Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 9.10 64-bit och BankID

För det mesta ser man bara inlägg om problem relaterat till BankID, så jag tänkte ta tillfället i akt att skriva ett där det Bara Fungerar (TM) nu när jag har ett nytt system. BankID:t är testat på CSN, Skatteverket och test.bankid.com (som testar både för det nyare och det äldre BankID-programmet).

Installerade Ubuntu 9.10 64-bit för drygt en vecka sedan. Det är ett helt nytt system, med andra ord ligger inget gammalt kvar från tidigare operativsystem. Mitt BankID kommer från Swedbank. Jag har helt enkelt gjort som denna sida beskriver och inte möts av några problem: http://www.linuxwiki.se/index.php/BankID

OBS! Du kan numera förmodligen hoppa över steget som har med Java att göra. Se Wikin för mer info.

Jag har med hjälp av Synaptic installerat Sun's Java JRE, det är dessa fyra paket i ett Ubuntu-system:

 • sun-java6-bin
 • sun-java6-jre
 • sun-java6-plugin
 • ia32-sun-java6-bin

Det sista paketet kanske eventuellt inte behövs (speciellt inte på ett 32-bitarssystem), men det skadar inte hur som helst. Samtliga OpenJDK-paket är avinstallerade. Om man har ett 64-bitarssystem ska man även installera nspluginwrapper, även det via Synaptic.

Sedan besöker jag https://install.bankid.com och laddar ned filen LinuxPersonal.tgz som packas upp, jag navigerar till katalogen med de uppackade filerna och anger kommandot

sudo ./install.4.10.2.16.sh i

Här får man förstås byta ut mot det aktuella versionsnumret på klienten, i fallet ovan råkar det vara version 4.10.2.16. Sista steget behövs endast för ett 64-bitarssystem och innebär att man kör kommandot

nspluginwrapper -i /usr/lib/xulrunner-addons/plugins/libplugins.so

Vilket resulterar i att 32-bitspluginet för Nexus Personal (BankID-klienten) slås in i ett 64-bitarsgränssnitt, eller nåt. Resultatet kan kontrolleras med

nspluginwrapper -l

Linux är enkelt! Laughing out loud

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Charlies bild

Riktigt kul att höra. Ska testa när jag installerat om min burk. (Väntar på ny datorlåda innan jag uppgraderar)

krippas bild

Fan va grym du e...Funkar för tjejen nu!

Tack

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

FoHs bild

Kul att det uppskattas och fungerar Smile

Fast jag har ju inte gjort mer än att skriva ett blogginlägg med tidigare känd information... Så jag tar inga creds :P

Charlies bild

JO, det ska du göra. För annars hade tex JAG aldrig fått reda på det. Så tänk vad ett blogginlägg med redan tidigare känd information kan göra!

FoHs bild

Jo, det var väl lite det som var tanken förstås. Wikin är lite okänd Smile Jättekul att man kan komma med tips!

Charlies bild

Wiki i all ära, men det är i bloggarna den verkliga styrkan finns!

hassekalles bild

Jag får det inte att fungera. Bankid-filen kommer upp i Nexus men det står att certifikat saknas. Någon som vet vad det beror på och hur lösningen ser ut?

kör ubuntu 9.10 64bitars

FoHs bild
 • Testa på test.bankid.com
 • Testa med ett nytt Bankid som du hämtar ut på Linuxsystemet (kan vara problem med sådana man exporterat)
 • Testa att starta Firefox från en terminal och se om du får några felmeddelanden när du försöker använda BankID:t

hassekalles bild

nu fungerar det, vet inte varför men efter en stund så fungerade det bara

FoHs bild

Var det webbsidan eller själva Nexus-programmet som klagade på certifikat? Det kan ju vara så att sidan i sig är buggig och inte rätt programmerad för BankID också.

hassekalles bild

det var i nexus-programmet. fick inte fram nått giltighetsdatum först. Men det kom fram efter en stund. Startade om programmet också.

teiturs bild

Hej,

Jag har samma problem, lyckas ladda ner certifikatet, men nexus anser att giltigt till är  <certifikat saknas>.

http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=220&t=40484 är beskrivs samma problem.

Det känns som ett 32 vs. 64-bitarsproblem, men jag har inte koll på hur man fixar det. Vore tacksam för tipps.

FoHs bild

Jag har inga tips att komma med direkt. Har inte stött på problemet själv. Har du installerat Nexus precis enligt anvisningarna här?

Möjligtvis skulle du kunna testa med en helt färsk profil i Firefox, utifall det störs på något vis. Eventuella felmeddelanden kan du se om du startar Firefox i terminalen (kommandot är firefox). Vill du skapa en ny profil gör du det med kommandot firefox -ProfileManager, eventuellt behöver du efter det köra ndiswrapper-steget i guiden ovan igen.

interbastians bild

Jag fick också samma felmeddelande <certifikat saknas> men när jag tittar under min hemkatalog så har en mapp skapats vid namn cbt där finns certifikatet.

Kan det vara så att det inte är länkat? Hur fixar man det?

Jag tittade också på denna guide http://ubuntu-se.org/wiki/NexusPersonal fick då veta att säkerhetsmodulen i firefox under Redigera -> Inställningar -> Avancerad -> Kryptering -> Säkerhetsenheter inte installerats korrekt. Följde anvisningarna där för att åtgärda detta men när jag ska avsluta med att klicka ok får jag meddelande att denna åtgärd inte går att utföra.

Kollade då mappen och såg att jag saknade rättigheter, fixade sådana men felmeddelandet kvarstår och jag får inte lägga till säkerhetmodulen.

Någon som har tips hur man kan fixa det, så blir jag glad.

Ha det gott!

Bara för enkelhetensskull så fungerar detta bara på en 64bitars multilib installation och inte en ren 64bit.

På en ren 64bit så finns det inget stöd för bankID vad jag känner till.

Även 64-bit stycket på wikin gäller multilib fast det framgår inte där.

Någon som vet om det finns planer på en riktig 64bit version av bankID?

interbastians bild

Vad är skillnaden mellan 64bitars miltilib installation och en ren 64bits?

Detta är uppenbarligen något jag missat.

Jag lyckades få min Skandiabanken bankid att funka i 9.04 64-bits versionen. Om det inte är möjligt att få det att funka i 9.10 så byter jag tillbaka till gamla operativet.

FoHs bild

Jag kan inte uttala mig om Skandiabankens BankID, men som mitt inlägg gör gällande så fungerar det alldeles utmärkt för mig på 9.10 64-bitars på de sidor som jag testat på. Allt framgår av huvudinlägget. Även jag har en cbt-katalog i hemkatalogen, och den innehåller mycket riktigt certifikatet. Jag tycker du ska testa att skapa en ny profil i Firefox och se om det fungerar i den. Om du ska lägga till modulen själv kan du ju alltid kopiera modulen till din hemkatalog någonstans, och ändra rättigheterna på den. Kom dock ihåg att det behöver vara nspluginwrapper-modulen och inte den som anges i guiden du länkar till (det avser ju 32-bitars under just det avsnittet).

Jag är inte säker på vad Nille syftar på, jag tycker inte det är något "enkelhetens skull" över det han påtalar :) Jag antar att han menar att vissa 64-bitars Linuxdistributioner saknar 32-bitsbibliotek som BankID använder sig av, exempelvis om man skulle köra en renodlad 64-bitars Gentoo eller Arch. Min installation av BankID gjordes på en ren installation av Ubuntu 9.10 64-bitars så jag tycker det är onödigt att påtala multilib i just detta sammanhang. Om det är något som behöver påtalas för andra distributioner bör Wikin ändras av någon som har kunskaperna om "multilib". Nille kanske kan utveckla detaljerna kring detta?

interbastians bild

Vill bara lägga till det att jag testat att lägga till nspluginwrapper-modulen under Redigera -> Inställningar -> Avancerad -> Kryptering -> Säkerhetsenheter istället för den som avser 32-bitars versionen men får samma besked som innan att det inte går att gör detta.

Om inget annat fungerar tänker jag importera/exportera certifikatet från ett annat operativsystem. Tar emot ganska rejält att installera windows så jag kommer att försöka uttömma alla andra alternativ först.

Förresten, jag upplever samma problem med att installera bankid på min netbook remix (som måste vara ett 32-bitars-system?) så detta är mer än 64-bitarsproblem.

FoHs bild

Jag fick också det meddelandet när jag försöker (fast det är ju för libP11.so). Jag har två moduler installerade, en vid namn NSS Internal PKCS #11 Module och en som heter Builtin Roots Module. Vad har du?

interbastians bild

Jag har samma, och du får bankid att funka så då behöver jag inte lägga tid på att ändra detta.

teiturs bild

Vad är multilib? Hur vet du detta? Och varför (i h***e) framgår det inte att man behöver detta multilib för att tanka ner Bank-id på 64bit linux? (sista frågan är inte riktad till dig nille utan uttryck för allmän frustration).

När jag ändå har ordet: Det funkar att generera bankID på windows och importera till linux, vilket är en överkomlig workaround för mig så länge. Obs att import till linux görs på kommandorad med verktyget persadm (skriv persadm i terminalen för att få en beskrivning).

Kort beskrivning.

1. Sätt upp nexus på windows, generera bankid från din bank, exportera till usb-minne.

2. Starta upp linux och sätt i usb-minnet. (Kopiera INTE exporterat bankid till hårddisken. Av någon obegriplig anledning lyckades jag bara importera från exporterat bankid på usb-minnet).

3. Öppna terminalfönster och följ anvisningar nedan

user@hostname:~$ persadm import
Nexus Personal 4.10
Enter path to token to import: /media/disk/(090203 14.25) Förnamn Mellannamn Efternamn - BankID på fil.nge
Enter pin: ************
Successfully imported token. 

Observera att "path to token to import:" tar sökvägen till filen på usb-minnet UTAN escape-char för mellanslag (dvs. skriv inte /media/disk/\(090203 14.25\)\ Förnamn\ Mellannamn\ Efternamn\ -\ BankID\ på\ fil.nge )

Delar av beskrivningen är snodda från http://john.parnefjord.se/node/54

FoHs bild

Anledningen till att det inte framgår är för att Nexus endast stödjer (har officiell support för) 32-bitars Ubuntu (eventuellt så specifikt som 8.04 LTS). Då finns det ju ingen anledning att beskriva förförandet för 64-bitars, med eller utan multilib. Se annars mitt svar ovan om mina teorier kring det Nille påpekar.

Och för alla dom som har problem med "certifikat saknas", har ni:

 1. Verkligen installerat med nspluginwrapper och kontrollerat det enligt guiden?
 2. Finns det en post för Nexus Personal i "about:plugins" (skriv in i adressfältet) i Firefox? Det bör stå File name: npwrapper.libplugins.so
 3. Testat att starta Firefox med en ny profil?
 4. Testat att starta Firefox från terminalen och se om det dyker upp några felmeddelanden?

interbastians bild

Hej igen, svaret jag får i terminalen när jag kör nspluginwrapper -l är:

/usr/lib/mozilla/plugins/flashplugin-alternative.so
  Original plugin: /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so
  Wrapper version string: 1.2.2
/usr/lib64/mozilla/plugins/flashplugin-alternative.so
  Original plugin: /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so
  Wrapper version string: 1.2.2
/usr/lib/firefox/plugins/flashplugin-alternative.so
  Original plugin: /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so
  Wrapper version string: 1.2.2
/usr/lib64/firefox/plugins/flashplugin-alternative.so
  Original plugin: /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so
  Wrapper version string: 1.2.2
/home/interbastian/.mozilla/plugins/npwrapper.libplugins.so
  Original plugin: /usr/lib/xulrunner-addons/plugins/libplugins.so
  Wrapper version string: 1.2.2
 

Det sista tolkar jag som att npwrapper är installerat, men jag hittar det inte i firefox under about:plugins

Vet inte riktigt vad som menas med ny profil i firefox men eftersom jag installerat om systemet så antar jag att jag har en ny profil.

Det dyker inte upp några felmedelanden när jag startar firefox från terminalen.

När jag undersökte det första gången var nspluginwrapper redan installerat har därefter testat att ominstallera det från synaptic men uppnår ingen förändring.

FoHs bild

Ja, då har du en ny profil. Med en "ny profil" menar jag en utan tillägg och annat som kan störa det hela. Du kan skapa en ny genom att starta Firefox från terminalen med kommandot "firefox -ProfileManager"

Det är libplugins.so som är filen för Nexus Personal. nspluginwrapper -l ger följande på mitt system:

/home/martin/.mozilla/plugins/npwrapper.libplugins.so
 Original plugin: /usr/lib/xulrunner-addons/plugins/libplugins.so
 Wrapper version string: 1.2.2

Det "exakt" ut som på ditt system med andra ord. Bifogar en bild på hur det ska se ut i "about:plugins": http://www.pici.se/505935/?size=fullsize

Dyker den inte upp enligt ovan så kanske du måste lägga till den själv enligt instruktionerna tidigare i tråden, men välj då den fil som anges så här:

~/.mozilla/plugins/npwrapper.libplugins.so

Dvs den "nspluginwrappa:de" filen.

interbastians bild

 

Din bild stämmer överens med hur det ser ut hos mig under about:plugins.

Intressant, det ser likadant ut hos oss båda i about:plugins i firefox, när vi kör nspluginwrapper -l i terminalen och och under säkerhetsenheter även det i firefox.

Ändå fungerar ditt bankid men inte mitt.

FoHs bild

Jo. Felet kan därför ligga i eventuell krock med tillägg i Firefox (jag har dock Adblock och dylikt installerat och det fungerar bra), eller så är det helt enkelt så att sidan du vill använda det på är felaktigt programmerad eller framkallar någon bugg i Nexus-programmet. Vilken sida är det det gäller, eller blir det så här för alla? Har du testat programmet på test.bankid.com? Sist men inte minst rekommenderar jag att du plockar ut ett nytt ID från banken om du inte testat det.

interbastians bild

 

Jag hade adblock plus installerat innan, tog bort det då jag läste någon komentar att det kunde strula med bankid.

Testade att logga in med bankid på CSN:s sida, fick samma felmeddelande certifikat saknas.

Jag har skapat en hel del bankid, faktiskt så många att min bank sa stopp, fick spärra några först.

Måhända ställer detta till det. Kan inte komma på vad det annars skulle vara. test.bankid.com har jag testat många gånger och det är alltid ok. (Installera är inga problem bara det att certifikat saknas)

Det står i ReadMe-filen att nexus är testat på 8.04 (32 bitar antar jag) jag tänker installera det se om man kan ha det som dubbeloot till min 9.10 64 bits, såsmåningom kan jag exportera/importera certifikatet till 9.10 64 bits, hoppas jag.

 

tufftuffs bild

Det verkar lite magiskt det här med BankID. Mitt tog jag ut i februari, det funkade finfint mad bara java (både 32 och 64-bitars) till slutet på mars. Efter det fick jag bara svaret att certifikat saknas...

Jag provade då med Nexus. Med 32- och 64-bitars Firefox fick jag forfarande svaret att certifikat saknas. Med Seamonkey fick jag en tvärhängning. Det såg ut som den gamla java-grejen, trots att det stod att Nexus var installerat och hittat. Efter att provat av och till i några månader gav jag upp. Däremot fick jag inloggningen till banken att fungera, dock kräver banken den där .so:n (säkerhetsenhet) som bara finns i 32-bitarsversion. Så jag har kört med 32-bitars Seamonkey, även på mitt 64-bitars openSUSE.

För att påminna mej hur det såg ut så testade jag BankID nu. Och nu fungerade det! Nexus används för inloggning och underskrift. Och jag har inte rört grejorna däremellan!

Men ett tips: Om det verkar som att inget händer, kolla efter någon inloggningsruta eller dylikt som Nexus kastat upp. Den kan ligga tex under browsern eller annat program, eller på ett annat skrivbord. Nexus tycks kasta upp sådana rutor lite var som helst.

eloffs bild

Coolt. Det funkar ju faktiskt Laughing out loud

Och känns till och med nästan native stöd. Vore dock grymt med en .deb-fil så att man inte måsta ta till terminalen