Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Tips på Linux-tidningar?

Den enda datortidning jag prenumererar på (eller läser för den delen) är Datormagazin. En rätt ok tidning, med en Linuxavdelning. Nu har jag kommit på att man kan ju faktiskt prenumerera på renodlade Linuxtidningar (på engelska). Läser ni några sådana (vissa finns ju på Pressbyrån t.ex.)? Rent av prenumererar? Tipsa gärna om vilka ni tycker är bra, och vad det kostar och hur ni går till väga. Jag vill helst ha tidningar som är ganska hands-on, dvs mer för användare/programmerare än it-tekniker/beslutsfattare.

Jag ska ta mig till biblioteket i dagarna och se om de har några man kan granska. Kanske köper jag någon också. Återkommer om det!

Här finns lite Wikipedia-information om diverse Linuxtidningar: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Linux_magazines

Tipsa gärna om nättidningar också. Personligen vill jag gärna ha papperstidningar eftersom jag inte tenderar att läsa tidningar på nätet av någon outgrundlig anledning (en papperstidning som ligger i lägenheten känns mer tilldragande). Men det kan vara bra som komplement!

 

Tillägg - intressanta tidningar

Linux Format - pris 13 nummer/1 år med DVD: ca 1010 kr (får även tillgång till tidigare nummer i PDF)
Linux Magazine - pris 12 nummer/1 år (med DVD): ca 760 kr
Linux Magazine - pris 12 nummer/1 år (utan DVD): ca 620 kr
Linux Journal - pris 12 nummer/1 år: ca 420 kr (alla utom de senaste par tidningarna finns gratis på nätet)

Kommentar

Linux Journal är billig, men problemet som jag ser det är att det är temanummer. Råkar man inte vara intresserad av det aktuella temat finns i princip inte så mycket att läsa i det numret. Är man intresserad blir det ju desto bättre förstås. Men de blir ju dessutom tillgängliga på nätet om man hittar något intressant. Beställer kanske deras CD med alla tidningar från 1994 till 2007 hur som helst, verkar vara en oumbärlig samling.

Linux Format är dyr, och vad jag såg fanns inget alternativ att slippa DVDn. Jag blev heller inte helt förtjust artiklarnas utseende (se efter själva, finns vissa artiklar på hemsidan i PDF).

Det lutar åt Linux Magazine. Den verkar inte fullt så smal som Linux Journal, och har en bättre layout på artiklarna (se artiklar på nätet). De har också temanummer men även rum för annat. Kan tänkas att det är en lite tjockare tidning än Linux Journal. Priset är helt ok får jag lov att säga, det är i samma prisklass som ett års prenumeration på Datormagazin.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Jag tycker att Datormagazin ger en bra svensk uppföljning av Linux.

TechWord på nätet (IDG) är mycket snabb på information.

FoHs bild

Läser båda regelbundet. Men det är lite för lite! Laughing out loud Datormagazin har väldigt bra artiklar ibland, men jag känner att jag vill ha en renodlad Linuxtidning för att få lite mer helt enkelt. Techworld är ju dessutom mer nyheter och inte så mycket artiklar. Även deras sk artiklar är ju rätt fattiga. En Datormagazin-liknande tidning med 100% fokus på FOSS är väl det jag letar efter. Hittills verkar Linux Format, Linux Journal och Linux Magazine intressanta.

hoths bild

Största fördelen med Datormagazin är nästan annars att man slipper få en skiva. Vet inte var jag skall göra av dem, för testa allt hinner (hann) jag inte. Nu sitter jag med en stor bunt gamla arkiverade skivor som jag inte riktigt vet vad jag skall göra med. Kasta är väl bästa alternativet, även om det bär emot.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Sådana där "reklamskivor" brukar jag slänga och behålla fodralen till, som jag sedan använder till mina egna, brända skivor Smile Fast det är inte så stor åtgång på dom. Skivor använder man mer sällan.

FoHs bild

Uppdaterade med lite kommentarer om tidningarna. Har gjort lite efterforskningar på respektive tidnings hemsida Smile

jezzboxzs bild

Det finns för dem som vill läsa på nätet en bra sida som i och för sig bara tar upp Ubuntu men är bra enligt eget tycke. http://fullcirclemagazine.org/ finns också att lada ner som PDF.

FoHs bild

Laddade ner samtliga nummer av "FCM". Hade glömt bort den tidningen lite grann. Kom dock på att jag kan läsa i sängen eftersom jag har en laptop, så ska börja beta av alla nummer Tungan ute

Kristians bild

Linux Format är dyr, men ganska rolig. Gillar författarnas lite humoristiska attityd mot det mesta. Annars har jag försökt sluta köpa tidningar (hamnar jag på en länge tågresa eller missar en sällan passerande buss så må det vara hänt) - jag läser dem och sen samlas de i en hög. Har ett halvmeterberg brevid min säng som jag aldrig någonsin tittar i, måste rensa ut. Om någon är sugen på sådär 15-20 nummer av LinuxFormat så är det bara att höra av sig

http://www.idg.se är i regel ganska sena med nyheter och i regel har de alltid fått något om bakfoten. Kanske för att de vill skapa aftonbladet-löp av minsta lilla grej. Det värsta är deras läsare som lägger halva sin vakna tid på att flamas i deras oändliga forumtrådar.

Vill du verkligen veta vad som händer inom FLOSS-världen så gå till själva källorna (bloggsugna utvecklare, mailingslistor)

www.planet.gnome.org // vad händer inom gnome?

http://planetkde.org/ // Vad händer inom kde?

www.planet.debian.org // vad händer inom debian?

http://kerneltrap.org/ // sammanfattningar av mailingdiskussioner och nyheter kring linuxkärnan

http://tirania.org/blog/ // Gnomes grundare Miquel Icazas egen blog (dyker iof. också upp på planet gnome). Vad händer inom Mono?

http://planetkde.org/ // Vad händer inom kde?

http://www.dholm.com // vår egen David Holms blogg kring allt ifrån youtube-skoj till kernelhacks

Ingen seriös tidning skulle använda aftonbladet som källa, så varför ska vi länka till idg.se? Om idg.se trots allt tipsar om något intressant så gå till deras källa och läs "sanningen". Posta sedan DEN länken på linuxportalen.se Wink

---------------------------------------

 

FoHs bild

Planet Gnome och Kernel Trap läggs till på RSS-flödena Glad

jeffs bild

Du verkar verkligen vilja veta vad som händer inom KDE-världen! Wink

Till listan bär även Linux Weekly news läggas: http://lwn.net/

------

Kristians bild

Jag lade till den för att verka hyfsat neutral, men jag misslyckades förmodligen ganska grovt Wink Nej, jag bryr mig mer om Gnome av någon anledning

---------------------------------------