Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Playstation 1-spel och Linux

Har lite Playstation 1-spel som jag var intresserad av att få igång i Linux. Har förvisso en PS3 att spela dom på, men har även några utländska spel som då inte fungerar.

I första hand ville jag få igång PS3-handkontrollen i Linux. Jag valde att göra det så enkelt som möjligt och kör med USB-kabeln mellan handkontroll och dator (till skillnad från att köra bluetooth). Allt som behövs är (förmodar jag) att installera paketet xserver-xorg-input-joystick. Det kan dock vara installerat från början. Övriga paket som kan vara användbara är jstest-gtk samt joystick. Båda dessa kan man använda för att testa om handkontrollen fungerar. För min del hamnar handkontrollen som enhetsfilen /dev/input/js0. Ett litet problem är att kalibreringen verkar lite bekymmersam att få till. Ett liiiiitet litet utslag får man på de analoga spakarna hur man än gör. Jag har ännu inte riktigt lyckats klura ut hur dessa kan kalibreras, men det går säkert med dessa program. Att ställa in knappar gick dock ändå, men man fick lov att vara snabb så att inte utslaget från axeln hoppade emellan Tongue

Sedan vill man förstås ha en emulator som fungerar bra. Jag sökte i paketarkivet och pcsx dök upp, det är en GPL:ad emulator som inte kräver ett externt BIOS (annars måste man endera googla fram ett BIOS eller försöka få ut det man har i konsollen Tongue ). Dock så är det en äldre version av pcsx. Det finns två forkar av emulatorn, den ena är den som kommer med Ubuntu men i en äldre version. De nyare versionerna finns här (behöver kompileras själv): http://pcsx-df.sourceforge.net/

Jag valde den andra forken, som huserar här: http://pcsxr.codeplex.com/
Den finns i färdiga deb-paket och har diverse andra trevligheter. Bland annat avslutas det inte rakt av bara för att man trycker på Esc under körning av spelet, utan man kommer tillbaka till det grafiska gränssnittet.

Jag får en hel del felmeddelanden i dmesg då jag har ett Playstation-spel i cd-läsaren. Förmodligen kan systemet inte riktigt hantera filsystemet som är på dessa. Att emulera går dock alldeles utmärkt. Jag ville dock testa att göra en avbild av spelet och köra från hårddisken, jag inbillar mig att laddningstider kan bli kortare då. För detta behöver man cdrdao. Sedan kan man kopiera ett spel med kommandot

cdrdao read-cd --read-raw --datafile [avbild.bin] --device [enhetsfil] --driver generic-mmc-raw [avbild.toc]

För att ta en kopia på Discworld blev kommandot alltså

cdrdao read-cd --read-raw --datafile dw.bin --device /dev/sr0 --driver generic-mmc-raw dw.toc

Notera namnet på enhetsfilen, det kan vara annorlunda på ert system. Det är dock inte /media/cdrom0 som ska användas.

Jag upplevde att ljudet inte fungerade riktigt lika bra när man körde från avbild, men annars går det kanon. toc-filen behövs inte för själva emuleringen utan bara om man vill bränna ut en kopia av spelet.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Discworld, bra val Smile

Fungerar den bra?

Jag körde ePSXe för länge sedan på min stationära men föredrar ju självklart en öppen variant.

Googlade lite nu och såg att det finns en hel del avgrenade projekt från pcsx.

Jag har ju trots allt en massa PS spel liggandes och nu kanske det är dags att använda dom igen.

Men som vanligt så vill man gärna minnas att grafiken var bättre än den är.

FoHs bild

Jo, det kan man ju lugnt säga. Ser rätt anskrämligt ut :P Discworld-spelen är ju dock lite mysiga, de åldras väl lite bättre än 3D-spelen.

Har inte spelat ännu direkt, utan spenderade mest tid på att konfigurera. Men PSX-emulatorerna ska väl vara riktigt bra numera. Enklare spel som Discworld ska nog inte vara några som helst problem (dessvärre verkar det lite bökigt att använda musen i emulatorn, får nöja mig med analoga spakarna).