Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En första bekantskap med Googles Chrome OS

Har gått och väntat i några veckor på att få tillbaks mitt 8GB USB-minne så jag skulle kunna testa Chrome OS, och idag blev det äntligen dags. Överlag tycker jag det fungerar ganska bra, men naturligtvis finns det lite att slipa på ännu. Saxat från annat forum angående mitt lilla test:

Har nu testat Chrome OS (eller Chromium OS om man ska vara petig) på min netbook, och det är väl en ganska trevlig upplevelse förutsatt att man bara behöver vara inom de ramarna som ställs upp. Det ser inte riktigt ut som länken som postades i föregående inlägg, utan mer likt det som finns på denna sida: http://www.chromium.org/chromium-os/user-experienc​e​

Kan väl börja med att säga att det är en ihophackad version speciellt avsedd för Dells netbook. För de som kör Linux, har en Dell-netbook (Latitude 2100, Mini 10v eller Mini 9) samt ett USB-minne på 8GB kan följa instruktionerna här för att testa: http://en.community.dell.com/blogs/direct2dell/arc​hive/2009/12/03/more-from-doug-on-the-chrom​ium-os-and-dell-netbooks.aspx​ (observera att det är "ctrl+alt+t" för att öppna en terminal, och inte "ctrl+t" som det står i instruktionerna).

Ikonen längst upp till vänster är alltså själva skrivbordet i Chrome OS. På den version jag testat resulterar det inte i en dropdown-panel enligt skärmdump 2 från länken ovan, utan det öppnas helt enkelt i en vanlig tab (misstänker att det kommer vara mer likt skärmdumparna i färdig version). GMail och liknande webbapplikationer öppnas i en ny tab när man klickar på dom, dessa tabbar kan man välja att sätta fast (pin tab) genom att högerklicka på dom. Tabens titel försvinner då och ersätts med en ikon enligt skärmbilden och de ligger kvar tills man inaktiverar fastsättningen. Programpanelen har för närvarande en inaktiverad "Get more..."-text, och det är sannolikt där man går för att installera fler "program" i framtiden.

Vissa av länkarna öppnar istället en panel som ligger längst ned i bilden, det kan man se på bild 3. Exempelvis kalkylatorn, Contacts och Google Calender Panel öppnas där och kan minimeras och flyttas runt i den list som bildas längst ned på skärmen.

Slutligen så syns batterinivå och nätverksstatus längst upp till höger. Här klickar man för att ansluta till ett trådlöst nätverk och sådant. Just nu krävs det lite handpåläggning för att få igång trådlöst nätverk på Dell-datorerna, och när man väl fått det så behöver man vänta i 5-10 minuter innan några nätverk dyker upp. Det är väl egentligen det enda stora hinder jag upptäckt hittills som gör att det inte är så användbart.

Flash finns med och fungerar från start. Jag fick en boottid på ca 19 sekunder till inloggningsskärm (bootar dock från USB-pinne, lägger man inte det på SSD-disken kan det tänkas gå snabbare), varav den största delen spenderas på POST-skärmen. Från inloggning till "skrivbord" går det på nån sekund bara.