Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ersättaren till Linux Mint

En lite "provocerande" titel kanske Smile Men här är en Ubuntu-baserad distribution som går ett steg längre än Mint:

http://www.webupd8.org/2011/05/pinguy-os-1104-released-with-classic.html

Det är väl inte direkt för de med mindre datorvana, i den betydelse att de bara vill ha något enkelt. Det här känns som det är mer riktat till "power users" som inte vill konfa en massa själv. Jag tycker framförallt att namnet är klockrent, har man Pingu i namnet går det inte att misslyckas! :)

Gillar man inte de förinstallerade programmen i Pinguy kan man förmodligen lika gärna börja med Mint eller Ubuntu och konfa de efter sitt behov.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

Det står att Pinguy OS använder GNOME 2.32.1 skrivbordsmiljö, jag föredrar GNOME för Unity känns obekant nuläget.

FoHs bild

Korrekt. Gnome 2.32.1 finns i både Pinguy, Mint och Ubuntu - så det kan man nog inte basera sitt val på Smile

frilas bild

Testat på pinne! Mycket positiv Smile. Som en symbios mellan Mint och Ubuntu. Har "allt" man behöver och skaffar man bara en lite piggare bakgrund ser den dessutom riktigt snygg ut.

tux-svens bild

Linux Mint har nu legat etta på Distrowatch popularitetslista i 14 dagar (sedan Mint 11 RC släpptes) och ligger fortfarande etta.  Pinguy var uppe på en sjätteplats ett tag och ligger numera som nr 15.

Ubuntu har haft en stadig andraplats under denna period.

Jag tror inte Pinguy är något direkt hot mot Linux Mint för närvarande. Jag testade att köra Pinguy live på min Acer Aspire One och det var inte så kul - med så liten skärm. (10,1")  Det fanns ett systemövervakar-fönster som tog upp en femtedel av skärmens högersida, och låg ovanpå allt annat. (Jag hittade inte något enkelt sätt att stänga av detta fönster under testet heller) Övriga ikoner (är det dessa som heter Kairo?)  tog upp för mycket av vänstersidan och nedersidan av bildrutan.  I överkant låg en normal Gnome-panel.

Det blev nästan inget arbetsutrymme kvar! Sad

Nja den som tror att Pinguy utgör ett direkt hot mot Mint har nog inte riktigt förstått vad som är mint's utmärkande kvalitéer.

Mint är superenkelt att förstå och acceptera för de som kommer från Win-träsket. Dessutom har man plockat av diverse Ubuntu-delar som inte anses tillräckligt stabila.

Slutligen har man lagt till diverse faciliteter som skall förenkla livet för Mintanvändaren. Smile

Problemet för Linux Mint är väl möjligen att det är för hög belastning  på alltför få personer bakom disten. Sad

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

frilas bild

Jag tycker du är väl partisk i din bedömning av Pinguu. Klart att allt inte är som bäst på en 10' skärm, vilket för övrigt är alldeles för litet för mig...
Systemövervakarfönstret (Conky) kan lätt stängas av m h a val av uppstartsprogram. Docka eller inte docka är ju en smaksak. Mac har ju satsat hårt på detta och inte förlorat på det, vad jag kan förstå.
Så skriver du att Pinguy inte hotar Mint?? Är det så du ser det? Jag tycker det är jättebra att det kommer olika distar som innehåller "allt" och dessutom är attraktiva att titta på.
Jag kommer att installera Pinguy på hårddisken och testköra en längre tid innan jag sågar eller hyllar disten, men vad hittills sett så står den sig bra i konkurrens med Mint Smile.

tux-svens bild

Okej, var de så programmet hette? Smile

Det går väl knappast att stänga av det mha "Uppstartsprogram" när man kör live, men jag kan ju alltid slå ihjäl processen nu när jag vet vad programmet heter!

Det ÄR liten skärm på datorn jag testade på, visst.  Men det är den datorn som står på köksbordet och den är med t.o.m. när jag äter frukost!  Wink

Nja jag sågar inte Pinguy annat än för min lilla skärm. Smile

Däremot tror jag inte att det är riktigt samma målgrupp.  Många av dem jag själv installerar Mint åt, t.ex, är mycket ointresserade av datorer och vill bara att det skall funka och vara så likt det de haft tidigare som möjligt.

De vill inte ha nå't flashigt nytt som gör att de måste lära om...

Det är bl.a. därför gnomepanelen ligger nedtill i LM

Men det är utmärkt att det kommer fler användarvänliga Linux-distar.  Jag hyser inget agg alls mot Pinguy som sådant och hoppas de lyckas väl med sin satsning. Smile

De som gärna skulle vilja haft Mac, men tycker att det är för dyrt, kanske tar emot Pinguy med öppna armar? Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Skrev i huvudinlägget att det är riktat mer till "power users". Dock är det ju inte så att Mints målgrupp bara är "neddummade" datoranvändare från Windowsträsket, utan det finns ju faktiskt "power users" även där som bara vill att saker fungerar Smile

Vill man kolla hur distributioner står sig mot varandra bör man nog ha högre tidsperspektiv än de senaste veckorna, eftersom deras "Hits per day"-statistic så klart påverkas av distributionernas releaser. Fedora ligger etta med god marginal om man tittar på senaste veckans statistik. (Sen kan man ju fråga sig om Mint numera inte borde dela upp sin statistik på Distrowatch eftersom de har LMDE och en "vanlig". Ubuntu är ju uppdelat i sina respektive officiella derivat, som ihopräknat har 30-50% mer HPD än Mint.)

Tror jag att Pinguy är ett hot mot Mint? Nej, lika lite som Mint är ett hot mot Ubuntu, eller Ubuntu är ett hot mot Debian.

Lyfangs bild

Linux Mint och Pinguy passar bra för nybörjare då det är mycket som fungerar "out of the box" och är som Ubuntu fast med mycket mer förinstallerat. Ubuntu är enklare än Debian o.s.v.

FoHs bild

Nu har det kommit en "Mini"-version av Pinguy OS, med nedgraderat Compiz och en del program borttagna. Flash och Java är dock förinstallerat: http://www.webupd8.org/2011/06/pinguy-os-mini-11041-stipped-down.html

Det väger in på ca 700MB till skillnad från den stora versionen på 1.6GB.