Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Antivirus på Linux

Med anledning att TuxRadar publicerade en artikel om olika antivirusprogram på Linux idag, samt att frågan dök upp för någon vecka sedan från en användare på portalen, så skapade jag en Wiki-sida med lite information. Den finns här: http://www.linuxwiki.se/index.php/Anti-virus

TuxRadar's artikel finns här: http://tuxradar.com/content/get-best-virus-scanner-linux

Scannar för närvarande av min hemkatalog rekursivt med ClamTk. Återkommer med resultat!

Resultat: Cirka 30 000 filer scannade, 0 virus hittade.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

frilas bild

Bra! En sån kort och koncis wiki har jag saknat. Väntar med spänning på din utvärdering av ClamTK.

Nu har du ju gjort som jag föreslog - skapat en wiki Wink Mycket positivt Smile

FoHs bild

ClamTk (lägger sig som Virus Scanner i kategorin Accessories/Tillbehör) fungerade bra från start, mycket enkelt att använda. Väl värt en installation!

Går enkelt att schemalägga scanningar från det grafiska gränssnittet om man vill. Och det ska väl vara fullt tillräckligt på Linux, istället för att ha realtidsscanning av filer.

Jag kan ju dock inte uttala mig om hur bra den är på att hitta virus då den inte rapporterat något ännu Laughing out loud

iwtbfs bild

Jag har använt GNU/Linux i 4-5 år nu ungefär och jag har mig veteligen inte fått ett enda virus eller root kit eller liknande under hela den tiden. Jag har använt massor av olika distar och versioner och surfat på väldigt tvivelaktiga sidor, men aldrig.

Således blir min fråga; är det någon faktiskt ofrivilligt har råkat ut för ett Linux-virus?

FoHs bild

Som artikeln gör gällande:

Pretty much every Linux user thinks they're immune to viruses, but they're wrong. Just recently, malware was found hidden inside an innocuous-looking Gnome theme from a reputable site. Users who installed the theme also got several scripts installed as root that were designed to attack internet targets, but it could easily have been much worse.

Den stora anledningen till att det inte är vanligare är väl förmodligen att Linux helt enkelt inte är ett system värt besväret att rikta in sig på, då användarskaran är försvinnande liten. Ännu mer så ju längre tillbaks i tiden du går.

andys bild

Detta är en intressant debatt.

 

Det är  en stor del som säger "jag har aldrig råkat ut för ett virus i linux under x år" men hur många har haft antivirusprogram installerat eller är medvetna om att det existerar.

Oavsett OS så kan man råka ut för linux utan att en märka någonting om man saknar antivirusprogram och även med ett sådant så kan ett nytt virus gå obemärkt.

 

Jag själv har drabbats av virus i javakod på linux.

leochingkwakes bild

Jag råkade ut för Linux 1997 och det har varit en annorlunda upplevelse Wink

Det ligger nåt i det du säger. Man förutsätter väl att man inte drabbats med tanke på säkerhetstänket och att man beter sig på ett sätt som inte borde öka risken...

tux-svens bild

Bra initiativ FoH.  Det skulle vara intressant att veta om någon här på LP verkligen drabbats av Linux-virus i sin dator.  Lite Win-virus har jag fått någon gång tidigare, innan min ISP satte upp en Linux-mailserver med automatisk scanning.   Smile

Jag hade stundtals anti-virusprogram installerat tidigare.  Jag hittade bara win-virus vid något enstaka tillfälle.  Nu förlitar jag mig på ISP:ns mailscanning och NoScript i Firefox.

Men vem vet, kanske man skulle "köra igenom" datorn vid något tillfälle?   Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Jag brukar ha Avast för Windows datorer. Men den finns även för Linux:

http://www.avast.com/linux-home-edition

 

jonasbjorks bild

 Någon gång i slutet av 1990-talet fick jag ett linuxvirus i min mail. Det kom från en kompis adress och var bifogad som källkod (.c). Instruktionerna i mailet var "spara ner den bifogade filen, kompilera den med gcc och kör binärfilen som root".

Det lät skumt tyckte jag, så jag struntade i det Smile

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tux-svens bild

Nä det kan ju kanske kallas "oförsiktigt" att kompilera en okänd fil och köra den som root...    Wink

Hur fick du reda på att det var ett virus?  Var det genom antivirus-scanning?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!