Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

MediaWiki installerat!

Det gick ganska fort och smidigt, ungefär som jag kom ihåg det. Hade glömt lösen till databasen bara, tog ett tag och lite huvudkliande innan jag kom på att det var det som var felet.

Har inte ägnat mig så mycket åt att ställa in det än, förutom att försöka lägga dit en egen logotyp (som inte verkar synas) och att fixa kortare och finare url:er till sidorna.

Lade upp en guide jag skrev för några veckor sedan om hur man får släta fonter i aMSN. Skrev det i OpenOffice Writer och exporterade till MediaWiki-format. Ett riktigt smidigt sätt måste jag säga.

http://www.plutoneld.se/wiki/AMSN_med_sl%C3%A4ta_fonter

Edit:

Logotypen fixad! Stängde även av registreringen av nya användare, eftersom jag åtminstone inledningsvis, innan "projektet" fått ett mål, inte vill att någon annan ska lägga in material. Får se vad som händer i framtiden!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Är du intresserad av att drifta vår wiki (LP)? Jag kan ordna med bandbredd och serverplats, men att hålla den uppdaterad (mediawiki) och sånt måste någon annan göra. Jag hinner helt enkelt inte.

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Jag törs inte riktigt svara på den frågan eftersom jag inte vet riktigt vad det innebär. Jag har endast grundläggande kunskaper i PHP och MySQL, och min kunskap om MediaWiki sträcker sig ungefär så långt där jag är nu, dvs att ha installerat den Smile Har mest spenderat tid på "framsidan" av MediaWiki så att säga, författat artiklar, och inte ens där sträcker sig mina kunskaper särskilt långt.

Jag är lite rädd att jag inte skulle kunna utföra uppgiften, och det vill jag vara tämligen säker på att jag klarar av om jag ska åta mig den. Nu vet jag inte hur pass drift-kritisk Wikin är, skulle man tabba sig lite så kanske inte det är hela världen. Görs det regelbundna databasbackuper och sådant?

Marcuss bild

Du behöver inte bry dig om det tekniska =). Det handlar mer om att hålla wikin vid liv. Backups kan vi fixa genom cron utan några bekymmer Smile.

 

Det enda du behöver tänka på är att sköta hanteringen av wikin, Binda relaterat innehåll osv. Om jag förstått jonas tanke rätt =).

det hade varit roligt iallafall, om du tagit åt dig uppgiften!

 

Din guide var förresten väldigt bra. Ska ta o köra den på min HP =)

jonasbjorks bild

Det vi behöver är någon som gör det marcus skriver i kommentaren och ser till att wikin hålls uppdaterad med de patchar mediawiki skickar ut. Jag och marcus kommer fokusera på LP och måste bli av med en del annat ansvar Skrattande

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Vi kan väl göra ett försök. Om någon tycker att jag inte kan sköta uppgiften får de naturligtvis säga till så kliver jag undan Smile

Säkerhetsuppdateringarna var ju inte så frekvanta hur som helst. De kom dels som patch-filer och dels som hela den nya releasen packad i en tar.gz. Har aldrig applicerat en patch förut, men en tar.gz ska jag väl kunna packa upp Laughing out loud

jonasbjorks bild

Klarar OpenOffice av att exportera till WIKI?

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Jajjemen! Använder OpenOffice 2.3. Den exporterar till en vanlig textfil i MediaWiki-format, via Export-menyn Smile

Någon Import finns inte vad jag sett.

jonasbjorks bild

Se där ja. Det hade jag ingen aning om att det fanns. Blir ju betydligt enklare att publicera mina guider i wikin nu Smile Tack!

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Ja, det underlättar ju kraftigt Smile För min del skrev jag dokumentet med wikin i åtanke så försökte använda mig av textformatering som jag trodde att OpenOffice skulle konvertera på ett bra sätt, och det gjorde det också. Enda jag fick justera i efterhand var radbrytningarna, det var dubbelt på vissa ställen helt enkelt, men om det beror på något jag gjort i dokumentet eller ett fel i konverteringen vet jag inte riktigt (ännu).

Edit: Förresten, kan man ändra licens helt utan vidare på en Wiki, exempelvis Linuxportalens? Just nu tänker jag på CC-licensen som tydligen finns i en version 3.0 nu. Steget från 2.5 till 3.0 inom samma licens är kanske oproblematiskt i och för sig, men begår man något licensbrott om man kopierar mellan de två olika? Tänker t.ex. på artiklar som jag författat i LPs wiki, kan jag lägga in dom i min egna wiki som har version 3.0? Nu är jag iofs upphovsmannen så... Säg att 10 personer editerat min ursprungliga artikel, kan jag fortfarande kopiera den?

jonasbjorks bild

Du får använda vilken licens du vill i wikin (till och med en ofri). Vi har valt Creative Commons som standardlicens en gång i tiden. Markera bara att du använder en annan licens tydligt. Se till exempel Kristians artikel om EMACS: http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Emacs .

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Du behöver alla copyrighthållares tillstånd för att byta licens på en existerande artikel (även versionsmässigt - såvida det inte specificeras "this version or (at your choice) any later version" i licensnotisen, som ofta i GPL/GFDL-notiser). Då är det fritt fram att uppgradera. I praktiken tror jag inte att någon skulle motsäga sig om du så uppgraderade till 3.5 Wink Att jag valt GFDL för "mina" artiklar är för att jag vill kunna vara kompatibel med tex. wikibooks/wikipedia.

wiki.imbumba kör i huvudsak med CC SA NC men det finns även några stänk av GFDL (därav min egna insatser) och eventuellt andra licenser. Detta är inget problem såvida sidorna är avskilda.

Givetvis kan du skriva att "från och med nu så är det den här licensen som gäller för nya artiklar, såvida inte upphovsmannen anger något annat"

---------------------------------------

 

FoHs bild

Det enklaste och säkraste är väl att byta licens till 2.5 på min Wiki i så fall. Men vem har copyright på textinnehållet, blir det den senaste personen som ändrar något som får copyright på den versionen av artikeln? I så fall skulle jag rent teoretiskt kunna lägga till en punkt någonstans, får copyright på den versionen och sedan ändra till vilken licens jag vill? Tongue Om det gäller mina artiklar så borde jag kunna kopiera den ursprungliga versionen helt utan omsvep så klart.

jonasbjorks bild

Copyright har ingen författare i wikin, eftersom copyright inte existerar i Sverige. Däremot har författarna upphovsrätt till det de skapar i wikin. Om jag skriver en artikel och du ändrar ett stavfel eller lägger till ett stycke får inte du upphovsrätten till dokumentet. Däremot om du bidrar med en stor del till dokumentet har du upphovsrätt på din del. Dvs, vi blir två författare. Vem som gjort vad framgår i wikin av fliken Historik på varje dokument.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Sant. Använde copyright som synonym till upphovsrätt. Verkar lite klurigt det där, blir ju en ganska luddig gräns. Förhoppningsvis och troligtvis så ska det inte vara så viktigt eftersom ingen ska behöva hävda sin upphovsrätt i de här sammanhangen Smile