Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny version av Nexus Personal (BankID)

Det har tydligen kommit en ny version av BankID-programmet Nexus Personal. Versionsnumret är 4.15.0.14. Nyheterna består i stöd för Ubuntu 9.10, Firefox 3.6 och någon förbättring relaterad till kortläsare tydligen.

Upptäckte detta när jag var inloggad på eon.se och skulle ange mitt bankkontonummer för utbetalningar, och den rapporterade att BankID inte fanns installerat. Gick till BankID-sidan och det visade sig finnas en ny version. Nu fungerar dock inte eon.se med nya versionen heller, så jag har mejlat dom och bett dom fixa sin sida. Får se vad de svarar på det!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikehers bild

då kör du samma som jag haft här typ en månad(mionst) och segmentation fault för mig i opensuse förvisso. Så jag får väl skylla mig själv om inte kör ett år gammal version av en dist (som dessutom inte är LTS).

Kort sagt bankid what a joke.

Har mailat dem dock utan svar so far...

FoHs bild

Behövs inte en ett år gammal dist, funkar fint på 10.04 så länge webbsidorna är programmerade som de ska.

mikehers bild

Jaha så det är hemsidans fel att skiten coredumpar vid uppstart? :-S

 

Förklara gärna närmare så jag kan få en lösning på det. NexusSafe svarar ju inte och GDB ger nada info.

Har läst att tom folk på ubuntu forumet fått coredumps så kanske inte är min dist (OpenSuse) trots allt.

 Nu verkar det ju iofs vara tvåp olika fel men infrastukturen för BankID i detta landet är utan tvekan ett stort skämt och alla skyller på alla.

Borde ha en myndighet som sätter riklinmjher på skiten istället för femtio olilka aktöer som inte kan enas.

 

FoHs bild

Nej, det är inte hemsidans fel att du använder fel dist. För övrigt syftade jag på mitt problem med EON. I övrigt har jag inga problem med BankID, läs mina övriga bloggposter om det.

mikehers bild

Som jag skrev tidigare även ubuntu användare har strul med senaste klienten.

Så skyll inte på fel dist. Skulle du säga lilkadant om folk sa till dig "Du kör inte windows skyll dig själv"?

 

FoHs bild

Ja, om programmet i fråga uttryckligen inte säger sig ha stöd för Windows. Då får man räkna med att det finns problem som man behöver arbeta sig runt (finns säkert någon med bättre kunskaper än dig som fått det att funka på openSUSE). Du nämnde för övrigt att det var olika fel, varför fortsätter du då att slå ihop dina problem med andras?

Återigen, i mitt fall är problemet (högst troligt) inte Nexus, utan en felaktig webbsida. Det fungerar på flera andra sidor (se mina tidigare bloggposter för vilka).

mikehers bild

därför du forfande förnekar att problemet inte finns i Ubuntu trots att coredump problemet uppstår i Ubuntu också. Jag är inte direkt en nybörjare men det går till en viss gräns med hur mycket man ska behöva tweeka för att få skiten att funghera innan även mitt tålamod tar slut. strace och gdb utan debuging inte kul.

Nexusclient har mer än en gång bevisat att det inte funkar.

Btw. Det är inte heller logiskt att varenda hemsida ska behöva uppdateras varje gång nexus kommer med en buggfix vad liknar det? Nånstans brister det uppenbart.

Men du har rätt jag ska inte spamma din blogg med vad jag tycker om BankID och Nexus Smile

men uppenbart är du en av de få ända som inte ser några problem med tekniken bak Nexus Personal och BankID kanske för atty det funkat för dig lika bra som alla  winbdows använderare där ute som också tycker att tekniken är jäääätttebraaa Wink

 

 

 

FoHs bild

Det är en stooooor skillnad på att förneka problem och att inte lägga alla skuld på Nexus. Jag förnekar ingenting, allt jag säger är att det fungerar utan problem för mig (du är en idiot om du påstår att jag ljuger). Du å andra sidan är väldigt snabb på att klandra Nexus för alla tänkabara problem som uppkommer. Det vore intressant att se dig förklara hur det kan fungera till synes perfekt för vissa. (Hur mycket man ska behöva "tweaka" för en plattform som de inte sagt sig ha stöd för kan jag inte svara på, det är mycket möjligt att man måste ta till gdb och strace då!)

Vad du måste försöka begripa är att det kan finnas andra faktorer som kan påverka. Om en person kör med en flera år gammal Firefox-profil kanske det finns något i den som ställer till problem, eller om en person gjort en uppgradering från 8.04 LTS till 10.04 LTS kanske det har medfört några problem.

E.ONs sida fungerade varken med den gamla versionen 4.12.x eller den nya, så det var ingen "buggfix" som orsakade det. Det är snarare troligt att de programmerat sin sida undermåligt. Har du frågat om några andra sidor slutade fungera med "buggfixen"? Nope! Självklart inte, och jag kan tala om för dig att csn.se, skatteverket.se samt test.bankid.com samtliga fungerar utan problem. Men det är självklart Nexus-klienten det är fel på när E.ONs sida inte fungerar, eller hur? ;)

Så försök inte få mig att framstå som en okritisk tänkare när det är du som så uppenbart har en personlig vendetta mot BankID.

mikehers bild

EEh! har du läst min blogg om bankid problemen hade du kanske sett att jag inte BARA klandrar Nexus Personal för detta problemet, även olika distar och dependies hell och femtio olika librarys är en stor orsak till inkompabilitetspproblem av detta slag. Kort sagt det är inte lätt för företag att skriva kompatibla program för Linux distar. Dock tror jag QT borde vara mer självklart för företagen då det minskat  användandet av externa librarys och multiplatform toolkit som funkar för Mac/Win/Linux/mobiler. Naturligvis kommer det forfarande vara lite problem exempelvis med idiotin att distar inte enats var firefox ska installera plugins Sad

Min personliga vendetta till bankid jag kan inte göra annat än att skratta Smile Visst jag ska erkänna att jag ibland är högljud och kanske ibland överreagerat i ämnet men lite löjligt ändå, när du säger så, för det finns flera som kritiserat bankid i detta forumet och även externa linux och macforum. Uppenbart är det strul i linux och på mac funkar det ju inte alls.

Men det som retar mig mest med Bankid är det faktum att det går inte få fram nån vettig info alls om problemet och hur saken funkar. Ta segfault problemet jag hittar inget vettigt på google om det, vilket förvånar mig något då man oftast löser problem i linux mned dito Smile GDB ger inget vettig traceback var jag ska jag söka vilken library kan vara inkompatibel osv...

Nu är inte ditt problem relaterat till mitt och andras men för att att felsöka är jag nyfiken på följande:

* varför fungerar exempelvis inte EON för dig då du säger möjligt undermålig hemsida, må så vara, men det måste väl ändå finnas en koppling till Linuxklienten som ger problemet.  För jag antar EON funkar för windows? Innebär det att de måste ha två hemsides versioner beroende på om man kör linux eller windows? Eller är det fiorefox, IE problem måne?

* Vad gör klienten (/usr/local/bin/personal) vs  pluginen i firefox?

* Varför extern klient överhuvudtaget?

 Det här är inte för att gnälla snarare är jag bara nyfiken på hur det egentligen funkar och försöka finna nån slags lösning på all bankid strul linux användare uppenbart har/haft och för den delen för dem där det funkar smärtfritt.  Det är väl semmestertider nu så jag hoppas det är därför jag ej fått svar på mailet jag skicka dem för nån vecka sen...

 

FoHs bild

Jag reagerar bara på vad du skriver här, på min blogg:

 1. Du kommer in och pratar om segfault under openSUSE, kallar BankID för ett skämt. Säger att du får skylla dig själv som inte kör en ett år gammal dist (antar att du syftar på Ubuntu 9.10 som inte är LTS).
 2. Jag svarar att man inte behöver en ett år gammal dist (att jag kör 10.04), och att det fungerar bra så länge hemsidorna är rätt programmerade (underförstått för mig då).
 3. Du förvränger detta till att det skulle vara hemsidornas fel att det "coredumpar", du drar upp "coredumps" under Ubuntu också men nämner samtidigt att det är två OLIKA problem.
 4. Jag svarar att det inte är hemsidans fel att du använder fel dist (förvränger ditt svar på samma sätt som du förvrängde mitt, även om jag så klart har en poäng här eftersom openSUSE saknar officiellt stöd). Jag klargör även (trots att jag egentligen inte anser att det behövs) att jag pratar om mitt fel med EON, som ju inte ger någon segfault.
 5. Sedan försöker du återigen koppla samman ditt openSUSE-problem med Ubuntu-problemen och säger att jag inte kan "skylla på fel dist".
 6. Jag svarar och ifrågasätter detta, eftersom det som bekant var olika problem samt att mitt problem inte ens ger segfault. Nämner att mitt problem sannolikt är relaterat till hemsidans kodning.
 7. Du beskyller mig för att förneka att vissa har problem under Ubuntu. Och så drar du upp att det är orimligt att hemsidan ska behöva programmeras om när klienten uppgraderas.
 8. Jag svarar och klargör, eftersom du har direkt faktafel (hemsidan fungerade varken med den äldre eller nyare klienten). Jag väljer att tolka dina inlägg som ett personligt vendetta, det är endera det eller att du saknar läsförståelse.

Jag kan svara på din fråga genom att ställa samma fråga som jag gjorde tidigare, varför ska det vara Nexus-klientens problem om 1/4 sidor inte fungerar medan övriga sidor fungerar utan problem? Uppenbarligen har jag en fungerande Nexus-installation (och det säger inte, för att klargöra in absurdum, att Nexus är perfekt utan bara att jag "råkat" fått en miljö där det tydligen fungerar) då det fungerar på MINST tre andra sidor. Det verkar ganska osannolikt att Nexus hårdkodat stöd för alla sidor som vill använda sig av BankID. Så jag håller det fortfarande för sannolikt att det är något problem på deras hemsida. För att klargöra något som jag inte nämnt tidigare så får jag inte ens upp Nexus-klienten och kan prova att logga in, utan det handlar bara om ett felmeddelande på sidan.

Jag har inte BankID installerat i Windows eftersom det inte behövs när det fungerar på övriga sidor under Linux (har hittills inte fått någon UTbetalning från EON, så jag är inte överdrivet intresserad av att installera BankID i Windows och testa deras sida där). Vi får väl hoppas att EON svarar på mitt mejl och klargör vari problemet ligger. Det vore ju inte första gången som någon hårdkodat sin sida för att bara ha stöd för en viss webbläsare eller ett operativsystem, för några år sedan gällde ju detta även inloggning på Swedbanks Internetbank (de varnade åtminstone för användandet av andra webbläsare).

Personligen gissar jag att plugin:et i Firefox bara agerar som ett interface till klienten. Det vore ju inte direkt klokt av Nexus/Personal att koda BARA ett Firefox-plugin (om det ens går) och tvinga alla att använda Firefox för BankID. Det är troligen svaret på varför man har en extern klient, så att det på ett ungefär ser ut likadant på alla plattformar samt att det är enklare att underhålla kodmässigt (en klient, och så ett plugin-interface för stöd till andra webbläsare). Mycket möjligt att du kan svara på dina egna frågor genom att undersöka hur plugins-utveckling går till i Firefox och studera koden till FriBID.

leochingkwakes bild

word...

FoHs bild

Undersökte faktiskt JavaScriptet i den IFRAME som laddas (efter ditt senaste inlägg), och jag tror mig ha upptäckt iaf ett fel. Om man använder annan webbläsare än Explorer så testar den om det finns plugin installerat (och den här koden är nog rätt specifikt för Firefox med tanke på att de rekommenderar IE eller Firefox) för den mime-typ som gäller Nexus Personal, som enligt about:plugins ska vara "application/x-personal-authentication":

var installed = false;
if (navigator.appName.indexOf("Explorer") == -1) {
  if(navigator.plugins) {
   if (navigator.plugins.length > 0) {
     if (navigator.mimeTypes && navigator.mimeTypes["application/x-personalauthentication"]) {
	  if (navigator.mimeTypes["application/x-personal-authentication"].enabledPlugin) {
	    installed = true;
	  }
	 }	
   }
  }
  explorer = false;
}

Som synes saknas det ett bindestreck i mime-typen i ena if-satsen, således bör den alltid returnera falskt. Om det är det enda som är fel ska jag låta vara osagt, har åtminstone mejlat webbmaster också om det nu.

mikehers bild

whoops wrongposted Smile