Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Intryck från daily-live av Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Gick med i gruppen för att testa de stängda drivarna för nVidia-grafikkort för några veckor sedan. Det innebär att man en gång i veckan installerar en daily-live av Ubuntu 10.04 och går igenom ett antal testfall. Är nu inne på andra testveckan. Första veckan gick så där, var en hel del buggar. Bland annat hängde sig systemet om man tryckte på Enter och jag blev utloggad om jag tryckte på tangenten 2. Väl inloggad igen så fungerade det dock bra. Problemet var förmodligen relaterade till nvidia-drivarna på något sätt. Denna vecka har problemet försvunnit, är ännu inte säker på om det beror på att man nu kör med nouveu-drivaren. Det är hur som helst en trevlig upplevelse, men det verkar som att fläkten på grafikkortet går i ganska höga varv.

Andra saker jag noterat är att GIMP nu är borta. Överhuvudtaget är det ganska tomt i menyerna får jag en känsla av. Nytillskotten är

  • Gwibber (antar att det är ett steg i ledet med "socialt skrivbord")
  • Simple scan (äntligen en enkel scan-applikation, Gnomes Flegita var otroligt buggigt och xsane lite väl komplicerat)
  • Pitivi Videoredigerare

Jag förstår verkligen inte vitsen med att plocka bort Gimp och sedan lägga till Pitivi. Om Gimp är för avancerat för gemene man så ser jag inte riktigt varför de skulle hålla på med videoredigering. Kul dock att det anses tillräckligt moget (med Ubuntu-mått mätt vill säga) för att följa med standardinstallationen. Fast det kanske är en del av Gnome förstås?

Jag var ju tvungen att testa scannern förstås, och det var verkligen PnP. Satte i USB-kabeln och skrivaren hittades och installerades av systemet utan att jag behövde trycka på en enda knapp. En HP-skrivare är det, jag tror bestämt jag bloggat om den tidigare.

Ska gå vidare med att faktiskt testa drivrutinerna nu, hoppas på bättre utfall än förra veckan!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tomasuus bild

Intressantast är kanske hur  väl pulseaudio kommer fungera i 10.04. Tycker verkligen det bör fixas till innan stabila versionen av Ubuntu 10.04 släpps. Sen har jag också en del personliga invändningar mot Ubuntus bruna tema!

Men annars så har jag inte så mycket att säga.Kanske blir dags för mig att uppdatera min serverdator till ubuntu 10.04 när det släpps. Just nu kör jag Ubuntu 8.04 på den burken.

FoHs bild

Det vore konstigt om det introducerades fler buggar i PA med tiden. Det kan ju bli någon riktig blunder a la Huawei-problemen med förra Ubuntu förstås... Hur temat kommer se ut återstår att se, det ändras lite från vecka till vecka typ, men ännu har man väl inte fryst artworken. Jag tippar på kaffefärgat igen iaf.

ein.anderssons bild

 Jag kan tillägga att Gimp är inte borta, om man installerar Ubuntu, drog igår ner och installerade Alpaha-2 av lucid, utan att gjort något specielt alls så är gimp i min meny. Enda jag installerat är compiz och nVidia drivarna.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Dra gärna ner dagens daily-live och undersök igen. Det är den jag kör med (dubbelkollade och Gimp finns inte i menyn och paketet är inte installerat om jag kollar i Synaptic). Har du kvar den andra ison kan du installera zsync och ladda ned mellanskillnaden med zsync-länkarna här http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/

Edit: Har du Pitivi i din? Möjligt att man gjorde ändringen från igår till idag.

ein.anderssons bild

 Jag har pitivi och Simple scanner i min.

Jag har dock inte gimp på live-cd:n, men kommer in när man installar. Provade i en virtuelmaskin precis.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Kanske borttaget över dagen, alternativt så har det blivit något fel i min installation (men jag håller det för mindre sannolikt då det sagts att det ska plockas bort).

Edit:
Tog en sista titt bland nyheterna innan läggdags och hittade denna artikel om Ubuntu Software Centre:

The new Featured option presents a selection of highly recommend applications that there is no longer space for on the installation disc. The recently relegated GIMP being perhaps the most noteable.

valdermans bild

Pitivi följer med därför att "gemene man" vill videoblogga. Istället för att göra hela världen en tjänst och motarbeta människor som tror att berättelser om deras katt är en vettig användning av tusentals megabyte väljer man att satsa på dem, och vi som gillar att kunna fixa till bilder lite snabbt och enkelt får stryka på foten.

Undrar hur detta påverkar tabletstödet i Ubuntu; det känns som att halvseriös grafikproduktion överlag i Ubuntu kommer att få sig en kvalitetsknäck av det här.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Phoronix rapporterar om kraftigt sänkt uppstartstid med Lucid Lynx jämfört med Karmic Koala. Gamla siffrorna inom parantes:

  • Samsung NC10: 17.51 s (54 s )
  • Lenovo Thinkpad T60: 20.36 s (65 s )
  • Lenovo Thinkpad T61: 14.25 s (62 s )

Siffrorna är ju smått fantastiska (å andra sidan tycker jag det låter väldigt högt för Karmic). Dessvärre har strömförbrukningen inte ändrats nämnvärt mellan de olika utgåvorna.