Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux Journal-stuff och spännande SvD-artikel

En något fantasilös rubrik måhända, men den beskriver åtminstone innehållet Tungan ute

Till att börja med kan jag berätta att jag fick mina grejor från Linux Journal tidigare i veckan. Linux Journal Archive 1994-2007 CD samt en t-shirt! Glad CD:n innehöll dessvärre tidningarna i HTML-format. Jag skriver "dessvärre" eftersom jag hade hoppats på PDF-format, det var något oklart på hemsidan vilket format det skulle vara tyckte jag. Hur som helst är det trevligt att ha tidningarna samlade på en CD, i sökbart format. För er som är lite intresserade av detta så kanske ni bör kolla in hemsidan först, eftersom samtliga dessa tidningar finns där i HTML-format utan kostnad. Total kostnad cirkus 300 riksdaler (eller kronor, om vi ska vara petiga)!

Det var det om det. I SvDs söndagsbilaga N hade Adam Erlandsson med en artikel som jag tyckte var väldigt bra och intressant. Det är troligtvis inga nyheter i den för oss som är lite bevandrade i OS-världen, men det förtjänar definitivt att nämnas med tanke på innehållet och var det dök upp. SvD har en stor upplaga med normala datoranvändare, ett bra forum för sådant här. Ingressen lyder:
"En ny dator behöver inte kosta mer än 5000 kronor, men när den ska fyllas med program drar notan gärna iväg rejält. Men bra program behöver inte kosta skjortan. Ofta finns det umärkta gratisalternativ som inte innebär några större uppoffringar för genomsnittsanvändaren."

Jag kan väl gnälla lite om kostnaden, finns ett par exempel på datorer som är ännu billigare förstås. Och även om det är förståeligt att Erlandsson använder begreppet "gratis" så sticker det förstås lite i ögonen på mig, och säkert flera av er. Om man tar målgrupp och det blandade innehållet i beaktande så är det rätt val, alla exemplen är inte öppna. Flera av de öppna exemplen omnämns dock med "gratis" också, men "öppen källkod" syns åtminstone en gång.

Hur som helst följer sedan ett dubbeluppslag med skärmbilder, korta beskrivningstexter och hemsidelänkar för program inom de stora områdena. Och det är inga dåliga program han väljer ut, det är förmodligen exakt samma program som jag själv skulle rekommendera någon inom vart och ett av områdena. Listan följer:

  • Video och musik: VLC, Miro, Foobar2000 och Amarok
  • Antivirus och brandvägg: Comodo FW och AVG AntiVirus, även Avira Antivir nämns
  • Layout: Scribus
  • Bildbehandling: Gimp och Paint.NET, samt Seashore för OS X
  • Ljudredigering: Audacity
  • Videoredigering: Avidemux (och Microsoft Movie Maker samt Apples Imovie)
  • Kontorsprogram: OpenOffice och Neo Office för OS X

Sist men inte minst får vi en länk till http://www.osalt.com och den sidan var en nyhet för mig. Ska spana in den lite nu!