Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Saker jag ogillar med Windows

Har på sista tid börjat använda Windows mer (på skrivbordsdatorn och netbooken kör jag fortfarande Linux dock). Skälen är flera. Dels blev det avsevärt mycket smidigare att ha en Windowsdator för distansstudierna. Att titta på streamade föreläsningar gick inte alltid helt smärtfritt med VLC. Högskolan Dalarna verkar ganska medvetna om problemet: de föreläsningar som består av flera kapitel läggs upp i olika tappningar, en uppdelad i kapitel och sedan originalet ouppdelat. Tveklöst finns det något sätt i VLC eller mplayer att hantera sådana strömmar också, men ibland vill man bara att saker ska fungera.

Frågan är om jag dock hade orkat med Windows om det inte vore för att jag installerade Windows 7 på laptopen. Varför gjorde jag nu det? Det var gratis! Fick tag i både Windows 7 och XP genom skolan. Om jag är helt berättigad till det råder det lite osäkerhet kring, men jag förutsätter att någon hör av sig (polisen kanske?) om det inte är menat att jag fick ladda ned dom {#emotions_dlg.tongue_out} Högskolan har alltså ett samarbete med Microsoft, Microsoft Developer Network Academic Alliance tror jag det heter. Riktigt smidigt, jag får en helt laglig kopia och produktnyckel som jag kan använda för all evighet. Det är väl inlåsnings- och vane-effekten man vill åt.

Nå, det var bakgrundshistorien för mitt Windowsanvändande. På något vis känns det som att man vill ursäkta sig {#emotions_dlg.laughing} Meningen med bloggposten var egentligen att sammanställa en lista över irritationsmoment i Windows-användandet, så som jag uppfattar det. Kanske har jag blivit lite Linuxindoktrinerad?

 1. Dialoger och fönster är ofta modala, dvs det går inte att flytta och än mindre komma åt underliggande fönster för att exempelvis kunna se eller fylla i information av något slag. I Linux är det väldigt sällan på det viset.
 2. Jag kan inte storleksändra fönster genom Alt+mittenmusknappen
 3. Jag kan inte flytta fönster genom Alt+vänstermusknapp
 4. Filflyttningsdialoger borde samlas i en och samma dialogruta och minimeras till systray
 5. Adobe Reader öppnar dokument otroligt långsamt, 30 sek? Jag har ingen aning om hur jag ens ska felsöka det, går liksom inte att starta det från en terminal och läsa output ens. (I Linux går det mycket snabbare.)
 6. Avsaknaden av medföljande drivrutiner och standardprogram (relaterat till paketförråd etc). Det tar evigheters evigheter att konfa in ett Windows-system
 7. Det saknas ett enhetligt sätt att lagra programdata på. Windows-registeret är satans påfund. Möjligtvis fixat till viss del i W7.
 8. Kalendern saknar veckonummer
 9. Man måste ha aktivt fokus på den kontroll som man vill scrolla i (i Linux scrollas det i den kontroll som är under muspekaren)

Listan kommer säkert utökas allt eftersom användandet fortgår. Självklart finns det lösningar på flera av dessa punkter, jag känner bara inte till dom. Men det är ju så indoktrineringen ger sig till känna {#emotions_dlg.wink}

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Adobe Reader är en katastrof. Varenda gång jag öppnar ett dokument så låser den sig och man får vänta ett tag innan man kan börja bläddra. Ibland hakar den upp sig även senare under läsning.

Har försökt hitta nån bra ersättare...

fredentofts bild

Tittat på foxit?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

leochingkwakes bild

Jo, störde mig dock på att det följde med så mycket skräp när man installerade den.

Lasps bild

Kul att se att det finns de som har lite mer vidgade vyer och kan köra lite olika OS.

Adobe har inte med Windows som sådant att göra utan är väldigt mycke ett inläsningsprogram.

Foxitreader finns utan skräp och det finns andra PDF läsare som är rena. Undvik Adobe bara.

När det gäller förflyttning av fönster räcker det med vänster musknapp, någon alt behövs inte!

 

fredentofts bild

I X kan du genom att hålla nere [alt] klicka var som helst i fönstret för att flytta det. Men visst har du rätt i att om man vill fytta genom att dra i fönsterramen så räcker det att klicka. Du anar inte hur många gånger jag sitter och flyttar hela vmware- eller rdesktopfönster när jag egentligen bara vill flytta ett fönster inne i den anslutna windowsmiljön...
På motsvarande sätt kan du ändra storlek på ett fönster genom att hålla inne [alt] och högerklicka i närheten av den kant eller det hörn du vill "dra i".

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

jnylins bild

Märker att det finns flera finesser i X som är nya för mig {#emotions_dlg.smile}

pbs bild

Funktionen är nog snarast något som fönsterhanteraren står för, inte X.

fredentofts bild

Hmmmm, flytta fungerar iaf även om fönsterhanteraren kraschat, hur det ät med ändra storlek kan jag inte på rak arm svara på.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

jnylins bild

Hursomhelst trevliga funktioner

leochingkwakes bild

Hittade bara en fri version av Foxit och den har med saker som inte är önskvärda.

fredentofts bild

Om du menar toolbaren och genvägarna till eBay så är det bara att välja att inte installera dem...

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

leochingkwakes bild

iofs... Smile

FoHs bild

Det är lätt att drabbas av "Nextnextnext"-sjukan när man ska installera saker i Windows, ibland missar man sådant där! Tongue

leochingkwakes bild

Det kanske det är, vad vet jag. Jag klickade bort dom grejerna. Jag bara undrar vad eBay har med en rss-läsare att göra... eller varför jag skulle ha användning av ASK toolbar eller vad den nu heter.

FoHs bild

Grejen med Adobe Reader är att det fungerar som förväntat under Linux. Annars hade jag definitivt inte tagit upp det Smile Det är helt enkelt mer tungrott på Windows.

leochingkwakes bild

Jag kom på en sak som jag stör mig på när det gäller windows och det är att det inte finns ett naturligt skal som man kan leva i. 70% av den tid jag spenderar med Linux/BSD så är det i skalet. Smile

elwiss bild

Fast jag gillar powershell, där fick de till något användbart

leochingkwakes bild

Jo, men den finns inte med som standard hos mig.

Kristians bild

Windows har blivit en mycket bättre platform senaste decenniet. Många som kritiserar Windows tänker fortfarande på hur det var på sent 90-tal. Fördelen med UNIX har alltid varit de rena gränsnitten, hur man kunnat få ut information genom enkla strömmar och kunnat scripta och koppla ihop tjänster på ett enkelt sätt (eventuellt med lite manualläsande). Med .NET och Powershell har man även i Windows börjat få denna enkelhet. Det dröjer dock till att fler program börjat nyttja tekniken som den verkligen kommer till sin rätt. De flesta stora programmen för *nix finns portade till Windows, så nog kan man lära känna sig hemma även i den miljön. Vad gäller säkerheten finns det givetvis stora problem. Det största sitter vanligen mellan stolen och tangentbordet och det kommer man inte åt oavsett vilket OS som används.

Linux har börjat från den andre änden, här har man istället saknat bra och enkla GUI:s och möjligen stöd för viss hårdvara. Men även här har det tagits enorma kliv. Med allt fler tjänster på webben spelar det allt mindre roll vilket OS som finns i botten. Vi får se vad framtiden har att erbjuda

---------------------------------------

Open Source - because writing software doesn't make you a "traitor"

---------------------------------------

 

valdermans bild

Det som hindrar mig från att köra Windows är huvudsakligen:

 • bristen på vettiga fönsterhanterare;
 • att det helt enkelt inte går att styra hela sitt system från kommandoraden;
 • att det taffliga systemregistret får Windowsinstallationer att åldras märkbart allteftersom man installerar saker;
 • bristen på vettig pakethanterare;
 • att tredjepartsapplikationer ofta beter sig riktigt illa med tanke på var och hur de sparar filer och andra fleranvändardetaljer
 • de tillkortakommanden i fönsterhantering som FoH nämner;
 • att Microsoft är långsamma på att patcha säkerhetshål, och ofta maskerar helt orelaterade saker som IE8 och WGA som "akuta säkerhetsuppdateringar."

Om jag bara kunde få awesome eller xmonad på Windows skulle jag nästan överväga att hoppa över till W7 om inte Linus och hans armé får tummen ur röven och fixar till sina pissiga strömsparfunktioner nån gång.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Systemregistret är ju definitivt något som åker upp på listan... Pakethanteraren... ptja, det är ju definitivt en stor fördel att ha grundläggande programvara i ett paketförråd. Kom på att jag stör mig som fan på att drivrutiner ska behöva installeras hit och dit också Smile

ein.anderssons bild

Håller med helt och hållet. Dock fönsterhanteraren kan du byta. Finns inget som tvingar dig att köra med explorer.
Blackbox, och next är två stycken som fungerar utmärkt i windows.

--
(Alla stavfel nu ser mig skriva är antagligen oavsiktliga eller avsiktliga, oavsätt så är dom där)

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

valdermans bild

Jag vet att jag kan byta, men tyvärr finns det ingen jag gillar speciellt mycket att byta till. Om du känner till en bra, konfigurerbar tilande fönsterhanterare för Windows så är jag mycket intresserad.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jag saknar tydligen Gnome Do... sträcker mig efter Windows-tangenten och Space så fort jag vill starta något i Windows 7 Laughing out loud

fredentofts bild

launchy

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Danke! Smile Win + Space var tydligen upptaget dock... Undrar hur man tar reda på av vad.

ein.anderssons bild

1. förstår jag inte vad du menar.
2. stämmer, i windows får du klicka på alt+space - s först, sedan dra runt musen (eller som jag föredrar piltangenterna)
3. stämmer, i windows får du klicka på alt+space - m först, sedan dra runt musen (eller som jag föredrar piltangenterna)
4. Där tycker jag tvärt om, minimera till systemtray är nog ibland det hemskate ett program kan göra, skall absolut vara synlig ut i det längsta
5. Håller absolut med, Adobe tar sjukt långtid i windows, men är det windows fel att adobe valt att knö in oänligt mycket mer plugins där än i linux. Radera pluginsen och den är lika snabb som i linux.
6. Denna punkten tycker jag är intressant. Jag skulle vilja säga att det vararierar helt mellan hårdvara. Vart med om lika många maskiner som vart skitjobba i linux, som i windows. (Där har osx en liten styrka)
7. Det mesta här är korrigerat i Win7, bland annat med C:\Users\einand\AppData , dock regisret behöver nog ses över lite.

Iaf, större delen av de problem du haft bygger enbart på ovana. Hade man gått från en Windowsmiljö till Linux så hade du haft ungär samma problem. Som tex det jag stör mig mest på i linux, det är att ha 3st urklippshanterare som aldrig fungerar tillsammans och ställer till rejält med bekymmer för mig.

--
(Alla stavfel nu ser mig skriva är antagligen oavsiktliga eller avsiktliga, oavsätt så är dom där)

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

fredentofts bild

2. Händer ingenting mer än att ett "flytta-kors" dyker upp mitt i fönstret. Storleken öndras först och endast när jag med vänsterknappen intryckt drar över höra eller undre fönsterkant.
3. Minimerar mitt fönster.
4. Första delen av påståendet då, att samla filhanteringsoperationer i en dialog?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

1. Exempel Firefox: Om du exempelvis öppnar Tools -> Preferences så kan du fortfarande få fokus på webbsidan. Detta funkar i flera nivåer, öppnar du Saved Passwords så kan du fortfarande komma åt webbsidan och du kan rent av flytta Preferences-fönstret också. Det senare fungerar även i Windows, men Preferences-rutan (som tydligen heter Options i Windows) är model, dvs du kommer inte åt webbsidan så länge den är öppen.

2 och 3. Tycker inte att tangentbordsmanövrering bland menyer riktigt räknas...

4. Filflyttningsdialoger minimeras naturligtvis inte automatiskt i Gnome, men jag har möjlighet att göra det om jag så önskar. Det kan ju vara trevligt om man initierar en filflyttning som tar åtskilliga minuter Smile Det allra trevligaste är dock att jag inte får en dialogruta per filflyttning, utan att de samlas i samma.

5. Hittar inga plugins. Dock startar programmet blixtsnabbt när jag dubbelklickar på ikonen på skrivbordet, dvs bara startar programmet. Så jag tror inte riktigt att plugins är problemet ändå. Att öppna ett dokument genom att dubbelklicka på det är det som tar tid. Det kanske rent av är Windows fel iaf? Titeln till trots är inte det här så mycket Windows/Microsoft-bashing som man kan tro. Poängen är mer att visa på intressanta skillnader Smile

6. Nackdelen med Linux är väl att om din hårdvara inte har stöd direkt så är det typ kört. Med Windows får du ju en hel del fungerande hårdvara out of the box men ändå finns det tredjepartsdrivrutiner som kanske behövs. I och med Windows 7 och Windows Update kanske det blir lite mer intressant, för Windows skulle nog behöva informera ibland om att det faktiskt finns andra och bättre drivrutiner. Ungefär som Jockey gör i Ubuntu. Hur som helst, jag är sjukt imponerade av Linux sätt att hantera den hårdvara jag slänger på den, det är allt från Guitar hero-gitarr avsett för PS3 till ritplattor och allt möjligt. Som en extra bonus slipper man en massa bloat som tenderar att följa med tredjepartsdrivare i Windows. Sen om OSX, har det verkligen en styrka här? Givetvis har Apple-hårdvaran det kommer med ett bra stöd i mjukvaran, men hur är det med tredjepartshårdvara så som ovan nämnda saker?

7. Är det en "tvingad" lagringsplats för programdata? Att inställningar och dylikt hamnar i /home på Linux är ju mer av en befäst tradition. I Windowsvärlden känns det som att det inte finns något riktigt uttalat sätt att hantera det på. Jag vet inte hur Windows-API:et hanterar detta, om det finns några funktioner som man kan använda för att det ska spara i AppData (många FLOSS-program har ju gjort det länge, exempelvis Firefox och Thunderbird). Ja, jag tror inte problemet försvinner då traditionen inte finns där.

Jag är väl medveten om att problem jag har kommer från min Linuxvana (det handlar inte om någon ovana!). Jag hade definitivt en hel del problem när jag gick över till Linux för lite mer än 1.5 år sedan. Jag har med andra ord spenderat större delen av mitt dator-aktiva liv i Windows! Efter 1.5 år i Linux är det Windows jag stör mig på Smile

ein.anderssons bild

7. I windows 7 är du faktiskt tvingad, för där har du inte längre som vanlig användare skrivrättigheter till något som helst ställe förutom din egna mapp Smile

--
(Alla stavfel nu ser mig skriva är antagligen oavsiktliga eller avsiktliga, oavsätt så är dom där)

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

valdermans bild

Fungerar detta i praktiken, eller blir man tvungen att köra alla tredjepartsprogram med förhöjda privilegier för att de är felskrivna?

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Ja, det är väl lite det jag gissar att det kan falla på också. Jag gissar att det kan vara svårt att övertyga Windows-användare om fördelarna med UAC och det här sättet att bara köra som vanlig användare. Framtiden får utvisa, men det vore ju bra om man kan komma ifrån det där binära registret. Med tanke på hur ofta man "måste" installera om Windows vore det ju rätt trevligt om man bara kunde flytta användarmappen Smile

ein.anderssons bild

Verkar faktiskt fungera.

Det finns något kompiatibelt läge för det som inte fungerar. Vet inte exakt hur det gör för skrivs fortfarande inget i tex programmapen.

--
(Alla stavfel nu ser mig skriva är antagligen oavsiktliga eller avsiktliga, oavsätt så är dom där)

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig