Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Få pengar för Vista

Ibland kan man förundra sig över vad som driver folk, jag råkades snubbla över en artikel från en kille som har tagit sig genom den hårda byrokratin på HP, hans vilja var att göra en re-found av Windows Vista som det också står i EULA att man skall kunna göra.

Det hela kan räknas som ett helt projekt, och om du själv funderar på att göra samma sak ska du räkna med 2 månaders projekttid för arbetet, det är inte det enklaste.

Men killen står på sig.

läs hela artikeln på http://equiliberate.org/?q=node/3

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag har länge väntat på att någon skall plocka ur en krets ur datorn som "passar inte mig" och kräva tillbaka pengar motsvarande det värde ljudkretsen, grafikkretsen eller något annat oönskat har.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

darus bild

Går ju inte jämföra en krets mot windows vista och det faktum(?) att det faktiskt står i avtalet att man har rätt att få tillbaka kostnaden om man inte går med på att använda Vista. Några sådana avtal finns väl inte för hårdvara?

jonasbjorks bild

Jag finner det inte alls orimligt eftersom vi köper produkter inte datorer. En laptop som levereras med Windows Vista (exempel) är uttestad för att fungera med det operativsystemet och leverantören garanterar att hårdvaran skall fungera med mjukvaran. Om vi har rätt/möjlighet att returnera en del av produkten (Vista i mitt exempel) borde vi ha rätt att returnera andra komponenter som bildar den produkt jag köpt. Webkameran i min Vaio fungerar så där i Linux, den klarar av att visa en bild som har för mycket rött i sig, jag skall nog ta och kolla med Sony hur de ställer sig till att ta tillbaka den inbyggda webkameran från min laptop. Ändå när jag är på gång skall jag kolla hur de kan ta tillbaka MemoryStick läsaren, den har aldrig fungerat i Linux. Linux hittar inte ens enheten. Helt värdelös för mig och varför skall jag betala för något jag inte kan använda?

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

Om det nu är så att det står i EULA att man har rätt att returnera operativsystemet och på det får pengarna tillbaka så är detta givetvis något man har rätt att förvänta sig. Om det hade stått att man hade rätt att returnera en viss hårdvarukomponent någonstans synligt på lådan, så hade det också varit något man hade kunnat förvänta sig. Inte konstigare än så.

Dina, till synes sarkastiska, kommentarer hade jag kanske haft förståelse för om det inte hade funnits en klausul i avtalet som beviljade honom just en återbetalning.

darus bild

Prova, de kan ju vara schyssta. Men vi har ju bara rätt/möjlighet att returnera just Vista för att det alternativet finns i EULA. Det gör det inte för hårdvaran, det är allt jag säger.

Sen tycker jag också det är trist att man ska måsta dras med hårdvara som man inte kan få att fungera bara för att man använder Linux.

pbs bild

Efter att man har köpt datorn får man som känt göra vad man vill med hårdvaran. Men tack vare EULAn får man inte göra samma sak med sin kopia av MS Windows. Mjukvaran är i princip bara "lånad" av MS. Om denna EULA då råkar innehålla en mening där även användaren garanteras några rättigheter, så varför inte utnyttja dom? I motsatta fall krävs det ju inte stora "förbrytelser" innan man får MS på sig.
 
Till skillnad från hårdvara är mjukvara i princip immateriell egendom. Att ta en kopia av ett dataprogram kostar praktiskt taget ingenting. Det är alltså inte kopiorna (cd-skivor/nedladdningsrättigheter) som man säljer, utan licenserna.
 
En OEM-licens kan dessutom inte säljas fritt vidare, så då bör man i alla fall ha rättigheten att sälja den tillbaka till mjukvarans tillverkare.
 
När man har avstått från licensen, blir mjukvaran på hårddisken ogiltig/ickeexisterande, eftersom man inte har rätt att använda den. Ingenting behöver, till skillnad från hårdvara, returneras till säljaren eftersom själva kopian av programmet är "gratis".

tufftuffs bild

Men tack vare EULAn får man inte göra samma sak med sin kopia av MS Windows.

 

Där har du fel så länge man är konsument. Lagstiftningen överrider denna typ av avtal. Enligt konsumentlagstiftningen är en programvara en produkt som alla andra. Du kan tex sälja den, eller flytta den till en annan dator trots att det står i EULAn att licensen är knuten till just den datorn. Att det står OEM på den gör ingen skillnad, det är i princip samma programvara som säljs i separata paket. Att programvaran finns till salu separat är dock ett villkor, du kan inte sälja tex firmware från en skrivare. Det vore synnerligen intressant om någon juridiskt- och data-kunnig förklarade hur mycket av EULAn som gäller en konsument, det blir förmodligen inte mycket kvar. Nu har jag inte läst någon EULA från M$ på länge, förr stod det något i stil med att lagen i Californien skall gälla. Bara det är ju horribelt, i Sverige gäller svensk lag.

 

I företagsvärlden råder däremot avtalsfrihet. Däremot har du inte ens i företagsvärlden ingått ett avtal med Microsoft bara för att du öppnat paketet, det krävs två parter för att ingå ett avtal, där säljaren skall få någon form av accept på avtalet.

 

Lasps bild

Mycket intressant tråd. Låt oss vara förnuftiga och inte ironisera över ljudkretsar som vi inte behöver för att vi är döva eller grafikkretsar som inte behövs för synskadade.

OBS mitt allvar, jag har gjort dataprogram för blinda, med Brailleskrift. Ett litet avläsningsbord istället för bildskärm.

Så varför inte lusläsa licensen om det som är tillskott till den valda hårdvaran, nämligen det medföljande ickesjälvvalda kostsamma operativsystemet.

brakjollers bild

Att han orkar Smile

Vi får hoppas att GNU/Linux på paketdatorer blir vanligare. Om man i dag vill undvika att betala för en Windows-licens på en bärbar PC sjunker antalet alternativ drastiskt.

En glad nyhet är att jag i dag beställt en Nokia N810! Den kör en variant av Debian, jippie! Smile

kimjohanssons bild

Men egentligen är det väll inte pengarna det handlar om?

Handlar inte detta om att påverka statistiken, varje "såld" OEM-licens räknas som ännu en glad Windows-användare. Så länge som man svåreligen hittar paket från en viss datorförsäljare som erbjuder winfritt så "tvingas" man ju köpa en windows-licens om det av någon anledning är just deras datorer man vill/måste köpa ( service på hårdvara osv.)

Så länge som de får sina winpaket sålda har de ju ingen anledning att erbjuda alternativ.  Returneras win-licenserna från ett tillräckligt stort antal av de sålda paketerbjudandena så får företaget 1) Kostnader för att administrera 2) En hint om vad kunderna vill ha.

Angående hårdvaru-jämförelsen. Man har många gånger större chans att hitta rätt hårdvarukonfiguration hos datortillverkarna än att hitta en dator utan Win.

"OK, men köp dina datorer hos någon leverantör som erbjuder winfria datorer så slipper du byråkratiskt krångel" Ja, det är också ett sätt att skicka en signal till tillverkarna, men allvarligt talat... Zeptic... som exempel, har t ex lite sämre rykte när det gäller den viktigaste delen av ditt datorköp, kundservice  _efter_  köpet.

Så det kan kanske vara värt att påverka HP genom en sådan här manöver... Å andra sidan har jag hört om en kille som fick rätt dålig service av dem med...

Men vad skulle vi göra om det inte stog i EULA?

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.