Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny videoredigerare till Linux #2

Skrev för drygt tre månader sedan om OpenShot. Idag kommer det nyheter om ett nytt och mycket, mycket intressant alternativ.

Phoronix skriver idag om att videoredigeraren LightWorks ska bli öppen källkod. Det är en professionell produkt som använts bland annat för klippning av filmer så som Shutter Island och Liftarens guide till galaxen. Företaget som nyligen köpte redigeraren säger att den förmodligen kommer finnas tillgänglig i tredje kvartalet i år. Läs mer på

Se produkten här: http://www.editshare.com/index.php?option=com_content&task=view&id=155&I...

Uppdatering 11/11: Lightworks kommer snart komma i en stängd beta för de registrerade användarna, dock bara i Windows-version. Linux och OS X får vänta till sent 2011.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Nu är det officiellt att Lightworks ska komma till Linux också. Fick ett nyhetsbrev från EditShare idag, och de har följande att skriva om plattformsstödet:

We have received a lot of questions about OS support for Lightworks. Currently Lightworks runs on Windows 7 and Windows XP. One of the drivers for taking Lightworks Open Source is to encourage other developers to get involved and help us take Lightworks cross-platform. Our intention is to port it to Linux and OSX. We’ll be discussing more about this with developers in the upcoming weeks.

När det kommer är oklart, man går för nävarande igenom koden och hoppas att den är tillgänglig innan slutet på året. Dock kommer man i tredje kvartalet släppa produkten för gratis nedladdning, men även om det uttryckligen inte sägs så gäller det förmodligen bara en Windows-version då man tydligen förlitar sig på communityn att implementera korsplattformsstödet.