/sdb:

dd if=/dev/sdb | gzip | dd of=imagefil

 

Kör restore med:

dd if=imagefil | zcat | dd of=/dev/sdb

 

Våra minneskort har kapacitet på 1GB och utnyttjar från start runt 350 MB, en backup på sånt kort tar med ovanstående metod 190 MB.

 

jonasbjorks bild

Jag fyller disken/mediat med nollor när jag byggt systemet.. dd if=/dev/zero of=/enstorfil.blah . Detta tar en stund och kommer göra att dd krashar (disken blir full), sen raderar jag filen med rm /enstorfil.blah och voila får jag ner filstorleken mer med gzip Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

chnaons bild

Ah, det tipset har jag hört förr nån gång men totalt glömt bort, blir testa o se imorgon om man kan få ner storleken ännu mer Smile

mindlights bild

En dum fråga men brukar du göra det på diskar som innehåller eDirectory-databasen eller andra onlinedatabaser? Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Varför tror du LP ligger nere lite till och från? Wink Klart jag inte gör. Jag gör inte ens sådan backup på servrar. Det tar för lång tid helt enkelt. Jag har använt det till småprojekt i skolan till exempel. Byggde upp en miljö för skoldatorerna och zippade/dd:ade en image till servern så jag kan återskapa arbetsstationen snabbare t.ex. Tittat på AutoYaST och det blir nog det till hösten.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

Ditt svar var väntat och jag hävdar fortfarande att dd är en "korkad" lösning.

Du komprimerar disken rakt över, eller som i Jonas exempel lite längre ner, mest en massa nollor men faktum kvarstår att 12GB nollor tar plats när du komprimerar så en imageapp kommer köra över båda era exempel då den tolkar filsystemet och komprimerar datat och endast datat.

 

En av fördelarna med en sådan image i NTFS är att den är defragmenterade och klart vid återskrivning till disk OCH du kan välja att återskriva den till en disk / partition som är större eller mindre än originalet (förutsatt att datat får plats).

Att göra det med en "dumläsning" kan resultera i ett korrupt filsystem.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

"Ja det hela tog hela 2 timmar och 50 minuter ganska exakt. Jag blev
själv överraskad över att det tog sådan lång tid att installera ett
modernt operativsystem."

Nu var det ju inte ett operativsystem du installerade. Vista tar inte 1 timme att installera. Det är HP som bloatar ner sina återställningsimages med engelska som ska bytas ut mot Svenska och en jävla massa tilläggsprogram... Tongue

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Sen får man ju räkna in all tid det tar att installera en Office-svit, bildbehandlingsprogram osv osv osv Tongue I Ubuntu finns allt med från installationen!

Kristians bild

http://www.partimage.org/Main_Page

Värt att prova?

 

Edit: Länken pekade på fel URL! // Jonas

---------------------------------------

 

mindlights bild

Ahhahahah...snygg länk... lite gerillamarknadsföring för Mosig? Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Haha, min gamla signatur med mosig-bannern spökar. Ursäktar

---------------------------------------