Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skrivbordsgenväg till en virtuell maskin

Jag har en virtuell maskin med Windows XP på, skapad i Virtualbox. Tycker det är lite bökigt att gå via Applications -> System Tools -> Sun VirtualBox för att därefter välja och starta maskinen. Därför skapar jag alltid en genväg på skrivbordet för detta.

Jag högerklickar på skrivbordet i Gnome, väljer Create Launcher skriver in namnet "Windows XP" och kommandot

VBoxManage startvm "Windows XP"

Notera att det är viktigt med stora och små bokstäver. Du märker om du skrivit rätt om ikonen ändras till Virtualbox' ikon. Apropå ikoner så kanske man vill ha de där schysta som är med i VirtualBox-programmet, då kan man ladda ned dom på den här adressen (de har filnamnen os_*.png): http://www.virtualbox.org/browser/trunk/src/VBox/Frontends/VirtualBox/images/

Sen är det bara att stänga dialogrutan och dubbelklicka på genvägen för att göra igång maskinen!

Jag tror att kommandoradsverktyget VBoxManage finns i både den stängda och öppna versionen av VirtualBox.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

frilas bild

Ahh! Bra tips, precis vad jag behöver Smile. Fast ikonen ändrade sig inte men XP startar...

FoHs bild

Mysko. Men det är väl bara bra, faktiskt lite irriterande att den ändrar ikon automatiskt beroende vilket kommando man skriver. Har hänt flera gånger att jag valt en egen ikon innan jag skriver kommandot och så ändrar den automatiskt :/ Faktiskt funderat på att buggrapportera eller se över koden själv, bör ju vara så enkelt som att sätta en flagga till true eller false beroende på om användaren valt ikon själv eller ej.

b-berskis bild

Hejsan!

Jag tror att ni måste kryssa i rutan
"Tillåt körning av filen som program" under fliken rättigheter på filens egenskaper (Gnome)
Då brukar ikonen dyka fram..

B-Berski

FoHs bild

Ja, det stämmer om man har en .desktop-fil. Den måste vara körbar. Här är det frågan om en ikon som väljs när man skapar .desktop-filen, på mitt system väljs den automatiskt om den hittar det kommando som jag skriver in.

Charlies bild

NICE! Tack! Ska jag fixa ikväll!