Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dells Ubuntu-avbild tillgänglig

Surfade in på Dells Linux-Wiki och upptäckte att de lagt ut avbilden för Ubuntu 8.04 (funnits ute i 2 dagar ungefär). Det verkar inte vara så jättemycket som är annorlunda i den jämfört med Canonicals 8.04.1 (många buggfixar kommer nog in den vägen tack vare Dell-projectet på launchpad.net). Följande saker är "fixade":

* You will have the Dell recovery framework put in place that allows you to do a recovery from a recovery partition.
* Flash will be pre-installed
* ATI or NVIDIA proprietary drivers will be pre-installed if you select during install
* linux-backports-modules-hardy will be pre-installed to enable the Wifi LED for Intel cards
* A workaround for suspend problems with high speed USB devices is included (see https://bugs.edge.launchpad.net/dell/+bug/212660 for more information)

För min del kan jag lika gärna köra med den här avbilden istället för Canonicals 8.04.1. Ska ladda hem den och eventuellt börja ominstallationen ikväll. Vill gärna ändra om lite partitioner också, men det tar ju sån förbaskad tid att flytta all data...

För övrigt är det 2 veckor kvar till Intrepids Alpha4. Ja, bara för att leka lite menar jag Tungan ute

Uppdatering:
Laddar ner Canonicals avbild istället Skrattande Dells avbild påstår sig radera hela hårddisken och det har jag givetvis ingen lust med. Är lite osäker på hur det faktiskt är med det, kommer inte ihåg hur det blev med 7.10 när jag installerade det. Men det är lite för mycket på spel för att bara testa, och jag har ingen lust att kopiera alla GB i /home just nu. Så det får bli Canonical! Kör nog Alternate Install för säkerhets skull, så jag får bättre kontroll över processen.

Uppdatering #2:
*buhuhuhu* Gråter Det är tur att jag har 100Mbit och stort tålamod, annars hade jag varit flintskallig av hårslitning nu. Alternate Install CD funkade inte med unetbootin (den kunde inte montera CDn under installationen). Laddar ner Desktop CD nu och gör ett sista försök för kvällen. Annars får jag väl slösa en CDR på det hela imorrn Obestämd

Uppdatering #3:
Jag älskar Linux! Kyss Gick otroligt smidigt att installera om. Har kanske ägnat någon timma efter installation till att få igång det "nödvändiga" (Compiz, AWN, installera lite program och fonter osv). En ominstallation av XP, som man gjorde några gånger, tog nästan ett par dagar innan man var nöjd igen Tungan ute

Uppdatering #4:
Mycket uppdateringar blir det på denna stackars misshandlade bloggpost. Men jag tycker det här kan vara värt att nämna. Jag ladde hem disk-avbilden från Canonical, och med hjälp av den och Unetbootin så gjorde jag så att min externa hårddisk kunde boota avbilden. Det var inga som helst problem med installationen när man hade Desktop CD, den uppförde sig precis som vanligt. MEN, när jag skulle montera hårddisken på det installerade Ubuntu så klagade den på felaktiga monterings-alternativ. Med vetskap om vilka kryptiska felmeddelanden man kan få var min första tanke att det hade något med rättigheter, men det visade sig vara helt fel. Istället hade fstab kvar raden om hårddisken från installationen, och där stod det att den var en cdrom. Och det ska den ju inte låtsas vara längre, så det var bara att ta bort den raden och så fungerade det.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Är AWN en del av det "nödvändiga". Den har alltid känts otroligt labil för mig. Är det enbart för att den är snygg, eller lyckas du faktiskt få den att fungera?

FoHs bild

Tycker det fungerar helt ok. Jag kör med en repos som hanteras av en kille vid namn reacocard. Just nu är den avaktiverad eftersom jag tycker att jag har en fungerande version. Det har hänt att saker slutat fungera vid vissa uppdateringar, och det kommer nog ett par uppdateringar i veckan iaf. Versionen som finns i Hardys officiella repos har jag testat också, och den fungerade väl rätt ok tyckte jag.

Det som inte fungerar är vissa applets, och andra kan vara lite buggiga. Jag kör en ganska grundläggande docka, med en meny, launchern med genvägarna, öppna fönster-modulen och så quit-appleten. Bifogade en bild.

Här finns PPA:n och instruktioner http://wiki.awn-project.org/DistributionGuides
Såg nu att det finns en PPA från utvecklarna själva, vet inte varför jag inte kör den men det är möjligt att den är lite mer ostabil kanske.

Testade att få igång kiba-dock igår, men det gick inget vidare. Var en rätt omständig kompileringsprocess. Annars ser den ganska rolig ut också. Ska ta någon dag och försöka få ordning på den och så testa cairo-dock också. Se vilken som är snyggast och roligast. AWN tycker jag är väldigt lätt att få ordning på och använda iaf.