Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En första bekantskap med Intrepid Ibex

Skapade en "startande" (eng. bootable) USB-minnespinne, med hjälp av UNetbootin, för Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex Alpha3. Det gick riktigt bra, allt fungerade som det var tänkt och det gick bra mycket snabbare att köra från en minnespinne! Intrepid Ibex verkar lovande. Utseendet kanske tar ett tag att bli van vid, men det går å andra sidan att ändra. Det kanske bäst beskrivs som "sexigare", men något mindre funktionellt. Vi får se hur det ser ut i oktober, mycket kan hända innan dess.

Den nya kärnan fungerar fint med min dator, kan jag konstatera. Webbkameran fungerade utan någon handpåläggning. Likadant med drivarna för trådlösa nätverket (som dock fungerat förut också, men med lite handpåläggning för att få igång indikerings-lampan). Ladde hem drivrutiner för nVidia-grafikkortet med hjälp av Restricted Drivers-grejen. Kunde aktivera Compiz därefter. Inga problem där inte.

Däremot är grafikproblemet vid uppstart kvar, vilket det har varit sedan 7.10. Man får helt enkelt ingen bild förrän systemet startat. Detta problem var fixat i Dells version av 7.10. Lösningen är väl ganska enkel, förmodligen anger man bara videoläget för kärnan vid uppstart.

Ett annat skärmrelaterat problem är bakgrundbelysningen, som i Intrepid bara kunde sättas till max eller min med hjälp av funktionsknapparna. Ett lustigt problem som faktiskt verkar bli sämre med ökad version. I 7.10 kunde fem (av totalt sju) steg i belysningstyrkan väljas, i 8.04 får jag klara mig med tre. Och nu blev det bara två! Konstigast av allt är att "Brightness applet" för panelen fungerar klockrent.

Eventuellt installerar jag Intrepid till hårddisken och testar det lite mer utförligt, så kan jag vara med och rapportera buggar.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Usplashen (bakgrundsbilden) är "out of order" och bugganmäld.

Det är sedan mycket stora förändringar som skett

efter att MattZimmerman  (boss för Ubuntus Technical Board) konstaterat att så här kan vi inte ha det.

.

mdz inlägg  (här ser man hur någon som verkligen kan skriver sina iaktagelser)

https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel/2008-July/025711.html

.

nVidia samt ATIs proprietära drivare är utbrytna från restricted modulerna och hanteras separat.

Iställer används nu Jockey i kombination med Envy.

Albertos blog

http://albertomilone.com/wordpress/?p=212

 

 

---------------

Theos song

FoHs bild

Bildproblemet kan förstås ha med usplash att göra, men det här var ett problem för mig i tidigare distributioner också.