Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

foh: Nyinstallering av Ubuntu

Förbereder mig mentalt för en nyinstallering av Ubuntu. Tar gärna emot tips för detta. Min nuvarande install består av tre partitioner: /, swap och /home. Så vitt jag kan komma ihåg har jag inte så jättemånga egenhändigt kompilerade program installerade på /, så min tanke är helt enkelt att formatera den partitionen och installera det nya Ubuntu där. Vad bör jag tänka på? Alla konfigurationsfiler ligger på /home såklart, bör jag avaktivera något specifikt för att förhindra problem? Är det något under / som jag bör ta kopia på som inte finns på /home? Sources.list, xorg.conf osv?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag skulle rekommendera att du kopierar /etc där alla systemglobala konfigurationsfiler ligger (apt, Xorg, med mera) kan vara bra att ha om något inte fungerar efter ominstallation. /var innehåller loggfiler, mail och databasfiler. Har du glädje av sådant kan den vara bra att kopiera också.

Sen undrar jag lite vad du vill uppnå med en ominstallation? Har du "för mycket program" installerade är det ju bara att avinstallera dem Smile

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Kör med Thunderbird, så mina mejl ligger på /home. Loggfilerna tror jag inte är så intressant. Databasfiler tror jag inte heller jag har några, om inte något program som använder databaser sparat något där. Tror inte det. /etc kommer jag säkerhetskopiera iaf, tack för tipset Smile

Jag har mixtrat lite för mycket med den här installationen för att jag ska orka få ordning på den. Känns som det är en hel del som är trasigt för närvarande (droppen kom när jag kompilerade patchade wifi-drivare som inte riktigt ville installera, och tydligen inte riktigt ville avinstalleras heller). Ursprungligen är det ju en 7.10, Dell-remaster, som jag kört en dist-upgrade på till Canonicals 8.04-original. Ominstalllationen kommer innebära att jag lägger in 8.04-remaster från Dell, som ska komma i dagarna. Systemet känns lite bloat:at, med onormal boot-tid. Mitt 7.10 system bootade väldigt snabbt, men 8.04-systemet tar säkert dubbelt så lång tid om inte mer ändå. Möjligt att det blev så från 7.10 till 8.04, men jag vill försäkra mig om att det inte är något som är trasigt.

En annan anledning är lite för att få känslan för hur en ren installation går till, utifall det blir aktuellt i framtiden. Och det kommer det säkert bli förr eller senare Smile

qufits bild

Ett hett tips som jag kan komma med (fast kanske bara jag som har nytta över det Tongue ) är att jag skrev upp alla program jag ville ha installerat i ett shellscript och sedan körde jag det när grunden är klar...

 

Men kanske inte är så hjälpsamt med tanke på distvalet... Ubuntu kommer ju redan med Desktop Enviroment och grejjer Smile men i alla fall... Tipsa får man ju göra...

 

//Martin

jonasbjorks bild

Ett smidigt sätt att göra det i Ubuntu (istället för att skriva upp dem) är att köra:

$ sudo dpkg --get-selections > minaPaket

Som sparar en lista över de paket som är installerade i systemet. Sen kopierar man filen minaPaket till ett USB-minne eller liknande och installerar om. När ominstallationen är klar kopierar man tillbaka minaPaket till datorn för att installera samma paket:

$ sudo dpkg --set-selections < minaPaket

Det har jag använt ett par gånger, när jag velat "klona" servrar.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

qufits bild

Smidigt Smile Undrar om man kan göra på något liknande sätt i ArchLinux... Fast nu har jag ju mitt install.sh script klart ändå... Men förlorar man det så är det ju värt att kolla efter något liknande i manualen Smile

 

//Martin

FoHs bild

Tack för det, Jonas! Det kan onekligen komma väl till pass, om jag nu inte installerat något tokigt Tongue

Edit:
Apropå det så blev det lite konstigt beteende på systemet efter att jag fick igång fingeravtrycksläsaren. Gksudo synaptic klarar bara av att ta fingeravtryck numera, skriver man in lösenordet så händer ingenting.

 

jonasbjorks bild

Det där hör nog ihop med att du (eller installationen av fingeravtrycksläsaren) stängt av pam-modulen för lösenordsverifiering Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Är det inte PAM-modulerna som fixar verifiering av fingeravtrycken i olika sammanhang? Fingeravtryck fungerar alltid, men gksudo vill inte gärna ta vanligt, inskrivet lösenord. Sudo i kommandoprompten säger "Password or swipe finger:" och där går vilket som bra. Misslyckas man med fingeravtrycket så kommer vanliga förfrågan om lösenord upp igen. Saknar verkligen ett grafiskt konfigureringsverktyg för att fixa med fingeravtryck måste jag säga.

jonasbjorks bild

Aha, då har du stöd för lösenord kvar. Frågan är då varför gksudo inte vill veta av dem.. Jag har tyvärr ingen finger-print-läsare själv, så jag kan nog inte felsöka/vara till hjälp längre än så här.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Testade lite mer nu, och det verkar som att man inte kan skriva in lösenord med vanligt sudo heller. Inte på första försöket, utan då ger den frågan en gång till. Något konstigt har det blivit där, men så länge jag på ett eller annat sätt kan ange lösenord så klarar jag mig Smile Men det är en del sådana här irriterande fel som gör att jag vill ominstallera. Känns lättare än att börja nysta i det.