Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Välkommen till stenåldern (läs: Windows)

För någon månad sedan laddade jag ned ytterligare ett Windows från MSDNAA (Microsofts samarbete med diverse högskolor och universitet som gör att man som student får fria licenser), det fick bli Vista x64 denna gång eftersom jag sedan tidigare har Windows 7 på laptopen. Anledningen till mitt kätteri (Windows-användande) är att jag läser en kurs i 3D-CAD som kräver SolidWorks, som naturligtvis bara finns för Windows. Det är något krävande när man börjar plocka ihop saker så jag ville köra det på min skrivbordsdator istället för laptopen, så jag har större skärm och kraftfullare hårdvara.

För att göra det så enkelt som möjligt så köpte jag en ny hårddisk som skulle dedikeras till Windows. Min existerande hårddisk är en 60GB SSD, och även om Vista hade fått plats på den tillsammans med Linux hade det inneburit storleksändring och flyttning av existerande partitioner. Windows trivs bäst på första partition, allt annat kan innebära problem.

Så blev det så enkelt som jag trodde? Nej... När är något enkelt när det gäller Windows? Installationsprogrammet startades disken hittades så klart, det gick bra att skapa en ny partition på den, men när man sedan valde den för installation så blev meddelandet att den inte var lämplig. Mycket märkligt, informationen var så klart väldigt knapphändig som den alltid är när något går fel i Windows. Efter många om och men och sju svåra år (bland annat ändring av bootflaggor hit och dit) visade det sig att jag var tvungen att koppla ur Linuxdisken helt och hållet, TROTS att den i datorn identifierades som Disk 1 och Windows-disken var Disk 0. Därefter gick det alldeles förträffligt att installera Vista! Förutom att det tar plågsamt lång tid och en hel dag (bokstavligt talat) med omstarter för att installera "alla" uppdateringar, drivrutiner och programvaror som inte följer med från start.

Sedan var det frid och fröjd - tills Service Pack 2 skulle installeras. Uppdateringen dök upp i Windows Update, jag markerade den och började installera. Ni (stackare) som är Windows-användare vet hur det ser ut: "Installerar uppdateringar steg 1 av 3: 0%" vid nedstängning och det rör sig sakta mot steg 3 och 100%, och så vid omstart börjar det om på steg 1 och 0% igen Tired Det "lustiga" med installationen vid SP2 är att det till synes gick bra, den nådde rent av till 100% på steg 3 efter sissådär en kvart. Sedan kom meddelandet: "Installation failed. Reverting changes..." Det tog ytterligare minst en kvart... SUCK!

Inga felkoder och inga meddelanden om vilka loggfiler man ska undersöka för att bli klokare. Man får googla helt enkelt, gud vad användarvänligt. Testade diverse tips och har nog försökt med installationen 5-10 gånger under några veckors tid (när jag samlat ork). Idag dök det dock upp en felkod som fick mig på rätt väg. Återigen verkade det som att det kunde ha med de dubbla diskarna att göra! Så jag fick återigen plocka bort chassit, dra ur Linuxdisken och köra uppdateringen. Och visst, nu gick det. Men det är ju rena rama stenåldern att ett installerat system på en disk inte ska klara av att uppdatera sig själv för att det finns en annan disk i datorn. Kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag återigen skulle behöva gå igenom den proceduren. Det är fullkomligt obegripligt, och det lilla jag haft med Windows 7 att göra så verkar det lida av samma konstiga begränsningar när det gäller installation på något annat än förstapartitionen på förstadisken.

Så här efter den lyckade installationen av SP2 så blir man ju rätt glad - tills Windows Update gör sig påmind igen. Direkt finns det 60 stycken "viktiga" uppdateringar att installera... Det är tur det är så fint väder att jag kunnat njuta i solen på balkongen, annars hade jag kanske hoppat ut ifrån den istället.

Jag och Linux Love

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

 Provat Wine och SolidWorks? WineHQ  - SolidWorks. Eller VirtualBox och Vista x64?

FoHs bild

Jag utforskade givetvis de alternativen innan jag gjorde något så drastiskt som att köpa en ny hårddisk och installera Windows. Virtualbox har inte tillräcklig (och ofta buggig) 3D-accelerering och det hade definitivt inte varit någon förbättring över laptopen. Wine är uteslutet då det ger upphov till vissa buggar som hämmar ritningen. 2011-versionen döms dessutom ut som skräp tillsammans med Wine.

Lyfangs bild

 Intressant om VirtualBox skulle ha tillräcklig med 3D-accelerering, men jag tror Guest Additions behövs.

FoHs bild

Guest Additions är en förutsättning för att överhuvudtaget ha någon form av 2D- eller 3D-accelerering, men det är fortfarande mycket bristfällig sådan. Det duger inte för sådana här applikationer. Som exempel så fungerar Google Sketchup mycket bättre under Wine än det gör i Virtualbox.

Lyfangs bild

 Guest Additions är en förutsättning för att överhuvudtaget ha någon form av 2D- eller 3D-accelerering

Guest Additions och att öka grafikminne i VirtualBox.

FoHs bild

Vad pratar du om nu...? Det där är inget som hjälper vare sig för en godkänd Sketchup-upplevelse eller för SolidWorks.

Lyfangs bild

 VirtualBox>Maskin>Instalällnigar...>Skärm>Grafikminne: öka grafikminne, kryssa "Aktivera 3D-acceleration" och "Aktivera 2D-grafikacceleration".

Det där är inget som hjälper vare sig för en godkänd Sketchup-upplevelse eller för SolidWorks.

Det kanske inte fungerar.

FoHs bild

Nej, det sa jag för flera inlägg sedan Smile Det enda det duger till är i princip lite accelerering för skrivbordet, inget annat. Här kan du läsa mer om hur det fungerar: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=virtualbox_4_opengl&num=1

Lyfangs bild

 To not much surprise, the best 2D/3D acceleration that we have found in the virtualization world is with VMware.

Källa: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=virtualbox_4_opengl&num=2

FoHs bild

Och...?

Lyfangs bild

 SolidWorks körs bäst på Windows, det kan vara bättre för SolidWorks om virtualisering ger dåliga resultat. Jag ser du behöver SolidWorks men det finns även alternativ. SolidWorks Alternatives for Linux  - AlternativeTo.net

FoHs bild

Ja, det är bättre att köra Solidworks på Windows... Det var ju det jag kom fram till! Smile Och nej, det finns inget alternativ i det här fallet eftersom kursen jag läser använder Solidworks.

Även om jag kunde välja programvara själv så skulle inget av alternativen på sidan du länkar vara realistiska alternativ, de flesta är för 2D-CAD och resten är endera för gamla eller ofärdiga. Tro mig, jag har testat och tittat på de flesta CAD-alternativen under Linux. (Draftsight är för övrigt det hittills bästa 2D-alternativet för Linux, dock ofritt men kostnadsfritt.)

FreeCAD är ett spännande projekt, som verkar vara ganska aktivt. Senaste jag testade det var det dock inte speciellt användbart (och framförallt inte för kursen jag läser).

Lasps bild

Idag finns det en färdig skiva för Win7 med SP1 på.

Att använda rätt grejor är ett bra sätt att slippa problem.

Men visst kan det vara besvärligt att hantera Win tillsammans med något annat (Du skall inga andra Gudar hava jämte mig!).

Kanske röjer jag i mina diskar under denna stilla vecka och testar just ditt förfarande med en Linuxpartion som första och Win som andra eller tredje, är jag kättare då?

Har för mig att det är så jag kör, men det kan behöva verifieras säger Lasp.

FoHs bild

Jag har inte Windows på någon andra eller tredje partition, den ligger på första (och enda) partitionen på en andra disk. Testa gärna att lägga Windows på en annan partition och gör en Service Pack-uppdatering!

Hade jag haft möjlighet så hade jag givetvis tagit en Vista-version med SP2 redan från början, men nu fanns det bara med SP1. Man kan ju tycka att Vista med SP1 inte längre ska ha sådana här barnsjukdomar, men tydligen är så inte fallet.

fredentofts bild

Du får inte fria licenser av MS, du får kostnadsfria...

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Vem är så urbota korkad att de tror att de får "fri som i frihet"-licenser bara för att de skaffar sin licens på annat håll än affär eller förinstallerat? :) Ingen! Det är utom språkligt tvivel att det handlar om kostnadsfria när det gäller Microsoft, det vet du.

fredentofts bild

 Jaja, glömde min Wink...

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Bra :D