Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Öppenhet

Gränsen för öppenhet stannar någonstans vid det personliga planet, då den personliga integriteten känns hotad. Vetenskapen att man vet att någon lysnar av, gör att man inte använder samma ord eller samma uttryck, rent psykologiskt måste det påverka människor undermedvetet. Känner vi oss mer säkra av att en myndighet har rätten att avlyssna systematiskt allt man kommunicerar med eller kan vi känna oss säkrare av att de kanske tar fast nå fula skumma typer.

Hur känner vi Linuxanvändare vi är rätt vana med en öppenhet vid utveckling av det vi älskar, vad anser vi som öppenhet, ska den personliga integriteten vara öppen, om man nu anser att e-post/telefon/IM hör till den personliga integriteten.

För mig känns det otryckt om mina e-postkonversationer skulle komma i fel händer och användas för fel ändamål. Ni som är företagare och har mycke kontakt och förberedelser till olika avtal och uppgörelser, hur skulle det kännas om ens material fanns hos konkurenten.

Kanske dags att slå ett stort slag för PGP, I Linux har PGP integrerats rätt fint när det gäller möjligheten att kryptera och signera, jag som användare av Gnome kan absolut inte missa det. Evolution har stöd, Gajim har stöd, och Nautilus har stöd. Dags att börja kryptera, för oss som inte vill dela med oss allt för mycket om vad vi pysslar med.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Det är ju bara att kolla vad som står i högerspalten när man kör med GMail för att se vad man kan utläsa av några mailkonversationer.

Jag kan tänka mig att börja med kryptering istället för att byta epostadress eller en kombination förstås så att man inte pådyvlar andra människor något de ännu inte är mogna för.

Så låt oss testa detta så ser vi ju rätt fort hur det kan sprida sig.

Vad behövs? En nyckel och rätt epostklient?

falconixs bild

A exakt, finns firefoxplugin för att hantera PGP i Gmail, sen så måste du dela den publika nyckeln till den du vill använda krypterad kommunikation med,

 

Om du har GnuPG och Firefox installerat kan du köra

http://getfiregpg.org/

 

Eller köra Thunderbird så behöver du

http://enigmail.mozdev.org/home/index.php