Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

HP Deskjet F2420 och Linux (+ XP i Virtualbox)

Skrivaren med Linux

Införskaffade en HP Deskjet F2420 idag. Det var ett impulsköp på Clas Ohlson som hade den som veckans vara (kanske enbart i Örebro?) för 499 kr. Det är en "Allt-i-ett"-skrivare, så den har allså scanner och kopieringsfunktion.

För närvarande har senaste versionen av HPLIP-drivaren inte stöd för enheten (http://hplipopensource.com/hplip-web/index.html), men det beräknas komma i nästa version av drivaren. Kommer återkomma då med mer försök, men för närvarande verkar det gå bra att använda sig av CUPS och en annan drivare. Scanning fungerar inte, men skrivning går bra.

För att få igång skrivaren väljer man i Ubuntu alternativet System -> Administration -> Printing (som väl är en framände för CUPS-servern). Sedan väljer man New varpå programmet söker efter enheter. Den hittar en som den kallar HP Deskjet F2400 och man kan då gå vidare för att söka efter drivrutiner.

Någon drivrutin hittas dock inte automatiskt, utan vi får välja alternativet Select printer from database och gå vidare. Sedan väljer vi skrivarmodellen Deskjet f735 (enligt uppgift från nätet).

Har testat att skriva ut en testsida och det blir riktigt bra. Dock verkar det som man bör aktivera skalning till sidformatet genom att högerklicka på skrivaren, välja Properties -> Job Options -> kryssa i rutan för Scale to fit. Ställ även in A4 format (står på Letter först) under Printer Options.

Nu finns det en drivrutin (3.9.10) att ladda ned från http://hplipopensource.com/hplip-web/index.html som stödjer denna skrivare. Det finns bra och tydliga instruktioner för hur man går tillväga med installationen. Jag stötte på några hinder dock:

  1. Skrivaren hittas inte, trots att man tar ur och pluggar i den. Lösning: Starta om datorn.
  2. Skrivarens PPD-fil hittas inte automatiskt. Lösning: I mitt fall försökte jag lägga till skrivaren manuellt med hp-setup och då hittades inte PPD-filen. Bläddrade fram till katalogen som skapats av installeraren och där finns det ppd-filer för HP Deskjet F2400 series. Det finns två versioner: IJS och CUPS. Jag tror man ska välja CUPS. När jag gjorde det så fick jag ett felmeddelande om att CUPS inte var startat. Jag startade CUPS och då lades skrivaren till, tillsynes med full automatik. Med andra ord, se till att starta CUPS så kanske skrivaren installeras fullständigt automatiskt!
  3. Tillägg: Ett annat problem dök upp för mig vid ett senare tillfälle. Vid start av det "HP Device Manager" (hp-toolbox) så fick jag felmeddelandet: Unable to load DBus libraries. Please check your installation and try again. Problemet löstes genom att markera hplip-paketet i Synaptic och sedan avmarkera detsamma samt hpijs för att undvika krock med den senaste versionen av drivrutinen. Resultatet på min dator blev att några python-paket markerades då hplip hade dom som beroenden, och dessa paket installerade jag därefter. Tillägg till tillägget: Paketet python-qt4-dbus verkar behövas.

Det gick alldeles förträffligt att skriva ut en HPLIP-testsida och att scanna med xsane. Kan varmt rekommendera HP-skrivare på grund av det utmärkta stödet och förträffliga programmet.

Skrivaren med Windows XP i en virtuell maskin

Eftersom skrivaren ännu inte har fullgott stöd i Linux så tänkte jag installera den i min virtuella maskin med XP. Följande beskriver hur man får tillgång till skrivaren i en virtuell maskin med Windows XP (kan vara nödvändigt om vissa funktioner saknas under Linux. Beskrivningen kan med lite småförändringar användas även för andra enheter än skrivare). För detta behöver man den stängda versionen av VirtualBox som har USB-stöd. Jag kör igång den virtuella maskinen.

Jag börjar med att förbereda en plats där jag kan dela dokument mellan Windows XP (den virtuella maskinen) och Ubuntu (värdsystemet). De inskannade dokumenten vill jag förstås ha tillgång till även i Ubuntu, så jag vill kunna spara dom direkt till dess partition. Det åstadkommer jag genom att aktivera "Shared folders" i VirtualBox, vilket resulterar i en nätverksansluten enhet i Windows XP.

  1. I gränssnittet för den virtuella maskinen väljer jag menyn Devices -> Shared Folders... och trycker sedan på mappen med ett plus.
  2. Jag väljer ut en lokal mapp, ger den ett namn (ex. Public) och kryssar i Make permanent. Därefter kan ändringarna sparas.
  3. Sedan startar jag Den här datorn/My computer i Windows XP. Jag väljer menyn Verktyg/Tools och Map network drive. Enhetsbokstaven får vara Z: och i sökvägen till mappen skriver jag in \\vboxsrv\Public. Det är alltså \\vboxsrv\ följt av det namn man gav mappen, i mitt exempel Public. Sedan dyker det upp en enhet som heter Z: i den här datorn, och där visas innehållet för den mapp som jag valde på värdsystemet.

Därefter installerar jag drivrutinerna. Jag monterar värdsystemets CD-enhet genom att välja Devices -> Mount CD/DVD-ROM följt av enheten Host Drive [modellens namn]. Sedan stoppar jag i CD-skivan med drivrutiner och väntar på att installationsprogrammet ska hoppa igång i den virtuella maskinen.

Slutligen är det dags att lägga till skrivaren i USB-filtret för den virtuella maskinen så att den faktiskt hittas i XP. Jag stänger av vm:en, pluggar in skrivaren och startar administrationsgränssnittet Sun VirtualBox från Program -> System Tools. Här väljer jag Settings för vm:en, följt av USB. Här kan man trycka på knappen med en USB-kontakt och ett plus för att lägga till ett filter från någon av systemets anslutna USB-enheter. I mitt fall dyker skrivaren inte upp här första gången (men den gör det efter att nedanstående är utfört), utan jag fick skapa ett tomt filter genom att trycka på knappen ovanför. Jag högerklickar på det nya, tomma filtret och väljer att redigera det.

Här behövs uppgifter om Vendor ID och Product ID. Dessa får man fram via kommandot lsusb i en terminal. Så här kan det se ut:

martin@foh:~$ lsusb
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 004: ID 03f0:7611 Hewlett-Packard
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 007 Device 002: ID 04d9:0461 Holtek Semiconductor, Inc.
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 003: ID 046d:c318 Logitech, Inc.
Bus 003 Device 002: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Det kan finnas några stycken enheter... Här är det klart att det är enhet två i listan. Här får vi fram att Vendor ID är 03f0 och Product ID är 7611 (fetmarkerat ovan). Något mer behöver man egentligen inte ange, men skriv gärna in namn och modell.

Sedan kan man starta den virtuella maskinen. När systemet laddats klart väljer man Devices ->  USB Devices och kryssar för filtret för skrivaren. Då bör det dyka upp lite informationsrutor som talar om att en ny enhet hittats och installerats. Sedan ska enheten vara färdig att användas!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

frilas bild

 Ännu ett bra tips!

Ett tips till dig vore att spara tipsen på ett ställe där man kan hitta dem om några månader, eller så, då man totalt glömt bort var det stod Smile.

FoHs bild

Vadå, det är ju sparat i min blogg. Det måste du ju komma ihåg att det är där alla tips kommer ifrån Wink

Jag vet inte riktigt var jag ska spara det annars. Bloggarna är ju sökbara de med. Eller tänkte du mer på en separat hemsida?

jonasbjorks bild

 Förhoppningsvis kommer en bokmärkesfunktion upp på LP nu i helgen.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Du behöver nog inte starta om datorn, det borde räcka att starta om cups.

sudo /etc/init.d/cups restart

eller något sådant. Sitter tyvärr inte längre på linux Sad

---------------------------------------

 

FoHs bild

Ptja, jag tror faktiskt inte det. Skrivaren hittades nämligen, den fanns listad med lsusb. I hp-setup fanns det ett manuellt alternativ där man kunde skriva in Bus ID och Device ID, men inte ens de uppgifterna från lsusb gjorde att skrivaren hittades. Efter omstarten så hittades den med automatik, och som sagt fick jag sedan felmeddelande om att cups inte var igång. Av någon anledning så startas inte cups automatiskt... Vad kan det bero på? Den ligger i rc2.d och Bootup-Manager säger att det är aktiverat vid uppstart. Vilken logg ska man titta på för att veta vad som händer med tjänsterna vid uppstart?